Apple’s eerste kwartaal van 2021: 5 records die het bedrijf verbroken heeft

Door: Mark Hofman - 9 reacties
Tim Cook Apple TV
(Afbeelding: Apple Inc. / AFP)

Het eerste fiscale kwartaal van 2021 gaat voor Apple de geschiedenisboeken in als “het beste kwartaal ooit!”. Met een totale omzet van 114 miljard dollar wist het bedrijf meer geld binnen te harken dan ooit tevoren. Maar dat was niet het enige dat opmerkelijk was aan de cijfers.

Apple heeft, vooral tijdens de feestdagen, flink wat records weten te verbreken. Om je een overzicht te geven zetten we vijf van deze records voor je op een rij!

#1 Meer dan een miljard iPhones

Apple heeft met de iPhone een mijlpaal behaald in het afgelopen fiscale kwartaal. Er zijn op dit moment namelijk meer dan een miljard iPhone-modellen geactiveerd. Dit is ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar een groei van 100 miljoen apparaten.

Tijdens de bekendmaking van de cijfers liet Tim Cook weten dat er op dit moment in totaal 1.65 miljard actieve Apple-apparaten zijn.

iPhone 12 mini
De 12 mini (met 5G ondersteuning) in het zwart. (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

#2 Hoogste Mac omzet in december

Dat de nieuwe M1 Macs in december 2020 werden uitgebracht blijkt wel uit de kwartaalcijfers. De nieuwe MacBook Pro, MacBook Air en Mac mini waren goed voor een omzet van 8.7 miljard dollar. Dat geldt niet voor het hele kwartaal maar slechts voor de maand december. Dat is een record, want Apple wist in deze maand nog nooit eerder zoveel Macs te verkopen. Ten opzichte van dezelfde maand in 2019 zijn de verkoopcijfers met 41% gegroeid.

M1 MacBook Pro
De Pro (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

#3 Apple gaat lekker met diensten

Dat Apple zich inzet voor diensten is inmiddels lang en breed bekend. Iets dat ook blijkt uit de cijfers die het bedrijf deelde. In de laatste drie maanden werd er 15.8 miljard dollar uit omgezet. Een record dat onder andere te danken is aan de komst van Apple Fitness en de Apple One-bundel.

Ted Lasso Apple TV+
Ted Lasso zie je op Apple TV+. (Afbeelding: Apple)

#4 Wearables en accessoires

In het afgelopen jaar zagen we Apple verschillende wearables en accessoires op de markt brengen. Het bedrijf bracht ons onder andere twee gloednieuwe Apple Watch-modellen, AirPods en Beats-koptelefoons. De categorie was goed voor een omzet van 13 miljard dollar en is ten opzichte van 2019 met 30% gegroeid.

In december werd ook de AirPods Max geïntroduceerd, maar die koptelefoon wist niet voor heel veel omzet te zorgen. Apple heeft eerder deze week ook al laten weten dat de koptelefoon voorlopig moeilijk verkrijgbaar zal blijven.

Apple Watch Series 6 Review
De twee nieuwe modellen (Afbeelding: Mark Hofman/OMT)

#5 Apple groeit in Azië

Apple behoort in het westen van de wereld tot de gevestigde orde, maar heeft nog veel grond te winnen in Azië. Dat is ook wel te zien aan de cijfers, want er werd bijvoorbeeld 21 miljoen dollar omgezet in China. In tegenstelling tot de cijfers die we eerder zagen valt dit in het niets, maar voor in dat land is het zeker een record. Het overgrote deel van die omzet is afkomstig uit iPhone-verkoop.

De groei in Azië is overigens ook duidelijk te zien aan de cijfers die uit Japan komen. Daar wist Apple 41% meer iPads te verkopen dan in het zelfde kwartaal een jaar eerder. Het bedrijf zette hier 8.4 miljard dollar mee om.

iPad Air (2020)
Hemelsblauw in volle glorie (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Apple stoot ook Samsung van de troon

Apple heeft goede zaken gedaan en heeft zelfs concurrent Samsung van de troon weten te stoten. Het Zuid-Koreaanse bedrijf lag een kwartaal eerder nog zwaar aan kop. De inhaalrace van Apple was overigens te verwachten aangezien de verkoop van de iPhone 12-serie later begon dan normaal gesproken het geval was.

