Apple patenteert MacBook Pro die iPhone en Apple Watch draadloos kan laden

Door: Mark Hofman - 7 reacties
M1 MacBook Pro
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Dat Apple de M1 MacBook Pro, dankzij Apple Silicon, volledig naar eigen hand kan zetten wisten we tot op zekere hoogte. Alleen hoe het bedrijf dat precies kon doen, en wat dat zou betekenen voor de laptop, nog niet. Maar daar komt verandering in.

Apple patenteert namelijk een nieuwe M1 MacBook Pro die, onder andere dankzij dezelfde technologie die wordt gebruikt voor MagSafe, producten draadloos kan opladen. In het patent wordt gesproken van reversed wireless charging, een technologie die we al eerder hebben gezien in de markt.

Apple patenteert bijzondere MacBook Pro

De Amerikaanse Patent and Trademark Office heeft twee patenten toegekend aan Apple. Zoals gezegd gaat het om een MacBook Pro die gebruik maakt van een soortgelijke technologie als MagSafe. Hierdoor wordt het mogelijk om, met reversed wireless charging, je iPhone en Apple Watch op te laden met je Macbook Pro. Dankzij de toepassing van magneten is het mogelijk om deze producten volledig draadloos op te laden. Dat kan niet alleen links en rechts naast de trackpad aan de binnenkant van de laptop, maar ook aan de buitenkant. Wanneer je de Macbook Pro dichtklapt is het dus mogelijk om de producten op de bovenkant van de laptop te leggen om ze op te laden.

Zoals gezegd wordt dit mogelijk gemaakt door magneten die in de laptop verwerkt zitten. Aan de binnenkant van de MacBook Pro zijn drie magneten aan de onderkant bevestigd. Zo zitten ze niet alleen links en rechts van de trackpad, maar ook in de trackpad zelf. Logischerwijs zitten ook aan de bovenkant van de MacBook Pro een aantal magneten verwerkt. In het patent wordt duidelijk dat het om maar liefst negen magneten gaat.

Door de toevoeging van de negen magneten is het mogelijk om verschillende Apple-producten op deze manier op te laden. Zo kan je niet alleen een iPhone of Apple Watch, maar ook een iPad of een setje AirPods op de manier opladen. Of gewoon allemaal tegelijk natuurlijk.

MacBook Pro apple patent
Het patent (Afbeelding: Patently Apple)

Niet de eerste keer

Het is zeker niet de eerste keer dat we dit patent te zien krijgen. In maart 2016 waren de afbeeldingen, dankzij een patentaanvraag, al te zien. Al ging het destijds wel veel meer om een product voor de toekomst. Daarnaast richtte Apple zich ook meer op hoe de iPhone, iPad en Apple Watch op deze manier op zouden kunnen laden. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en is het mogelijk om je iPhone en Apple Watch op te laden met magneten. Voor de iPad moet Apple nog met een methode komen, maar dankzij de introductie van MagSafe zal dit ook niet lang meer duren. Net als de komst van deze nieuwe MacBook Pro trouwens.

Het grote verschil met 2016 is het feit dat Apple op dit moment niet alleen MagSafe, maar ook Apple Silicon in handen heeft. Dat zorgt ervoor dat het bovenstaande patent zomaar eens realiteit zou kunnen worden. Dankzij die twee ontwikkelingen heeft Apple namelijk veel meer mogelijkheden dan in 2016 en hoeft het bedrijf ook minder hard opzoek naar een aantal vraagstukken.

Zouden jullie het handig vinden om een MacBook Pro in huis te hebben waarmee je ook je iPhone, iPad en Apple Watch draadloos zou kunnen opladen? Laat het ons weten in de reacties!

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Koezel

  Voor mij zou het nutteloos zijn. Als je met de Macbook bezig bent is het niet handig om iets naast de trackpad te hebben. En eerst dichtklappen om dan iets erop te leggen is ook niet handig. Ik begrijp de hype rondom het draadloos opladen ook niet zo. Wel in het kader van geen opladers meer leveren. Voor mij is aan een draadje nog steeds het makkelijkst. Oplader ligt op een vaste plek, klik, klaar.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Ik ben eigenlijk een beetje “lost in space” … Hoe kan dit … In 2019 lanceert Samsung notebooks met een ingebouwde Qi-Charger in het Trackpad om Draadloos een telefoon op te laden:

  Samsung’s new laptops charge phones with their touchpad | TechCrunch

  Hoe kan het dat Apple dan hierop een patent aanvraagt??? Hoe dan ook … een diepe zucht … Rare wereld.

 • Profielfoto
  Padawan

  doctor_apple op 6 januari 2021 10:50
  Ik ben eigenlijk een beetje “lost in space” … Hoe kan dit … In 2019 lanceert Samsung notebooks met een ingebouwde Qi-Charger in het Trackpad om Draadloos een telefoon op te laden:

  Samsung’s new laptops charge phones with their touchpad | TechCrunch

  Hoe kan het dat Apple dan hierop een patent aanvraagt??? Hoe dan ook … een diepe zucht … Rare wereld.

  Apple gebruikt een andere techniek genaamd “MagSafe”, dit werkt niet hetzelfde als QI. Apple’s versie heeft magneten zodat je iPhone altijd perfect ligt en dus oplaad, dat heeft QI niet. Ben wel benieuwd hoe dat werkt met de magneten?

 • Profielfoto
  PowerMac

  Wat heeft dit met de M1 vs Intel te maken? Alsof Apple dat eerst niet kon doen, want (???) er zat een Intel processor in, en dan kun je niet laden?

  Inderdaad lijkt het niet handig om je iPhone of Apple Watch naast of op het trackpad te leggen als je bezig bent met de MacBook, maar goed, en is dus een USB draad veelal makkelijker: dan kun je de iPhone gewoon continue opladen, ook als je even naar het toilet gaat, of naar de koffie machine.

  Verder tel ik 11 plekken: 3 aan de binnenkant en 9 aan de buitenkant, is ongeveer 11.

 • Profielfoto
  PowerMac

  zei ik 11? 12 natuurlijk…

 • Profielfoto
  Dydefox

  Jep, zou het kopen. Nu steeds die domme watchlader zoeken en er ‘s morgens achterkomen dat je hem ‘s nachts waarschijnlijk te hard hebt aangetikt waardoor er niet opgeladen is. Dan maar een macbookPro eronder, mooi alibi voor een nieuwe aanschaf….

 • Profielfoto
  Caszz

  Ik zou t niet kopen. Zo’n MacBook Pro is nogal duur en te groot voor op m’n nachtkastje. Dus heb ik de ‘goedkopere’ variant, Duo MagSafe charger op m’n nachtkastje liggen 🤦🏻🤔