Apple verslaat Samsung qua verkochte smartphones, Huawei-verkoop stort in

Door: Jelle van Es - 8 reacties
iPhone 12 Pro Max
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Als we kijken naar het aantal verkochte smartphones van het vierde kwartaal van 2020, dan zien we dat Apple de markt weer naar zich toe heeft getrokken. Daarmee weet het net als in het vierde kwartaal van 2019 Samsung achter zich te laten.

In 2019 verscheepte Apple in het vierde kwartaal 72,3 miljoen smartphones. Toen liet het Samsung net achter zich, die 70,4 miljoen exemplaren verscheepte. In 2020 steeg Apple naar 81,9 miljoen verscheepte iPhones, terwijl Samsung juist daalde naar 62,5 miljoen exemplaren.

Apple doet het goed in het vierde kwartaal

De cijfers zijn verzameld door Counter Point. Met het aantal verscheepte iPhones komt Apple in het vierde kwartaal op een marktaandeel van 21 procent. Daar blijft Samsung met 15 procent wel een stukje achter. De derde plek wordt ingenomen door Xiaomi, gevolgd door Oppo en Vivo. Pas op de zesde plek zien we Huawei terug. In het vierde kwartaal van 2019 verkocht het bedrijf nog 56,2 miljoen smartphones. Maar in het recente kwartaal kelderde dat naar beneden naar 33 miljoen exemplaren. Voor een groot gedeelte heeft dat te maken met het feit dat de smartphones niet meer mogen draaien op het Android-systeem, waardoor je als gebruiker niet de ervaring krijgt die je gewend was.

De cijfers van het vierde kwartaal (Afbeelding: Counter Point)

Kijken we naar het volledige jaar 2020, dan zien we een iets ander beeld. Dan is Samsung de marktleider met 255,7 miljoen verkochte exemplaren. Daarmee doet het bedrijf wel een stuk minder dan het jaar daarvoor. Toen verkocht het namelijk 296,6 miljoen smartphones. Apple doet het met 201,1 miljoen iPhones goed en verkoopt er meer dan de 195,6 miljoen van 2019. Met 187,7 miljoen smartphones staat Huawei hier op de derde plek, maar ook zij doen het minder dan het jaar daarvoor, ook als de daling met 21 procent kleiner dan dat we in het vierde kwartaal zagen.

Apple Samsung
De verkoopcijfers van 2020 (Afbeelding: Counter Point)

iPhone 12 succesvol

Met deze cijfers kun je dus zeggen dat de iPhone 12 succesvol was voor Apple. Zeker door het aanbieden van verschillende modellen is er voor verschillende consumenten iets wat interessant is.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Ruwepit

  Volgens de echte kenners zou Apple al 7-8 jaar geleden volledig weggevaagd zijn op smartphone gebied. Zouden dit gemanipuleerde cijfers zijn?

 • Profielfoto
  Sudoku

  Ruwepit op 28 januari 2021 14:11
  Volgens de echte kenners zou Apple al 7-8 jaar geleden volledig weggevaagd zijn op smartphone gebied. Zouden dit gemanipuleerde cijfers zijn?

  Heu? Wie zijn die “kenners”?

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Nu even realistisch kijken naar de cijfers graag:

  Apple verloor in 2019 5% marktaandeel en won in 2020 3% marktaandeel, da’s top. maar niet een fantastisch resultaat.

  XIAOMI won in 2019 5% marktaandeel, maar won in 2020 17% marktaandeel, da’s toch echt een heel

  REALME ging in 2019 met 417% omhoog, maar in 2020 was het nog steeds een 65% sprong voorwaarts

  Samsung ging in 2019 nog met 2% voorwaarts, maar verloor in 2020 een dikke 14% da’s dramatisch

  Huawei ging in 2019 nog met 16% omhoog, maar in 2020 met 21% omlaag …

  … en dan de analyses …

  Apple heeft een nieuw model, de iPhone 12 gelanceerd met … 5G ondersteuning. Dat gaf de iPhone duidelijk een boost, evenals het nieuwe design. Maar ik vind de impact (3%) ronduit beperkt genomen de groei bij XIAOMI.

  Dat Samsung flinke klappen heeft gekregen vind ik niet gek. Sinds de S10-lijn zijn ze volgens mij redelijk het spoor bijster. Totale fragmentatie in de productlijn (lite edities, special editions, minimale updates binnen enkele maanden), problemen met de vouwbare telefoons en nog wat rare zaken. Hebben ze volledig aanzichzelf te danken.

