Night
Night App Store 1 januari 2021

Adobe Flash voorgoed verleden tijd

Het was al bekend dat het er aan zat te komen, maar nu is het echt zover. Vanaf vandaag ondersteunt maker Adobe niet langer de browser plugin Flash. Daarmee komt een einde aan het programma dat jarenlang onder andere video’s en spelletjes in een webbrowser mogelijk maakte.

De gestaakte ondersteuning is de eerste stap naar de complete uitfasering van Flash. Het programma kan inmiddels niet langer worden gedownload en vanaf 12 januari zullen Flash-bestanden ook niet meer afgespeeld kunnen worden.

Wat ga jij hiervan merken?

De gemiddelde internet-gebruiker zal hoogstwaarschijnlijk niet veel van merken van het niet meer functioneren van de Flash plugin. De meeste moderne webbrowsers hebben ondersteuning ervan namelijk al een tijdje geleden uitgeschakeld. Daardoor zal dit alleen invloed hebben op mensen die Flash alsnog doelbewust hadden geïnstalleerd.

Daarnaast is een groot deel van het internet niet meer afhankelijk van Flash. Vroeger gebruikten veel videosites Flash om bijvoorbeeld filmpjes af te kunnen spelen in binnen een webbrowser. Tegenwoordig zijn alle grote partijen allang overgestapt naar alternatieven, zoals HTML5.

Volgens Adobe bieden alternatieven zoals HTML5, WebGL en WebAssembly inmiddels prima manieren om hetzelfde te doen als Flash, waardoor de software niet langer nodig is. Naar verwachting zullen deze technieken nog jarenlang worden ondersteund. Sommige oudere websites, waar Flash nog wel gebruikt wordt, zullen in 2021 echter niet meer goed te gebruiken zijn.

Adobe eindelijk gezwicht

Daarmee lijkt Adobe na jarenlange druk eindelijk gezwicht te zijn voor de kritiek van beveiligings-experts en de soft- en hardware industrie.

Zo weigerde Apple bij de introductie van de iPhone bijvoorbeeld om Flash te ondersteunen. Steve Jobs vond het verschrikkelijke software. Het was overigens niet zo dat een hacker Flash op een iPhone kon installeren. Zo’n video verscheen in juni 2010 en liet zien de “allereerste stappen” zien van een gehackte Flash versie op een iPhone. De door Jobs genoemde nadelen; de bugs, het snel leeglopen van de batterij en het gebrek aan beveiligingsproblemen verdwenen overigens niet met de hack.

Ook Google zette Flash aan de kant door op zijn eigen sites HTML5 te gaan gebruiken. Daarmee was ook op de grootste video-site op het internet, YouTube, het gebruik van Flash niet meer nodig.

Helemaal onterecht was dat overigens niet, want beveiligingsonderzoekers ontdekten in de afgelopen jaren de ene na de andere kwetsbaarheid in Flash. Deze stelden hackers in staat om bijvoorbeeld je computer af te luisteren of zelfs over te nemen.

Wat gaan we dan wel missen?

Flash was in eerste instantie simpele animatiesoftware, waar hobbyisten in de vroege jaren van het internet van alles maakten om met elkaar te delen. Het was ook de basis van veel grapjes met bewegende beelden, die tot op de dag van vandaag nog worden gebruikt. Denk hierbij aan de overbekende dansende banaan en het filmpje All Your Base. Nu Flash van het toneel is verdwenen, kun je deze stukjes online cultuur nooit meer op originele manier terugkijken.

Zijn die veelal grappige Flash-filmpjes dan voor altijd verloren gegaan? Gelukkig niet, want het Internet Archief is al druk bezig om de meest bekeken Flash-animaties en andere creaties op te slaan. Speciaal ontwikkelde software zorgt ervoor dat je deze vervolgens alsnog op hun site kan gebruiken.

De bestanden worden live omgezet in een ander (video)formaat, waardoor je deze ook in huidige webbrowsers kan bekijken. Daarnaast zijn de meeste populairdere video’s in de afgelopen jaren reeds omgezet naar een ander videoformaat en geüpload naar video websites zoals YouTube. Hoewel in iets andere vorm zijn deze dus nog steeds te bekijken.

Reageer op artikel:
Adobe Flash voorgoed verleden tijd
Sluiten