‘De iPhone 12 is 21 procent duurder om te maken dan de iPhone 11’

Door: Jeroen Kraak - 6 reacties
iPhone 12 5G iPhone 13
(Afbeelding: Apple)

Het maken van de iPhone 12 kost flink wat meer dan diens voorganger. Dat blijkt als de prijzen van de verschillende onderdelen bij elkaar worden opgeteld.

Sinds november van dit jaar is de iPhone 12 op de markt. Hoewel een nieuw model vaak duurder wordt dan diens voorganger hield Apple de prijzen gelijk. Wel koos het ervoor om geen oplader er meer bij te leveren.

Duurdere onderdelen voor de iPhone 12

Counterpoint Research heeft zoals altijd weer onderzoek gedaan naar de onderdelen van de iPhone 12 en keek naar de verschillen. Daaruit kwam de conclusie dat iPhone 12 21 procent duurder is dan de iPhone 11.

De iPhone 12 kost in totaal 415 dollar als de onderdelen bij elkaar worden opgeteld. Bij het produceren daarvan komt er nog eens 16 dollar bij. Vooral de 5G onderdelen, het nieuwe scherm en de application processor zijn de onderdelen waardoor de prijs omhoog gaat.

In totaal zouden de onderdelen die door Apple worden gemaakt zoals de A14-chip en de Ultra Wideband 16,7 procent van de kosten bedragen. Het nieuwe scherm waarbij Apple van LCD naar OLED overstapt zorgt voor een meerprijs van 23 dollar. Deze schermen worden zowel door LG als Samsung aan Apple geleverd.

Niet alles kost meer

Toch is niet alles duurder, want er zijn ook onderdelen die goedkoper zijn geworden het afgelopen jaar. Zo bespaart Apple 50 dollar op het geheugen, meldt Mac Rumours. Dat geldt zowel op de 128GB als de 256GB versie. Het versimpelde RF-design zorgt voor een besparing van 27 dollar, hoewel de 5G gerelateerde onderdelen wel weer duurder zijn.  Analist Ming-Chi Kuo meldde eerder al dat Apple kosten wilde besparen door middel van een simpelere accu.

Om de prijzen toch hetzelfde te kunnen houden wordt verondersteld dat Apple druk heeft uitgeoefend op haar leveranciers zodat onderdelen niet te duur worden. Ook besloot Apple om voor het eerst geen oplader te leveren en werd de verpakking kleiner. Daardoor kan Apple nu meer telefoons verschepen per lading wat natuurlijk ook voor een kostenreductie zorgt.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Karst

  Denk dat ze genoeg overhouden..

 • Profielfoto
  Tuvix

  Geldt dit ook voor de 12 Mini of is die juist goedkoper?

 • Profielfoto
  Kevin

  Daar gaat Tim z’n salaris…

 • Profielfoto
  polansky

  Is dit een smeekbede om Apple zielig te gaan vinden?
  Het rijkste bedrijf ter wereld dat loopt te klagen dat ze een beetje omzet mislopen, om dat straks vervolgens gewoon terug te vragen bij de consument door de zoveelste flinke prijsverhoging…

  Het is eigenlijk te gek voor woorden.

 • Profielfoto
  RW076

  En ik ben er blij mee. De 12 (mini) is de 1e iPhone sinds de 4 waar ik echt van geniet.

 • Profielfoto
  blfzz

  polansky op 8 januari 2021 10:52
  Is dit een smeekbede om Apple zielig te gaan vinden?
  Het rijkste bedrijf ter wereld dat loopt te klagen dat ze een beetje omzet mislopen, om dat straks vervolgens gewoon terug te vragen bij de consument door de zoveelste flinke prijsverhoging…

  Het is eigenlijk te gek voor woorden.

  Nee, dit is een gewoon informatief bericht waar ongeveer in beschreven wordt wat de titel zegt.

  Dat een succesvol bedrijf succesvol wil blijven of nog succesvoller wil worden, lijkt me niets meer dan logisch.