Jelle van Es
Jelle van Es Nieuws 8 januari 2021

Apple wordt door FTC ‘gatekeeping giant of the mobile gaming industry’ genoemd

De Amerikaanse FTC, wat staat voor Federal Trade Commission, heeft een uitspraak gedaan in een zaak rondom het mobile gaming platform Tapjoy. En daarbij kreeg Apple ook een veeg uit de pan.

De FTC is een overheidsorgaan dat de consumenten moet beschermen tegen bedrijven die monopolistische praktijken uitvoeren. Tapjoy is daarbij een bedrijf dat mobiele advertenties verkoopt. En daarbij zou het valse beloftes hebben gedaan richting consumenten. Apple moest het echter ook ontgelden.

Wanpraktijken aan de kaak gesteld door FTC

Volgens de FTC zou Tapjoy valse beloftes hebben gedaan richting de adverteerders. Het zou namelijk gamers verleid hebben met grote beloningen. Maar op het moment dat ze binnen waren gehengeld, moesten ze betalen om verder te kunnen. En het bedrijf zou er weinig aan hebben gedaan om dat op te lossen. Mede daardoor hebben ontwikkelaars ook veel geld gemist, dat hen belooft was via reclame-inkomsten binnen te halen. Maar ook werd in het verlengde Apple en Google beschuldigd van wanpraktijken, wat is opgepikt door iMore. Daarbij werden Google en Apple beschreven als de ‘gatekeeping giants of the mobile gaming industry’

“By controlling the dominant app stores, these firms enjoy vast power to impose taxes and regulations on the mobile gaming industry, which was generating nearly $70 billion annually even before the pandemic,” they said. The commissioners added that those “gatekeepers” can harm developers and innovation, and that under “heavy taxation” from those major players, developers have been pushed to “alternative monetization models that rely on surveillance, manipulation, and other harmful practices.”

Niet voor het eerst dit commentaar

Het is niet voor het eerst dat Apple dit soort commentaar op zich krijgt afgevuurd. Bovendien laat de wanpraktijken van Tapjoy zien dat de App Store niet zo veilig is als dat Apple zelf altijd stelt. Want als consument kun je met dit soort acties dus alsnog flink misleid worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple wordt door FTC ‘gatekeeping giant of the mobile gaming industry’ genoemd
Sluiten