iOS 14.4: Apple gaat iPhone-gebruikers waarschuwen voor onofficiële camerareparaties

Door: Wesley Akkerman - 8 reacties
iPhone 12 Pro Max
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Met de release van iOS 14.4 heeft Apple ook een functie geïntroduceerd die mogelijk een waarschuwing afgeeft over de camera in de iPhone 12. Dat gebeurt wanneer niet geverifieerd kan worden dat het om een nieuwe, authentieke Apple-camera gaat. Daar hoort natuurlijk ook een nieuwe ondersteuningspagina bij.

Op die pagina is onder meer te lezen waarom het belangrijk is dat je iPhone 12-model beschikt over een echte Apple-camera. Ook wanneer je je iPhone niet laat repareren bij een officieel punt, dan nog is het belangrijk dat je echte Apple-onderdelen gebruikt, aldus Apple. Daarnaast wordt er gewaarschuwd voor gebruik van onofficiële camera-onderdelen.

Wanneer je namelijk geen officiële Apple-onderdelen gebruikt, dan kunnen er problemen opduiken. Zo kan de camera minder goed werken of beelden afleveren die niet voldoen aan de hoge standaard die Apple hanteert. Ook wordt er gelet op de veiligheid van gebruikers; onderdelen die niet authentiek zijn kunnen intern voor allerlei problemen zorgen, waardoor de accu bijvoorbeeld schade kan oplopen.

Apple waarschuwt voor neppe camera-onderdelen

Het bedrijf heeft een lijst opgesteld met dingen die verkeerd kunnen gaan.

 • De camera kan zich niet goed focussen of scherpe beelden maken.
 • Wanneer je de portretmodus gebruikt, dan kan de persoon onscherp in beeld gebracht worden.
 • Apps van derde partijen kunnen ervoor zorgen dat de camera ineens stopt met werken.
 • Previews in real-time kunnen soms een leeg beeld tonen of blijven hangen.
iPhone 12 mini
Het dual-camerasysteem (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

De melding die je kunt verwachten wanneer je onofficiële onderdelen voor de camerareparatie gebruikt, kan verschijnen op de iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max en de iPhone 12 mini. De melding is ook voor vier dagen zichtbaar op het vergrendelde scherm en blijft binnen de instellingen twee weken in beeld staan, nadat de camera voorzien is van onderdelen die niet van Apple afkomstig zijn.

Ga naar een geautoriseerde reparateur

De boodschap zorgt er niet voor dat de iPhone of de camera onbruikbaar worden. Je kunt het toestel dan nog gewoon gebruiken zoals eerst, maar je hebt dus kans dat het ergens mis kan gaan, aldus het bedrijf uit Cupertino. De iPhone-maker raadt aan dat je altijd je toestel moet laten maken in de Apple Store of bij een Apple Authorized Service Provider. En anders bij een reparatiedienst die dus officiële onderdelen gebruikt.

Apple

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  AT024

  Ja en reclame maken voor hun eigen dure reparatie

 • Profielfoto
  imaccer2

  Inderdaad je weet os in huis haalt dan heb top kwaliteit ge kunt het een niet met het andere vergelijke. Ik nog nooit problemen gehad

 • Profielfoto
  KarelWillem

  B.t.w. is dit natuurlijk weer een schop tegen de schenen van het ‘right to repair’ front. Zelfs met originele onderdelen (waar je vrijwel niet op een normale manier aan komt als je niet ‘gecertificeerd’ bent) kan en zal Apple zo een vinger in de pap houden.

  Dat is echt niet alleen om jou als consument te beschermen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  En OMT trekt er gewoon weer twee complete reacties tussenuit, zonder enige melding hiervan. Zodat bijvoorbeeld de reactie van imaccer2 helemaal nergens meer op lijkt te slaan (en dat deed het toch wel).

  Deze manier van redigeren kan echt niet. Gooi er dan even een regeltje tussen dat er iets is verwijderd (met liefst de reden daarvan).

 • Profielfoto
  NutPod

  AT024 op 27 januari 2021 15:19
  Ja en reclame maken voor hun eigen dure reparatie

  ohoh dat is vreemd he:D kwaliteit kost nou eenmaal centjes /o\ #androidjanker

  #repost

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dit ligt toch wel iets genuanceerder. Lees je maar eens in over reparaties die uitgevoerd worden met originele onderdelen, waarna Apple de boel alsnog weigert te laten werken. Of dat men weigert die onderdelen te leveren. Omdat de reparaties worden uitgevoerd door niet gecertificeerde personen en bedrijven.

  Het argument is uiteraard dat daardoor de kwaliteit bewaakt wordt. Maar de praktijk wijst ook uit dat er torenhoge tarieven gekoppeld worden aan zelfs de simpelste reparaties. De actie van Apple zoals hierboven wordt beschreven is weer de zoveelste nagel aan de doodskist van je reparatierecht. Dat recht heb je namelijk volgens Apple zelden. Slechts een zeer beperkt aantal zaken mag en kan je laten repareren, tegen door Apple vastgestelde tarieven, bij door Apple geselecteerde bedrijven.

  Er zijn duizenden voorbeelden online te vinden van Apple producten die met een simpel kabeltje te redden waren, of door het rechtbuigen van een pinnetje, etc. Maar waar Apple de eindgebruiker rekeningen voorlegt die 3/4 van de nieuwaarde van het device benaderen.

  Het is best goed dat hier een beetje tegen geluid wordt gegeven over die ‘kwaliteitsbewaking’ van Apple. B.t.w. ga je natuurljk iemand die een mening heeft die anders is dan die van jou niet direct dingen toe blèren als ‘janker’. Hou het een beetje stijlvol?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  NutPod op 28 januari 2021 22:04

  AT024 op 27 januari 2021 15:19
  Ja en reclame maken voor hun eigen dure reparatie

  ohoh dat is vreemd he:D kwaliteit kost nou eenmaal centjes /o\ #androidjanker

  #repost

  Kwaliteit kost in dit geval geen geld, dat doet die absurd hoge marge van Apple en het feit dat ze de concurrentie met dit soort bangmakerij uitschakelen…

   

 • Profielfoto
  WpV

  Is dit geschreven door OMT of Apple zelf? Wat een ongelofelijk staaltje bangmakerij… 3rd party onderdelen worden vaak in dezelfde fabrieken gemaakt dan de originele en zijn in veel gevallen niet te onderscheiden van echt. Bovendien bepaal ik zelf wel of ik origineel of imitatie wil. Daar heeft Apple zich helemaal niet mee te bemoeien. Het zou verdorie een schandaal zijn als Mercedes haar software zo zou instellen dat de verlichting het niet meer doet als er een lampje in zat dat niet in haar eigen garage verwisseld is. Maar als Apple het doet dan is het om de ‘hoge standaard’ van het bedrijf te beschermen. Wat een ongelofelijke onzin. Dit is gewoon de reinste machtsmisbruik. Apple had een punt gehad als ik 1x een melding kreeg en that’s it; de hele camera buiten gebruik stellen is gewoon afpersing… OMT jullie moeten je schamen dat jullie in zo’n verkooppraatje stinken en het ook nog verdedigen…. ???