Apple komt terug op besluit om app te verwijderen uit App Store

Door: Night - 9 reacties
Amphetamine app
Afbeelding: MacRumors

De populaire app Amphetamine mag in de App Store blijven. Eerder dreigde Apple de app te verwijderen vanwege zijn naam, maar kwam onlangs terug op zijn besluit.

Amphetamine is een gratis app die gebruikers in staat stelt om hun Mac voor een ingestelde periode niet in slaap te laten vallen. De App is al sinds 2014 in de App Store te vinden en is in die tijd al bijna een half miljoen keer gedownload. Twee dagen voor de jaarwisseling besloot Apple ineens dat de app eigenlijk niet in zijn App Store thuishoorde, omdat het de regels zou overtreden. Dat is vreemd, aangezien Apple eerder de app zelfs nog promootte.

Apple wou Amphetamine uit App Store weren om zijn naam

De ontwikkelaar van Amphetamine, William Gustafson, plaatste een paar dagen geleden een uitgebreid bericht op GitHub. Daarin vertelde hij dat een vertegenwoordiger van Apple contact met hem had opgenomen en zei dat Amphetamine op 12 januari 2021 uit de ‌Mac App Store‌ zou worden verwijderd tenzij hij een aantal wijzigingen zou aanbrengen in de app. Amphetamine zou volgens Apple namelijk de volgende regel overtreden:

Apps die het gebruik van tabak en vape-producten, illegale drugs of overmatige hoeveelheden alcohol aanmoedigen, zijn niet toegestaan ​​in de ‌App Store‌. Apps die minderjarigen aanmoedigen om een ​​van deze stoffen te consumeren, worden afgewezen. Het vergemakkelijken van de verkoop van marihuana, tabak of gereguleerde stoffen (behalve apotheken met een vergunning) is niet toegestaan.

De Apple-vertegenwoordiger zou het verder als volgt hebben omschreven: “Uw app lijkt het ongepast gebruik van gereguleerde stoffen te bevorderen. Uw app-naam en -pictogram bevatten met name verwijzingen naar gereguleerde stoffen, pillen.”

“Een totaal raadsel”

Gustafson was het daar uiteraard absoluut niet mee eens en voerde aan dat Amphetamine het gebruik van illegale drugs niet bevordert aangezien amfetamine een legaal voorgeschreven medicijn is in de Verenigde Staten. Verder moedigt de app het “onverantwoordelijk, illegaal of recreatief” gebruik van amfetamine helemaal niet aan. Net zoals de stof amfetamine legaal kan worden gebruikt om mensen wakker en attent te houden, kan de app Amphetamine legaal worden gebruikt om je Mac wakker te houden.

Gustafson heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van Apple. Daarnaast is hij een petitie gestart op Change.org, in een poging de claim tegen Apple kracht bij te zetten. De petitie leverde inmiddels meer dan 500 handtekeningen op.

Het blijft een vreemd verhaal, want Amphetamine werd eerder door Apple zélf nog gepromoot in de Mac App Store. Daarnaast heeft de app bijna 1500 recensies verzameld. Gustafson vertelde dat hij in het verleden al talloze malen contact heeft gehad met Apple en zijn App Review Team met betrekking tot Amphetamine. Waarom dan nu ineens gevraagd werd om de naam van de app te veranderen was voor hem dan ook een totaal raadsel.

Amphetamine in App Store
Apple koos Amphetamine eerder nog als ‘uitgelichte app’ in zijn App Store (klik/tap voor groter) Afbeelding: Apple Inc.

Apple komt op beslissing terug

Eergisteren kreeg Gustafson bericht van Apple dat men contact met hem zou opnemen over het aangetekende beroep. Het bevrijdende nieuws kwam in het daaropvolgende telefoongesprek met de App Review Board, waarin Apple Gustafson meedeelde dat het bedrijf heeft besloten dat Amphetamine gewoon in de ‌App Store‌ mag blijven staan. Blij als hij was, deelde hij het goede nieuws gisteren op Twitter:

Eind goed, al goed. Maar het blijft een vreemd verhaal, waarbij velen zich afvragen wat de mensen bij Apple zo af en toe bezielt.

➔ De app Amphetamine is (nog steeds) te vinden in de App Store.

iTechNews

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Kevin

  Lijkt erop dat iemand binnen Apple z’n baan kwijt is.

 • Profielfoto
  iNicky

  Vreemd. In NL is speed verboden en staat op dezelfde lijst als b.v. heroïne, cocaïne en XTC. Ik kan het argument van Apple dan ook goed billijken.

 • Profielfoto
  whaha

  Heel fijn dat het mag blijven. Het is een fijne app. Al lang niet meer gebruikt, maar er zijn situaties waarbij het gebruik érg fijn is.

  Beetje vreemde gang van zaken inderdaad.

   

  Zouden er nu meer downloads komen?

 • Profielfoto
  Night

  Vast wel, door al die ‘ongevraagde’ aandacht 😉

 • Profielfoto
  Luigi_Stef

  iNicky op 3 januari 2021 12:33
  Vreemd. In NL is speed verboden en staat op dezelfde lijst als b.v. heroïne, cocaïne en XTC. Ik kan het argument van Apple dan ook goed billijken.

  Haha! Ik dacht net hetzelde!

  binnenkort wordt “speedtest” ook gebannen…

  of nog erger, kunnen we geen NFS meer spelen want ik ik heb zo’n nood aan Need for speed 🙈. Ach waar maken we ons druk om

 • Profielfoto
  Marius1976

  iNicky op 3 januari 2021 12:33
  Vreemd. In NL is speed verboden en staat op dezelfde lijst als b.v. heroïne, cocaïne en XTC. Ik kan het argument van Apple dan ook goed billijken.

  Er is in Nederland géén verbod op het gebruik van het woord speed. Dat een app een naam van een drug heeft, wil niet zeggen dat je het gelijk moet verbieden. De naam Coca-Cola verwijst ook naar het gebruik van cocabladeren, en begin 20e eeuw bevatte deze populaire frisdrank zelfs cocaïne. Het moeilijk doen over woorden is zóiets selectiefs….pfff. 

 • Profielfoto
  gipsman

  @Marius 1976 👍 Helemaal waar. En bv. Apple tv. wordt een flop als het blijft gaan voor het familiezender imago.

 • Profielfoto
  iNicky

  @Marius 1976. Dat is jouw mening. Bij Apple dachten ze daar aanvankelijk anders over. Over Coca-Cola heeft Apple niets te zeggen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  En nu graag OOK de app Kling Klang Machine nr 1 van Kraftwerk weer terug! Daar had ik voor betaald en ineens, na de laatste updates doet die het niet meer en is hij uit de AppStore verdwenen. Erg raar. Is een leuke app die je zelf in kunt stellen en die 24/7 electronische muziek kan maken