Night
Night Nieuws 9 januari 2021

[Updated] Apple dreigt social media app Parler uit de App Store te weren

Apple heeft gedreigd de “vrije meningsuiting” sociale media-app Parler te verbieden. Dat gebeurde na het geweld in het Capitool afgelopen donderdag. De app – een Twitter alternatief dat populair is onder Donald Trump-aanhangers en extreemrechts – wordt opnieuw onder de loep genomen vanwege zijn rol bij de planning van de oproer.

Op vrijdag, toen de druk op Apple en Google toenam om het uit hun App Stores te verwijderen, zei Apple dat het precies dat zou doen als het bedrijf de gewelddadige bedreigingen op zijn app niet in toom zou houden. BuzzFeed News meldde dat Apple een e-mail naar Parler CEO John Matze heeft gestuurd, met de mededeling dat “Parler niet effectief inhoud modereert en verwijdert die illegale activiteiten aanmoedigt”. Apple gaf hem daarbij 24 uur de tijd om een ​​’moderatie-verbeterplan’ op te stellen.

“Blijkbaar geloven ‘ze’ dat Parler verantwoordelijk is voor ALLE door gebruikers gegenereerde inhoud op Parler“, schreef Matze in een reactie op Parler. “Volgens dezelfde logica moet Apple dus verantwoordelijk moeten zijn voor ALLE acties die middels hun iPhones worden ondernomen.”

Parler steeg in populariteit na de Amerikaanse verkiezingen in november toen Twitter en Facebook hardhandig de verkeerde informatie over verkiezingen aanpakten. De social media app krijgt nu kritiek vanwege zijn rol in het geweld in Washington deze week. Apple zei in zijn brief dat het “talloze klachten had ontvangen over aanstootgevende inhoud in de Parler-service, beschuldigingen dat de Parler-app werd gebruikt voor het plannen, coördineren en faciliteren van de illegale activiteiten in Washington DC op 6 januari 2021 die (onder andere) tot verlies van mensenlevens, talrijke verwondingen en de vernietiging van eigendommen leidde. ”

Parler gebruikt om op te roepen tot geweldadig protest

Gebruikers hebben de app in de dagen sinds de rel ook gebruikt om verontrustende en gewelddadige dreigementen te maken. Schermafbeeldingen van personen die oproepen tot ‘vuurpelotons’ en dreigen met een gewapende reactie op de inauguratie van Joe Biden circuleren op Twitter, samen met oproepen aan Apple en Google om de app van hun platformen te weren. Twitter citeerde met name de “plannen voor toekomstige gewapende protesten” in zijn besluit om Trump’s account permanent op te schorten.

Matze – die in het verleden al de ‘censuur’ van Twitter en Facebook afkeurde – houdt vol dat hij ‘niet had opgemerkt’ dat Parler-gebruikers de app voor illegale doeleinden gebruikten. “Als mensen de wet overtreden, onze servicevoorwaarden schenden of iets illegaals doen, zouden we zeker meedoen,” zei Matze. “Maar als mensen alleen maar proberen samen te komen of ze proberen een evenement op te zetten […] daar is niets mis mee.”

Wat doet Google Play?

Google buigt zich op dit moment nog over de status van de app. The Verge merkt op dat zowel Apple als Google in het verleden al andere apps uit hun stores hebben verwijderd die verband houden met extreemrechts. Zo werd Chat-app Gab in 2017 van Google Play verwijderd wegens aanzetten tot haat. En Apple verwijderde de InfoWars-app van Alex Jones in 2018. Google verwijderde die app vorig jaar wegens het verspreiden van verkeerde informatie over het coronavirus. De kans is dus groot dat Google eenzelfde standpunt als Apple in zal nemen over Parler.

Amazon weert Parler van zijn servers

Parler maakt gebruik van servers bij Amazon. Dit bedrijf heeft zich echter achter het standpunt van Apple, Google en Twitter geschaard en heeft Parler van zijn netwerk gehaald. Hierdoor is het gebruik van de app gewoonweg niet meer mogelijk. Ook Amazon stelt dat Parler de regels in zijn gebruikersovereenkomt heeft geschonden. Matze heeft hierop inmiddels gereageerd en zei dat hij “zo snel mogelijk op zoek zou gaan naar een andere provider” en dat zijn platform “veel opties heeft om uit te kiezen”.

[update]

In navolging op de weigering van Parler om zijn app aan te passen om te voldoen aan de eis om met een verbeterd moderatie-plan te komen, heeft Apple de app definitief uit de App Store verwijderd. Het bedrijf kreeg (mede) hierdoor een storm van kritiek over zich heen, afkomstig van rechts Amerika tot de president van Mexico en Rusland aan toe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
[Updated] Apple dreigt social media app Parler uit de App Store te weren
Sluiten