AirPods Max gebruikers klagen over condensvorming

Door: Night - 9 reacties
AirPods Max
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Het lijkt erop dat Apple een bepaald gevolg van het gebruik van de nieuwe AirPods Max over het hoofd heeft gezien. Gebruikers klagen op Twitter namelijk over condenvorming in de oorschelpen van de AirPods Max. Dat zou problematisch kunnen worden, aangezien de koptelefoon niet waterbestendig is en het vocht dus bij de electronica kan komen.

Condensatie is wanneer waterdruppels zich op koude oppervlakken verzamelen als gevolg van vochtigheid in de lucht. De meeste koptelefoons zijn gemaakt van plastic, een lichter materiaal dat niet erg gevoelig is voor temperatuurschommelingen. Maar voor de 629 euro kostende AirPods Max koos Apple voor aluminium, dat, zoals de meeste metalen, warmtegeleidend is.

Door de warmtegeleidende aard van metaal kan het buitengewoon goed omgevingstemperatuur overnemen. Daarom voelt het bijzonder koud aan als je bij vrieskou een lantaarnpaal aanraakt. Of waarom je je aan een ​​hete pan gemakkelijk kunt branden.

Omdat de AirPods Max dicht bij het oor zitten, slechts gescheiden door de oorkussens, kan er op een koude dag dus gemakkelijk condensvorming ontstaan.

In de meeste gevallen kan een extra luchtstroom dit verhelpen. Maar in het geval van koptelefoons, vooral die met ruisonderdrukking, moet er een goede afdichting rond het oor worden gemaakt. De combinatie van koud aluminium, lichaamswarmte en een afgesloten ruimte is de perfecte omgeving voor vochtophoping.

Gebruikers op Twitter doen zelfs hun best om te bewijzen dat ze zich in een omgeving bevinden waarin normale temperaturen heersen en niet midden in het Amazone-regenwoud.

Vochtvorming

Apple begon op 15 december van het afgelopen jaar met de verkoop van de AirPods Max. Naar nu blijkt zijn er diverse gebruikers die melding maken van condensvorming in hun peperdure koptelefoon. Zo postte YouTuber Techkhamun onderstaande tweet nadat hij, na slechts 6 uur gebruik, deze condensatie in zijn AirPods Max ontdekte.

Op het moment van schrijven moet Apple nog publiekelijk reageren op dit condensatieprobleem. Mocht er een reactie komen, zullen we dit uiteraard met je delen.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Designed in California…

  guess it’s always warm and dry there…

 • Profielfoto
  Evert Jan

  Wat moet ik hier over zeggen.

  6 uur met een closed back op je oren.

  Vraag maar eens aan mensen die bedden verkopen hoe het zit met de vochthuishouding.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  oorzweet ?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Misschien is het hierom dat je niet zo heel veel closed metal headphones ziet? Een groot metalen vlak is zowel in koude als warme omstandigheden nu eenmaal een prima geleider.

 • Profielfoto
  hansz

  Inderdaad is met name aluminium een goede geleider voor koud en warm en lijkt daar niet echt of goed over te zijn nagedacht.

 • Profielfoto
  MacRay

  Gewoon een dunne laagje foam aan de binnenkant plaatsen en een vochtschermpje. En verholpen.
  Lijkt er op dat ze de koptelefoon te snel hebben doorgezet voor de reguliere verkoop.

 • Profielfoto
  error

  Die van mij gaan na twee weken testen terug naar Apple.Niet vanwege condensvorming overigens (niet ervaren) maar wel vanwege het gewicht en de noodzaak om die malle smart case te gebruiken. Hoewel dat ding niet echt werkt, want de batterij liep ’s nachts in rap tempo leeg (soms 50% tot 70% in eenpaar uur tijd). Twintig uur batterijduur is vooralsnog een fabeltje.

  Geluid en ruisonderdrukking zijn overigens top! Kom maar op met dat sports-model zonder aluminium!

 • Profielfoto
  pruus

  En nu pas een paar weken uit. Batterij, condens, slijtageplekken van het in- en uit de case halen. Wat zal er nog meer komen….

 • Profielfoto
  hansz

  Hij onderscheid zich in ieder geval duidelijk van de andere gevestigde geluidsmerken.