  Wat niet wegneemt dat ze aan de slag zijn gegaan met een nieuwe processor. En die processor wordt momenteel getipt als zijnde toch echt een andere categorie dan de Snapdragon-reeks qua performantie. Of dit waar is, weet ik niet. Er zijn geruchten. Meer (nog) niet.

  En dan het aandeel Android vs iOS volgens deze grafiek was dat in 2019: 13% voor iOS en 87% voor Android. en in 2020 was dit 15% voor iOS en 85% voor Android. Dat is mooi, maar gelet op het feit dat dit een introductie was van een major refresh vind ik dit karig en bovenal: in absolute aantallen heeft men in 2020 MINDER telefoons verkocht dan in 2019.

  Dus om te spreken van een “overwinning” vind ik wat ver gaan. 2020 was een dramatisch jaar in vele opzichten, en voor de telefoon verkopen een ‘matig jaar’; in ieder geval slechter dan 2019. Apple heeft daarbij zich enigszins staande kunnen houden en een matige winst van 3% weten te boeken. Maar de echte winnaar is XIAOMI. Apple verkocht 6 miljoen toestellen meer dan 2019. Maar XIAOMI verkocht 21 miljoen toestellen meer in pandemie tijd!

  Dus ik lees hier heel andere zaken uit. Evenals ik vermoed dat het hogere prijsbeleid juist helemaal niet positief gaat uitpakken in 2021 vermoed ik. Het jaar is net begonnen natuurlijk, maar economisch gezien zie ik eerder een verslechtering dan een verbetering voor 2021. Ik vermoed dat we het zuur nog helemaal niet hebben gehad.

  Iets te optimistisch allemaal, ook de aandelenmarkt en bovenal tech industrie.

  Maar goed, we hebben nog 11 maanden om het te mogen meemaken …

   

 • Profielfoto
  Tjaja

  Voor een groot gedeelte heeft dat te maken met het feit dat de smartphones niet meer mogen draaien op het Android-systeem.

  Heb ik iets gemist? Geen idee waarom dat is? Weet iemand dat? Hoor graag!

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Tjaja op 28 januari 2021 15:36
  Voor een groot gedeelte heeft dat te maken met het feit dat de smartphones niet meer mogen draaien op het Android-systeem.

  Heb ik iets gemist? Geen idee waarom dat is? Weet iemand dat? Hoor graag!

  Blijkbaar. Typ eens Huawei en Android in je zoekbalk.

 • Profielfoto
  computer space

  Gek dat Motorola er niet los bij staat. Aan de onderkant toch wel heel goed, en wat nuchterder dan die over-de-top Chinezen.

  Voor 140€ een prima toestel met Android 10 wat je strakker af kunt richten qua privacy dan een iPhone en lekker kunt tweaken en alles gewoon goed draait…. Alleen al NetGuard op Android is een overstap vanaf iOS waard. Daarnaast multi-user, en ik vind iOS ineens amateuristische rommel met Candy-Crush uiterlijk.

 • Profielfoto
  Elduderino

  computer space op 28 januari 2021 17:28
  Gek dat Motorola er niet los bij staat. Aan de onderkant toch wel heel goed, en wat nuchterder dan die over-de-top Chinezen.

  Voor 140€ een prima toestel met Android 10 wat je strakker af kunt richten qua privacy dan een iPhone en lekker kunt tweaken en alles gewoon goed draait…. Alleen al NetGuard op Android is een overstap vanaf iOS waard. Daarnaast multi-user, en ik vind iOS ineens amateuristische rommel met Candy-Crush uiterlijk.

  Lekker veel tweaken… laat dat misschien iets zijn wat veel gebruikers niet op hun telefoon willen. En het laatste wat veel mensen willen is iets als Netguard op hun telefoon, wat heeft 99% van de gebruikers daar aan, laat staan dat ze het snappen. Wat betreft privacy gaat het moeilijk als je nog steeds aan Google vast zit.

  Kijk eens naar al die jaren en het segment waar Apple in zit. het bewijst gewoon dat het volgens jou zo amateuristische product toch heel erg gewenst is bij veel gebruikers en bedrijven.

 • Profielfoto
  Night

  We zullen zien. De nieuwe Samsung chip met AMD GPU schijnt volgens de laatste benchmarks rondjes te draaien rond Apple’s A14. Maar of dat nou zo spectaculaire gevolgen zal hebben….