Apple blijft goed scoren met iPad en domineert de tablet-markt

Door: Jelle van Es - 8 reacties
iPad Air (2020)
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Ooit was het de verwachting dat met de komst van de iPad een net zo’n grote markt voor smartphones als tablets zou ontstaan. Dat blijkt niet helemaal het geval te zijn, maar alsnog is het een markt waarin veel tablets worden verkocht.

Als we kijken naar het aantal verkochten iPads en tablets in zijn geheel, dan is het een markt waar afgelopen jaar groei in is geweest. En daarbij is Apple andermaal heer en meester.

iPad verkoopt goed in 2020

Onderzoeksbureau Canalys heeft alle cijfers opgezocht en daaruit blijkt dat zowel de iPad als andere tablets in 2020 een goed jaar hebben gekend. Enerzijds zou dat te maken kunnen hebben met de gevolgen van de coronacrisis, waarbij tablets gebruikt worden voor media-consumptie en om schoolwerk op te doen. Anderzijds zou het kunnen dat met de nieuwe generatie iPads en tablets het een goed alternatief is voor een bestaande laptop.

iPad tablet
De verscheepte tablets en iPads in 2020 (Afbeelding: Canalys)

In het afgelopen jaar werden er wereldwijd zo’n 58,8 miljoen iPads verscheept. Daarmee heeft Apple een marktaandeel van 37 procent en een behoorlijk groot gat naar de nummer twee, Samsung. Dat bedrijf verscheepte afgelopen jaar 31 miljoen tablets, wat een stijging was van 40 procent ten op zichte van 22,1 miljoen verscheepte exemplaren in 2019. Apple verscheepte er in dat jaar overigens 47,3 miljoen, waardoor zij een stijging van 24 procent zagen. In totaal werden er wereldwijd zo’n 160 miljoen tablets en iPads verscheept, wat een flinke stijging was ten op zichte van de 125,3 miljoen het jaar daarvoor.

Ook een succesvol vierde kwartaal

Naast dat Apple het over het algemeen goed heeft gedaan, heeft het bedrijf ook in het vierde kwartaal goed gescoord. Toen werden er 19,2 miljoen iPads verscheept. Dat is een flinke stijging ten op zichte van het vierde kwartaal in 2019. Toen stond de teller op 13,7 miljoen. Ook Samsung deed het dat kwartaal goed met 9,9 miljoen verscheepte tablets. Het jaar daarvoor noteerde het bedrijf 7,1 miljoen exemplaren.

Het vierde kwartaal (Afbeelding: Canalys)

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Hoewel er legio zaken zijn waar ik me mateloos aan irriteer op mijn iPad, is Apple terecht heer en meester op de tablet-markt.

  Mijn NVIDIA Shield K1 was het enige tablet dat zich een beetje staande hield op dat gebied, maar Android op een tablet is en blijft een gaar zooitje.

  Ik ben erg blij met mijn Android telefoon, maar een iPad is nog altijd de betere tablet.

 • Profielfoto
  hansz

  Het grootste probleem van de Android tablet is de fragmentatie door de vele Android fabrikanten, die dan ook nog eens onderling concurreren met tablets voor soms minder dan € 100,- En dat is echt waardeloze rommel, slechte processors, veel te weinig geheugen en meestal niet het nieuwste besturingssysteem, kortom; specificaties om van te janken. Dus meteen een slechte ervaring die iemand doet besluiten om geen Android tablet meer aan te schaffen. Helaas kijken veel consumenten alleen maar naar goedkoop. Eigen schuld natuurlijk maar ook dom van de fabrikanten die op deze manier hun eigen markt kapot maken.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, dat is ten dele zeker waar.

  Maar ook in de hogere prijsklassen is het geen groot feest met Android op een tablet. Als je niet verder komt dan een beetje surfen, Netflix kijken, of een documentje bewerken kan je best voor 250 euro een leuke tablet kopen en daar tevreden mee zijn. Maar ga niet de hoek in van muziekproductie o.i.d., want dan wordt je niet blij. Daarnaast is de overlap tussen Chromebook en Android tablet ook nog steeds een ietwat vaag gebeuren.

  Ik heb best wat chromebooks, tablets en ‘2-in-1’s’ in huis gehad, maar gaf de moed na een weekje of zo meestal wel weer op.

 • Profielfoto
  SvS

  iPads zijn zeer degelijk. Hier wordt iPad 3 uit 2012 nog steeds gebruikt. In het begin voor van alles en nu voor agenda / safari / simpele spelletjes en Netflix. NPO Start app werkt sinds kort niet meer. En de updates vanuit Apple blijven jaren na aankoop uitrollen. Ik overweeg voor in 2022 daarom een iPad pro 12″.

   

  btw KW hier is ook eens Chromebook overwogen (jawel ;-)). Waarom werkte het bij jou niet goed?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik blijf het gevoel houden dat je elke goedkope laptop met de Chrome-browser net zo goed kan inzetten als ‘Chromebook’. En ik vind dat er gewoon (te) weinig echt is aangepast aan Android tablet of Chromebook.

  Bovendien is de kwaliteit van de meeste Chromebooks echt ondermaats. Net zoals de meeste Windows-laptops onder de 1000/1200 euro.

  En dan pak je je Android-telefoon erbij, en die draait dan rondjes om alles wat je op zo’n Chromebook doet. Ik heb er gewoon geen fijn gevoel bij.

 • Profielfoto
  hansz

  Wellicht wat vergelijkbaar met de vroegere zogenaamde e-machine met Windows. In mijn ogen een ondermaatse laptopje met meestal zeer slechte specificaties. Ik meen dat niemand ze meer verkoopt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De ‘netbooks’. Die hadden een kortstondig succes, maar dat is helemaal dood gebloed. Ik heb er zelf een flink aantal voorzien van Mac OS X. Dat was nml. erg eenvoudig out-of-the-box te doen bij een aantal modellen van Dell en MSI. En dat draaide eigenlijk wonderlijk goed.

 • Profielfoto
  KarelWillem