Benieuwd naar die cijfers? Lees dan zeker even dit artikel van collega Jelle!

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Presto

  Tim Cook is een meester in de planning om alle onderdelen, producten en distributie op elkaar af te stemmen. Wel jammer dat de winst in de zakken van de aandeelhouders verdwijnt.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  114 miljard … dat is een hoop geld.

  fijn dat de Mac het goed doet. Af en toe denk je qua macOS dat er echt alleen maar verkleuterupdates zijn met die iOS prut. Big Sur was wat dat betreft echt een dieptepunt.

 • Profielfoto
  rho

  …Q4 van 2020, lijkt me.

 • Profielfoto
  pruus

  Er zijn ook missers. Toch kinderziektes in producten. Die gepusht worden, omwille van… van wat eigenlijk. Moet Apple elk jaar wel zoveel nieuwe telefoons op de markt brengen. Het is toch een topproduct, waarom dan een nog beter toestel uitbrengen? En elk jaar bijna een nieuw IOS, waarom? Omdat je nieuwe telefoon nieuwe functies heeft? Daar word ik dus gek van. Wat meer rust in de tent. Nee, consumenten opjagen, en drijven tot aankoop, ook al kunnen ze het niet betalen. Er zit een hele nare kant aan de nieuwe producten. Ik twijfel steeds meer.

 • Profielfoto
  Lodewijk_Ramon

  rho op 29 januari 2021 23:32
  …Q4 van 2020, lijkt me.

  Ja, klopt maar dat is wel het eerste fiscale kwartaal van 2021 voor Apple. Het fiscale jaar van Apple begint op 1 oktober.

 • Profielfoto
  Lodewijk_Ramon

  Alexander Henket op 29 januari 2021 21:58
  114 miljard … dat is een hoop geld.

  fijn dat de Mac het goed doet. Af en toe denk je qua macOS dat er echt alleen maar verkleuterupdates zijn met die iOS prut. Big Sur was wat dat betreft echt een dieptepunt.

  Ik heb geen idee waarop je de negatieve beoordeling van Big Sur baseert. Je mag best kritiek hebben, maar niet zonder een duidelijke reden. Big Sur draait (in ieder geval bij mij) op 3 verschillende Mac’s (Air 2018, Mini 2014 en Air M1 2020) als een zonnetje.

   

 • Profielfoto
  Tjaja

  Lodewijk_Ramon op 30 januari 2021 10:16
   
  Je mag best kritiek hebben, maar niet zonder een duidelijke reden. Big Sur draait (in ieder geval bij mij) op 3 verschillende Mac’s (Air 2018, Mini 2014 en Air M1 2020) als een zonnetje.

  Jij bent van de forumpolitie?

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Tjaja op 31 januari 2021 02:00

  Lodewijk_Ramon op 30 januari 2021 10:16

  Je mag best kritiek hebben, maar niet zonder een duidelijke reden. Big Sur draait (in ieder geval bij mij) op 3 verschillende Mac’s (Air 2018, Mini 2014 en Air M1 2020) als een zonnetje.

  Jij bent van de forumpolitie?

  Niks mis mee toch?

 • Profielfoto
  SvS

  Hier ook tevreden gebruiker van Big Sur, iOS en macOS groeien meer naar elkaar toe en ik vind het handig, dus kritiek daarop slaat nergens op. Alleen 1 ding jammer: dat rekenmachine niet meer in widgets staat. Dus in dock geplaatst. Komt op hetzelfde neer qua aantal muisklikken.

  Apple boert het goed. En nu investeringen doen in filmmaatschappijen zodat Apple TV+ ook beter gaat doen. Laatste film Palmer is weer een juweeltje.