Night
Night App Store 3 januari 2021

Apple komt terug op besluit om app te verwijderen uit App Store

De populaire app Amphetamine mag in de App Store blijven. Eerder dreigde Apple de app te verwijderen vanwege zijn naam, maar kwam onlangs terug op zijn besluit.

Amphetamine is een gratis app die gebruikers in staat stelt om hun Mac voor een ingestelde periode niet in slaap te laten vallen. De App is al sinds 2014 in de App Store te vinden en is in die tijd al bijna een half miljoen keer gedownload. Twee dagen voor de jaarwisseling besloot Apple ineens dat de app eigenlijk niet in zijn App Store thuishoorde, omdat het de regels zou overtreden. Dat is vreemd, aangezien Apple eerder de app zelfs nog promootte.

Apple wou Amphetamine uit App Store weren om zijn naam

De ontwikkelaar van Amphetamine, William Gustafson, plaatste een paar dagen geleden een uitgebreid bericht op GitHub. Daarin vertelde hij dat een vertegenwoordiger van Apple contact met hem had opgenomen en zei dat Amphetamine op 12 januari 2021 uit de ‌Mac App Store‌ zou worden verwijderd tenzij hij een aantal wijzigingen zou aanbrengen in de app. Amphetamine zou volgens Apple namelijk de volgende regel overtreden:

Apps die het gebruik van tabak en vape-producten, illegale drugs of overmatige hoeveelheden alcohol aanmoedigen, zijn niet toegestaan ​​in de ‌App Store‌. Apps die minderjarigen aanmoedigen om een ​​van deze stoffen te consumeren, worden afgewezen. Het vergemakkelijken van de verkoop van marihuana, tabak of gereguleerde stoffen (behalve apotheken met een vergunning) is niet toegestaan.

De Apple-vertegenwoordiger zou het verder als volgt hebben omschreven: “Uw app lijkt het ongepast gebruik van gereguleerde stoffen te bevorderen. Uw app-naam en -pictogram bevatten met name verwijzingen naar gereguleerde stoffen, pillen.”

“Een totaal raadsel”

Gustafson was het daar uiteraard absoluut niet mee eens en voerde aan dat Amphetamine het gebruik van illegale drugs niet bevordert aangezien amfetamine een legaal voorgeschreven medicijn is in de Verenigde Staten. Verder moedigt de app het “onverantwoordelijk, illegaal of recreatief” gebruik van amfetamine helemaal niet aan. Net zoals de stof amfetamine legaal kan worden gebruikt om mensen wakker en attent te houden, kan de app Amphetamine legaal worden gebruikt om je Mac wakker te houden.

Gustafson heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van Apple. Daarnaast is hij een petitie gestart op Change.org, in een poging de claim tegen Apple kracht bij te zetten. De petitie leverde inmiddels meer dan 500 handtekeningen op.

Het blijft een vreemd verhaal, want Amphetamine werd eerder door Apple zélf nog gepromoot in de Mac App Store. Daarnaast heeft de app bijna 1500 recensies verzameld. Gustafson vertelde dat hij in het verleden al talloze malen contact heeft gehad met Apple en zijn App Review Team met betrekking tot Amphetamine. Waarom dan nu ineens gevraagd werd om de naam van de app te veranderen was voor hem dan ook een totaal raadsel.

Amphetamine in App Store
Apple koos Amphetamine eerder nog als ‘uitgelichte app’ in zijn App Store (klik/tap voor groter)

Apple komt op beslissing terug

Eergisteren kreeg Gustafson bericht van Apple dat men contact met hem zou opnemen over het aangetekende beroep. Het bevrijdende nieuws kwam in het daaropvolgende telefoongesprek met de App Review Board, waarin Apple Gustafson meedeelde dat het bedrijf heeft besloten dat Amphetamine gewoon in de ‌App Store‌ mag blijven staan. Blij als hij was, deelde hij het goede nieuws gisteren op Twitter:

Eind goed, al goed. Maar het blijft een vreemd verhaal, waarbij velen zich afvragen wat de mensen bij Apple zo af en toe bezielt.

➔ De app Amphetamine is (nog steeds) te vinden in de App Store.

Reageer op artikel:
Apple komt terug op besluit om app te verwijderen uit App Store
Sluiten