Night
Night Nieuws 1 januari 2021

Apple test succesvol twee vouwbare iPhone modellen

Dat Apple zelden met iets nieuws komt, mag algemeen bekend zijn. Maar als het bedrijf iets uitbrengt, is het geregeld een goed doordachte markt-topper. Hetzelfde geldt voor een vouwbare smartphone. Die bestaan al, en kampen veelal met (opstart)problemen. Dat weerhoudt Apple er dan ook niet van om zelf te gaan experimenteren met een opvouwbare iPhone.

Toen Samsung met zijn eerste Galaxy Fold uitkwam en deze door de pers liet gebruiken, draaide dit uit op een regelrecht fiasco. Het bedrijf liet zich echter niet tegenhouden, en inmiddels is versie 3 van deze vouwbare smartphone al een feit. Toch staat er zelfs bij de TV reclames nog met kleine lettertjes te lezen dat deze vouwbare smartphone vouw-sporen kan tonen.

Kennelijk is er wel markt voor een vouwbare smartphone, want naast andere Android merken, waagt ook ons eigen Apple eraan. Maar zou Apple het beter doen? Dat kunnen we natuurlijk pas zeggen als men daadwerkelijk uitkomt met een vouwbare iPhone. Feit is wel dat Apple al druk aan het testen is met zo’n model.

Twee modellen passeren duurzaamheids-tests

Eerder maakte we er al melding van dat Apple druk aan het testen is met vouwbare iPhones in de Foxconn fabriek in Shenzhen, China. Naar een bericht van de Taiwanese website Economic Daily News  zijn er inmiddels al twee verschillende modellen door de duurzaamheids-tests gekomen.

Vouwbare iPhone met twee displays.

De eerste opvouwbare iPhone die is getest, is een model met twee schermen. Het model biedt plaats aan twee afzonderlijke displays die zijn verbonden via een scharnier in het midden. Al eerder, in juni 2020, deelde de bekende ‘geruchtenmachine’ Jon Prosser al een soortgelijk bericht en hij was van mening dat de schermen er “redelijk naadloos doorlopend” uit zouden zien.

We zagen al eerder een patent van Apple dat een apparaat toonde met twee afzonderlijke beeldschermen die aan een scharnier waren bevestigd. Het lijkt erop dat het eerste geteste prototype hier een redelijkgelijkenis mee vertoont. De panelen kunnen worden uitgevouwen tot een scherm dat weliswaar uit twee delen bestaat, maar toch als één geheel kan worden gezien. Hoewel het niet de opvouwbare iPhone was die we in gedachten hadden met een flexibel paneel, wordt ook dit prototype een opvouwbare iPhone genoemd.

opvouwbare iphone
Vouwbare iPhone met doorlopend, buigbaar scherm.

Het tweede opvouwbare iPhone-prototype heeft een clam-shell ontwerp dat lijkt op de Samsung Galaxy Z Flip. In tegenstelling tot het vorige prototype, zal dit iPhone-prototype een flexibel OLED-paneel van Samsung of LG bevatten. Volgens oudere berichten zou Apple al eerder in 2020 een groot aantal opvouwbare displays bij Samsung heeft besteld.

Twee verschillende vouwbare iPhone-prototypes

Op dit moment is er geen zinnig woord te zeggen over van welk mechanisme de scharnieren zullen gebruiken of dat de twee opvouwbare iPhone-prototypes hetzelfde mechanisme hebben. De prototypes die worden getest zijn geen echte, vbolledig werkende iPhones, maar meer omhulsels met weinig tot geen interne techniek. De prototypes zijn alleen ontworpen om de duurzaamheid van het scharniersysteem en het display te testen. Apple moet nog evalueren met welke het zal doorgaan. Houd er dus rekening mee dat Apple maar één model doorgaat en deze in ontwikkeling zet.

In één van de laatste video’s had Jon Prosser het overigens ook over twee prototypes die de duurzaamheids-tests hebben doorstaan.

Het is niet onwaarschijnlijk dat Apple in de toekomst ook met een opvouwbare iPhone komt, gezien het aantal patenten dat het bedrijf voor deze technologie heeft aangevraagd. Insiders voorspellen echter dat je zo’n opvouwbare iPhone op zijn vroegst pas in 2022 of 2023 kan verwachten.

Zie jij een opvouwbare iPhone ook wel zitten zien? En zo ja, welk prototype-ontwerp zou jouw voorkeur hebben? Laat het ons weten in de Reacties hieronder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple test succesvol twee vouwbare iPhone modellen
Sluiten