Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 13 januari 2021

CES 2021: Intel kondigt next-gen Alder Lake-chips aan voor desktop en mobile

Chipfabrikant Intel heeft tijdens CES 2021 alvast een voorproefje gegeven van wat we van de twaalfde generaties processors kunnen verwachten. In dit geval gaat het om de hybride Alder Lake-chips. Net zoals bij de Lakefield-processor, hanteert de fabrikant een soortgelijke methode als de ARM’s BIG.little-technologie.

De BIG.little-technologie gebruikt kernen voor de beste prestaties en kernen die heel efficiënt zijn, zodat gebruikers toegang krijgen tot performance en efficiëntie. Daar waar de Lakefield-processor de focus bij de mobiele gebruiker legde, zal Alder Lake dienen als basis voor allerlei toekomstige desktops en mobiele apparaten, zoals laptops. De eerste producten die de nieuwe processor aan boord krijgen moeten in de tweede helft van 2021 verschijnen, zo luidt de belofte van Intel.

Twaalfde generatie chips van Intel

De Alder Lake-chips, de twaalfde generatie Intel-processors, beschikken over nieuwe, verbeterde versies van de 10nm Superfin-designs, die we nu al tegenkomen in de elfde generatie Tiger Lake-chipsets. Ook mogen we rekenen op nieuwe high-power-kernen (die Golden Lake genoemd worden) en kernen voor efficiëntie (die het bedrijf Gracemont noemt). De kernen van Tiger Lake worden Willow Cove genoemd.

Nieuwe Intel-chips
Nieuwe Intel-chips tijdens CES 2021

Opvallend is de omvang van Intel’s ambitie. Het is namelijk de bedoeling dat de chips ver voorbij simpele mobiele apparaten opgeschaald gaan worden. De timing is eveneens opmerkelijk. De Alder Lake-chips komen namelijk heel dicht in de buurt van de ARM M1-processor die Apple gemaakt heeft. Mogelijk wil de chipfabrikant het succes van de Apple-chips gaan emuleren, maar dan natuurlijk op basis van zijn eigen technologie.

Apple vs Intel

Wat Intel uiteindelijk wil lanceren is een processor die in staat zowel performance als efficiëntie te leveren, die zowel slimmer als sneller zijn dan de concurrentie. Het is niet bekend of Apple iets gaat hebben aan de nieuwe ontwikkelingen bij Intel, maar de kans lijkt vrij klein nu de overgang ingezet is. Zo zijn er al nieuwe M1-versies van de Mac mini, MacBook Pro en MacBook Air gelanceerd en komen er in 2021 meer Apple Silicon-machines aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
CES 2021: Intel kondigt next-gen Alder Lake-chips aan voor desktop en mobile
Sluiten