Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 20 januari 2021

Apple Store-monopolie? Apple aangeklaagd voor weren covid-app

Apple is wederom voor de rechter gesleept. Dit keer vanwege een vermeende monopoliepositie als het gaat om contactonderzoekapps voor covid-19. Het bedrijf zou een andere app die eveneens in het teken staat van het contactonderzoek hebben geweerd uit de App Store.

De rechtszaak draait om een app genaamd Coronavirus Reporter, die in maart 2020 toegang zocht tot de digitale winkel van het bedrijf uit Cupertino en die niet geplaatst mocht worden. De app, zo staat in de papieren van de zaak, is ontwikkeld door een groep gezondheids- en computerwetenschapsexperts in februari 2020. Met de app had epidemiologische en biostatistische data verzameld kunnen worden, in real-time.

De ontwikkeling van de app was op 3 maart jongstleden klaar. Rond die tijd begon Apple ook dergelijke apps te weren uit de App Store, wanneer ze niet gesteund werden door erkende medische of overheidsinstanties. Dat gebeurt natuurlijk niet zonder reden, aangezien de downloadwinkel en veilige en betrouwbare plek voor je apps moet zijn. Helemaal als het op je gezondheid aankomt.

Google Apple Covid corona
Klik/tap voor groter.

Niet elke app is welkom in App Store

Na de eerste weigering deed Corona Reporter nog een poging in de Store te komen, maar ook toen werd de app om dezelfde reden tegengehouden. Ook zei het controleteam destijds dat de door gebruikers gegeneerde informatie niet gecontroleerd is door een erkende bron. In de claim van de makers van de app staat nu dat Apple een maand later een soortgelijke app wel toegang verleende. Ook hebben de makers problemen met de Exposure Notification-framework van Apple en Google. Ze noemen dat framework zelfs een mislukking.

Wanneer een third-party applicatie gebruik wil maken van dat framework, dan moeten de makers voldoen aan Apple-regels. Logisch, aangezien anders mogelijk de privacy van gebruikers in het geding komt (of het nou hun eigen keuze is zo’n app te downloaden, of niet). Verder claimen de ontwikkelaars van Coronavirus Reporter dat Apple hun app geblokkeerd heeft om een monopolie te behouden op apps in het kader van contactonderzoek. Ook is er de claim dat Apple willekeurig bepaalt welke apps wel en niet toegelaten mogen worden en dat heeft een nadelig effect op de markt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple Store-monopolie? Apple aangeklaagd voor weren covid-app
Sluiten