App Store: meeste Google-apps nog steeds niet voorzien van privacy labels

Door: Mark Hofman - 4 reacties
Google trends 2019 Malware
(Afbeelding: AFP / Denis Charlet)

Sinds 8 december zijn ontwikkelaars verplicht om hun applicaties in de App Store te voorzien van privacy labels. Alle nieuwe applicaties, of bestaande apps die een update krijgen, moeten dus aangeven wat er met de gegevens van de gebruikers gebeurt. Iets waar Google duidelijk geen haast mee heeft.

De meeste en populairste applicaties van Google zijn nog niet voorzien van een privacy label. Dit heeft te maken met het feit dat deze apps voor het laatst op 7 december 2020 zijn bijgewerkt. Google liet begin januari weten dat het druk bezig was met de labels, maar bijna een maand later zijn ze nog nergens te bekennen.

Google wacht rustig af met privacy labels

In de eerste week van januari kwam The Fast Company met een bericht naar buiten over het feit dat Google sinds 7 december 2020 geen enkele app had voorzien van een update. Dat verhaal klopte niet helemaal, maar over het algemeen waren de populaire apps van Google nog niet voorzien. Een woordvoerder van het bedrijf liet vervolgens tegenover TechCrunch weten dat er hard gewerkt werd aan de labels en dat deze “deze week of volgende week” zouden verschijnen. Dat bericht werd op 6 januari 2021 gepubliceerd en inmiddels zou Google dus de privacy labels online moeten hebben staan. Drie keer raden of dit ook echt het geval is…

Er zijn op dit moment vijf apps van Google die de privacy labels laten zien in de App Store. Het gaat om apps als Google Translate, Google Play Movies en Google Classroom. Opvallend is overigens wel dat deze applicaties niet voorzien zijn van een update, maar dus wel de labels tonen. Iets dat niet geldt voor het overgrote deel van de apps van het bedrijf.

macOS Big Sur YouTube 4K 16x9
Logo (Afbeelding: Apple, montage: OMT)

Bijna twee maanden verder

Google heeft op dit moment meer dan 25 apps in de App Store staan die nog niet voorzien zijn van een privacy label. Uiteraard zijn dit de apps die voor consumenten het meest interessant zijn. Denk hierbij aan Google Chrome, Gmail, Drive, YouTube, Waze en Google Maps. Het zijn apps die normaal gesproken op regelmatige basis worden voorzien van een update. Het is dus erg opvallend dat Google deze diensten sinds 7 december 2020 niet meer bijgewerkt heeft.

Het lijkt er sterk op dat Google erg huiverig is voor de privacy labels van Apple. Niet heel gek als je kijkt naar welke reacties Facebook heeft gekregen naar aanleiding van de labels. Toch zal Google snel moeten handelen, al vragen we ons wel af wat Apple gaat doen als het bedrijf zijn apps weigert bij te werken. Op 8 februari zijn de labels al twee maanden verplicht in de App Store en het is op z’n minst kwalijk te noemen dat een groot bedrijf als Google deze regels lijkt te ontwijken.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  hansz

  Je gaat toch denken………zouden ze iets te verbergen hebben?

 • Profielfoto
  computer space

  hansz op 21 januari 2021 18:06
  Je gaat toch denken………zouden ze iets te verbergen hebben?

  Gek genoeg kun je hun eigen mobiel OS dan weer helemaal naar je hand zetten, en iedere verwijzing naar Google servers eruit bonjouren, probeer dat maar eens met Apple.

 • Profielfoto
  hansz

  computer space op 22 januari 2021 10:42

  Gek genoeg kun je hun eigen mobiel OS dan weer helemaal naar je hand zetten, en iedere verwijzing naar Google servers eruit bonjouren, probeer dat maar eens met Apple.

  Het gaat hier niet om het OS maar om de apps. Bovendien weet een gemiddelde gebruiker niet hoe zij verwijzingen naar Google servers kunnen verwijderen of hoe zij een systeem helemaal naar hun hand kunnen zetten. Er zijn er zat die al in paniek raken als Whatsapp niet goed voor ze werkt. Wel verwacht ik dat er veel meer gegevens door de Google apps worden verzameld dan altijd is gemeld. Wat dat betreft is Google echt geen haar beter dan b.v. Facebook. Zelf heb ik geen enkele google app op mijn PC, telefoon, of tablet. Heb wel en aantal jaren Android gebruikt.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik kan daar altijd zo om lachen, mensen die “geen apps van Google gebruiken” en dan denken dat hun privacy volledig veilig is.:-D