Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 28 januari 2021

Apple wil tracking tegengaan met nieuwe iOS-functie tijdens Data Privacy Day

Het is 28 januari en dat betekent dat het Data Privacy Day is. Het is een dag waarop mensen bewust gemaakt worden van het belang van het online beschermen van persoonlijk gegevens. Iets waar Apple, mede dankzij een zeer interessant nieuwe iOS functie, aan bijdraagt.

Apple rolt met de aankomende update van iOS namelijk een functionaliteit uit die het mogelijk maakt om tracking van websites en apps te weigeren. Zo ook van bedrijven als Facebook, Google en Amazon.

Apple wil tracking tegengaan met nieuwe iOS-functie

Met de introductie van App Tracking Transparency wil Apple ervoor zorgen dat websites en apps gebruikers niet kunnen tracken als ze dat niet willen. De functionaliteit verschijnt in de volgende versie van iOS 14 en iPadOS 14. Wanneer je als gebruiker een app voor het eerst opent zal je de vraag krijgen of je tracking van het bedrijf toestaat. Het is mogelijk om dat te weigeren, waardoor het bedrijf je gegevens niet in bezit krijgt. Een zelfde soort constructie die geldt voor het verkrijgen van je locatie.

In de instellingen van je iPhone of iPad is het mogelijk om een overzicht te krijgen van alle applicaties die je gegevens willen tracken. Je kunt in dat venster vervolgens kiezen welke apps dit wel en welke apps dit niet mogen doen. In dit venster is het overigens ook mogelijk om alle tracking op je iPhone uit te zetten, waardoor bedrijven standaard geen toegang krijgen tot je gegevens.

Het is de bedoeling dat de functionaliteit in het begin van de lente uitgerold wordt in de nieuwe versies van iOS 14, iPadOS 14 en tvOS 14.

A Day in the Life of Your Data

Naast de introductie van de nieuwe functionaliteit komt Apple ook met A Day in the Life of Your Data. Het bedrijf probeert gebruikers zo simpel mogelijk uit te leggen waarom het beschermen van je online gegevens zo belangrijk is. In deze uitleg is ook te zien hoevaak je gegevens opgeslagen worden en wat bedrijven daar eventueel mee kunnen doen. Uiteraard is de uitleg van Apple volledig gericht op de tools die het bedrijf zijn gebruikers geeft om tracking meer transparant te maken en meer controle te geven.

Vanmiddag om 17:15 (Nederlandse tijd) zal Apple CEO Tim Cook ook een lezing geven over privacy op de Computers, Privacy en Gegevensbescherming conferentie in Brussel. De livestream is hieronder te volgen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple wil tracking tegengaan met nieuwe iOS-functie tijdens Data Privacy Day
Sluiten