Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Nieuws 7 januari 2021

‘De iPhone 12 is 21 procent duurder om te maken dan de iPhone 11’

Het maken van de iPhone 12 kost flink wat meer dan diens voorganger. Dat blijkt als de prijzen van de verschillende onderdelen bij elkaar worden opgeteld.

Sinds november van dit jaar is de iPhone 12 op de markt. Hoewel een nieuw model vaak duurder wordt dan diens voorganger hield Apple de prijzen gelijk. Wel koos het ervoor om geen oplader er meer bij te leveren.

Duurdere onderdelen voor de iPhone 12

Counterpoint Research heeft zoals altijd weer onderzoek gedaan naar de onderdelen van de iPhone 12 en keek naar de verschillen. Daaruit kwam de conclusie dat iPhone 12 21 procent duurder is dan de iPhone 11.

De iPhone 12 kost in totaal 415 dollar als de onderdelen bij elkaar worden opgeteld. Bij het produceren daarvan komt er nog eens 16 dollar bij. Vooral de 5G onderdelen, het nieuwe scherm en de application processor zijn de onderdelen waardoor de prijs omhoog gaat.

In totaal zouden de onderdelen die door Apple worden gemaakt zoals de A14-chip en de Ultra Wideband 16,7 procent van de kosten bedragen. Het nieuwe scherm waarbij Apple van LCD naar OLED overstapt zorgt voor een meerprijs van 23 dollar. Deze schermen worden zowel door LG als Samsung aan Apple geleverd.

Niet alles kost meer

Toch is niet alles duurder, want er zijn ook onderdelen die goedkoper zijn geworden het afgelopen jaar. Zo bespaart Apple 50 dollar op het geheugen, meldt Mac Rumours. Dat geldt zowel op de 128GB als de 256GB versie. Het versimpelde RF-design zorgt voor een besparing van 27 dollar, hoewel de 5G gerelateerde onderdelen wel weer duurder zijn.  Analist Ming-Chi Kuo meldde eerder al dat Apple kosten wilde besparen door middel van een simpelere accu.

Om de prijzen toch hetzelfde te kunnen houden wordt verondersteld dat Apple druk heeft uitgeoefend op haar leveranciers zodat onderdelen niet te duur worden. Ook besloot Apple om voor het eerst geen oplader te leveren en werd de verpakking kleiner. Daardoor kan Apple nu meer telefoons verschepen per lading wat natuurlijk ook voor een kostenreductie zorgt.

Reageer op artikel:
‘De iPhone 12 is 21 procent duurder om te maken dan de iPhone 11’
Sluiten