Jelle van Es
Jelle van Es Nieuws 4 januari 2021

Apple doet er lang over om samenwerking bedrijven met kinderarbeid stop te zetten

Apple werkt voor de productie van de verschillende producten die het op de markt brengt samen met vele verschillende bedrijven. En wanneer het met deze bedrijven misgaat, dan roept het bedrijf uit Cupertino vaak snel dat het stopt met die samenwerking, maar in de praktijk duurt dat erg lang.

Dat blijkt uit onderzoek van The Information via 9to5Mac. In één van de voorbeelden die wordt genoemd, duurde het drie jaar voordat Apple de banden met een bedrijf die kinderarbeiders had in gezet te verbreken.

Apple moet sneller gaan optreden

In het voorbeeld van The Information gaat het om het Chinese bedrijf Suyin Electronics, dat voor Apple porten in de MacBooks maakten. Dat bedrijf had twee kinderen van vijftien jaar in dienst. Dit zegt The Information daar over.

Seven years ago, Apple made a staggering discovery: Among the employees at a factory in China that made most of the computer ports used in its MacBooks were two 15-year-olds. Apple told the manufacturer, Suyin Electronics, that it wouldn’t get any new business until it improved employee screening to ensure no more people under 16 years of age got hired.

Suyin beloofde toen verbeteringen, maar drie maanden later bleek dat er nog meer kinderarbeiders in dienst waren. Hoewel Apple vervolgens geen nieuwe deals met het bedrijf maakte, duurde het wel een jaar of drie voordat de complete samenwerking was beëindigd. En dat klopt toch niet helemaal met het beeld dat het bedrijf voor zichzelf schetst.

Nieuwe partners vinden is lastig

Waarom duurt het dan zo lang voordat Apple stopt met de samenwerking met een bedrijf dat zo’n overtreding begaat? Het antwoord is eigenlijk simpel: er waren problemen met het vinden van een nieuwe partij. Zodoende werden de contracten zoals die er waren uitgediend voordat men hun opdrachten bij een ander bedrijf konden onderbrengen.

Apple faces problems in immediately removing suppliers who consistently breach these rules: Most obviously, there aren’t many alternative manufacturers that can easily pick up the slack. New suppliers can take years to meet Apple’s exacting standards for quality and volume. In the case of Suyin, Apple’s procurement team was reluctant to abruptly shift orders to other suppliers because it would have created delays and incurred higher costs, said a former employee.

Reageer op artikel:
Apple doet er lang over om samenwerking bedrijven met kinderarbeid stop te zetten
Sluiten