Apple aangeklaagd omdat het Telegram niet van App Store verwijdert

Door: Jelle van Es - 16 reacties
App Telegram
(Afbeelding: ANP XTRA / Alexander Schippers)

In de Verenigde Staten is een rechtszaak aangespannen tegen Apple. Dit is gedaan door een groep genaamd Coalition for a Safer Web en draait om het feit dat het bedrijf er niet voor heeft gekozen om de app Telegram te verwijderen.

Het eventueel verbannen van de Telegram app heeft te maken met het feit dat groepen tijdens de bestorming van het Amerikaanse Capitool de app gebruikte om te communiceren. Dit werd ook gedaan met Parler en die app is wel verwijderd.

Capitol-aanvallers maakten gebruik van Telegram

De aanklacht is afgelopen zondag ingediend bij de U.S. District Court for the Northern District of California. De aanklacht gaat er om dat Apple de app niet verwijderd, ondanks dat men weet dat de app wordt gebruikt om publieke figuren te intimideren, bedreigen en meer. De organisatie die de klacht heeft ingediend zou naar eigen zeggen onafhankelijk zijn en het beste voor het publiek voor ogen hebben. Zij willen dat extremistische en terroristische content wordt verwijderd van social media en andere platformen. En volgens de Coalition for a Safer Web gebeurt dat nu op Telegram.

Telegram
Het logo (Afbeelding: Telegram / Bewerking: OMT)

Door Telegram niet te verwijderen van de App Store, zou Apple het gedrag van de gebruikers toestaan en dat is een doorn in het oog van de coalitie. Zeker omdat men wel snel besloot om alle banden te verbreken met Parler. De mensen achter die app zijn echter al bezig om de service nieuw leven in te blazen, zoals je hier kunt lezen.

Link met Rusland

Naast dat de aanvallers op het Capitool Telegram zouden gebruiken, gaan er ook al langer berichten over het feit dat de app wordt gebruikt door Neo-nazi’s en de Russische regering om via misinformatie voor onrust te zorgen met alle gevolgen van dien. Het management van Telegram zou hier niet tegen ingrijpen en daardoor zou Apple er nu voor moeten zorgen dat de app volledig wordt verwijderd. Zeker nu er berichten zijn dat de app gebruikt wordt om afspraken te maken om de inauguratie van aankomend President Biden te dwarsbommen.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Koezel

  Het moet niet gekker worden. Zo kun je dus alle social media wel verwijderen, of eigenlijk het hele internet.

 • Profielfoto
  hansz

  En natuurlijk ook alle smartphones verbieden en beter terug naar de middeleeuwen.

 • Profielfoto
  Imade

  Koezel op 18 januari 2021 11:54
  Het moet niet gekker worden. Zo kun je dus alle social media wel verwijderen, of eigenlijk het hele internet.

  Deze boomerang had Apple kunnen zien aankomen…

 • Profielfoto
  Padawan

  Het is wel gek dat Apple Parler wel verwijderd en niet Telegram, opzicht had Apple Parler ook niet moeten verwijderen aangezien er ook andere mensen op zaten. Dus als ze straks naar WhatsApp gaan moet die ook weg?!

 • Profielfoto
  Buzz

  Voorwaarde voor Parler was dat ze een beter plan zouden opstellen waardoor de regels over wat wel en niet toegestaan is op het platform beter konden worden gecontroleerd en zouden worden nageleefd. Parler is pas verwijderd toen dat er niet op tijd kwam. Geen idee hoe de situatie met Telegram is, maar het is logisch dat alle communicatie-platforms op iOS hieraan zullen moeten voldoen. Er wordt denk ik wel onderscheid gemaakt tussen platforms die gericht zijn op massa-communicatie (Twitter, FaceBook, Parler, …) en platforms die gericht zijn op privé communicatie (WhatsApp, iMessage, …).

 • Profielfoto
  Pgrond

  Padawan op 18 januari 2021 12:13
  Het is wel gek dat Apple Parler wel verwijderd en niet Telegram, opzicht had Apple Parler ook niet moeten verwijderen aangezien er ook andere mensen op zaten. Dus als ze straks naar WhatsApp gaan moet die ook weg?!

  Apple heeft Parler verwijderd vanwege het achterwege laten van bepaalde regels en heeft dus niets met die bestorming te maken.

 • Profielfoto

  De macht is als de dood voor de massa. En die zou je in theorie kunnen mobiliseren via Social media, zo is de redenatie.

  Dat argument houdt geen stand omdat je dan inderdaad alle kanalen in de ban moet doen. Criminelen gebruiken Euro’s om hun louche deals mee te sluiten. Genoeg reden om de Euro te verbannen?

