Jelle van Es
Jelle van Es App Store 18 januari 2021

Apple aangeklaagd omdat het Telegram niet van App Store verwijdert

In de Verenigde Staten is een rechtszaak aangespannen tegen Apple. Dit is gedaan door een groep genaamd Coalition for a Safer Web en draait om het feit dat het bedrijf er niet voor heeft gekozen om de app Telegram te verwijderen.

Het eventueel verbannen van de Telegram app heeft te maken met het feit dat groepen tijdens de bestorming van het Amerikaanse Capitool de app gebruikte om te communiceren. Dit werd ook gedaan met Parler en die app is wel verwijderd.

Capitol-aanvallers maakten gebruik van Telegram

De aanklacht is afgelopen zondag ingediend bij de U.S. District Court for the Northern District of California. De aanklacht gaat er om dat Apple de app niet verwijderd, ondanks dat men weet dat de app wordt gebruikt om publieke figuren te intimideren, bedreigen en meer. De organisatie die de klacht heeft ingediend zou naar eigen zeggen onafhankelijk zijn en het beste voor het publiek voor ogen hebben. Zij willen dat extremistische en terroristische content wordt verwijderd van social media en andere platformen. En volgens de Coalition for a Safer Web gebeurt dat nu op Telegram.

Telegram
Het logo

Door Telegram niet te verwijderen van de App Store, zou Apple het gedrag van de gebruikers toestaan en dat is een doorn in het oog van de coalitie. Zeker omdat men wel snel besloot om alle banden te verbreken met Parler. De mensen achter die app zijn echter al bezig om de service nieuw leven in te blazen, zoals je hier kunt lezen.

Link met Rusland

Naast dat de aanvallers op het Capitool Telegram zouden gebruiken, gaan er ook al langer berichten over het feit dat de app wordt gebruikt door Neo-nazi’s en de Russische regering om via misinformatie voor onrust te zorgen met alle gevolgen van dien. Het management van Telegram zou hier niet tegen ingrijpen en daardoor zou Apple er nu voor moeten zorgen dat de app volledig wordt verwijderd. Zeker nu er berichten zijn dat de app gebruikt wordt om afspraken te maken om de inauguratie van aankomend President Biden te dwarsbommen.

Reageer op artikel:
Apple aangeklaagd omdat het Telegram niet van App Store verwijdert
Sluiten