  Het zijn drogredenen van de macht. Ik ben ook voor recht en orde en als die geschonden worden dan zijn daar wetten om deze te herstellen. Je bent pas schuldig als je schuld bewezen is. Dus preventief ‘straffen’ door een heel platform uit de lucht te halen – notabene door particuliere bedrijven, is wetteloos.

 • Profielfoto
  Night

  Parler en Telegram zijn twee totaal verschillende apps.

  Bij Parler plaats je – net als bij bv. Twitter of Facebook – openbaar berichten, die door iedereen gelezen kunnen worden. Zonder moderatie kan dat dus aanzetten tot haatzaaien. Met name die moderatie, die bij Twitter en Facebook wel gedaan worden, voldoet Parler dus gewoon niet aan de regeltjes van Apple.

  Telegram daarentegen is een ‘peer tot peer’ berichtenapp, net als WhatsApp (opvolgers van de simpelere SMS). Daarbij kan van moderatie dus nooit sprake zijn, omdat deze berichten versleuteld zijn. Dat zou ten koste gaan van eenieders privacy.

  Het heeft dus niets met boemerangs-effect te maken, als wel dat het een onzinnige actie is van mensen die het wellicht ergens niet mee eens zijn, en dan met een een vingertje gaan wijzen van “ja maar hij dan”. Dat deden we op de kleuterschool ook nog wel eens.

   

 • Profielfoto
  Buzz

  [email protected] op 18 januari 2021 12:40
  De macht is als de dood voor de massa. En die zou je in theorie kunnen mobiliseren via Social media, zo is de redenatie.

  Dat argument houdt geen stand omdat je dan inderdaad alle kanalen in de ban moet doen. Criminelen gebruiken Euro’s om hun louche deals mee te sluiten. Genoeg reden om de Euro te verbannen?

  Het zijn drogredenen van de macht. Ik ben ook voor recht en orde en als die geschonden worden dan zijn daar wetten om deze te herstellen. Je bent pas schuldig als je schuld bewezen is. Dus preventief ‘straffen’ door een heel platform uit de lucht te halen – notabene door particuliere bedrijven, is wetteloos.

  Het gaat hier niet om wetten, maar om regels van bedrijven. Bedrijven mogen zulke regels opstellen en naleven. Ook omdat het in het bedrijfsbelang is dat dit soort platforms niet door neonazis en andere haatzaaiers wordt overgenomen. Dit wordt juist niet vanuit de overheid opgelegd voor alle bedrijven. Dat zou in strijd zijn met het principe van vrijheid van meningsuiting. Wat de tech-bedrijven op eigen houtje doen is dat nadrukkelijk niet.

 • Profielfoto
  gipsman

  En daarna Signal? Skype? Facetime? E-mail? Telefoon geblokkeerd!!! Stop sms, of 3 per dag. Een opstand kan per brief, postduif, word of mouth, het duurt wat langer voor het begint. Remember de Franse Revolutie enz.enz.

 • Profielfoto
  Sudoku

  In wat voor een wereld leven wij tegenwoordig? Meer en meer wordt de vrijheid van mening op alle mogelijke manieren (getracht) aan banden gelegd (te leggen).

  Churchill zei het al: de fascisten van de toekomst noemen zich de anti-fascisten.

  Gezien mijn leeftijd ben ik op den duur blij dat ik niet lang meer te leven heb.

  Jammer voor mijn kleinkinderen.

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Sudoku op 18 januari 2021 19:42
  In wat voor een wereld leven wij tegenwoordig? Meer en meer wordt de vrijheid van mening op alle mogelijke manieren (getracht) aan banden gelegd (te leggen).

  Churchill zei het al: de fascisten van de toekomst noemen zich de anti-fascisten.

  Gezien mijn leeftijd ben ik op den duur blij dat ik niet lang meer te leven heb.

  Jammer voor mijn kleinkinderen.

  Jankerd

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Dan moeten iphones en android phone ook verboden worden want doe gebruiken ze ook

 • Profielfoto
  computer space

  Vooral het “dwarsbommen” is wel grappig.

 • Profielfoto
  Ree

  Sudoku op 18 januari 2021 19:42
  Jammer voor mijn kleinkinderen.

  Jij hebt tenminste nog kleinkinderen …

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Apple is zwaar hypocriet en Twitter ook. Er worden alleen maar naar extreem rechts gekeken terwijl extreem links nog erger is. Dagelijk roepen deze extreme linkse gekkies op tot moord en doodslag.

  Ook de aytollie van iran wordt niet verbannen.

  Twitter en facebook zijn gewoon bezig om conservatieven monddood te maken terwijl extreem links gewoon door kan gaan met haatzaaien en oproepen tot geweld