Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 10 december 2020

WhatsApp ontevreden over App Store regels, Apple zorgt voor duidelijkheid

WhatsApp is het niet eens met de nieuwe regelgeving van Apple. Vanaf 1 januari 2021 moeten ontwikkelaars, met apps in de App Store, gebruikers laten weten welke gegevens ze verzamelen. Alleen leek het er heel even op dat de apps van Apple daar niet aan mee zouden doen.

Vandaag reageert Apple op de kwestie en meldt het bedrijf dat applicaties als iMessage wel degelijk de informatie beschikbaar zullen stellen.

WhatsApp waakt voor oneerlijke concurrentie

Tijdens WWDC20 werd al duidelijk dat ontwikkelaars, die hun apps in de App Store willen houden, gebruikers meer inzicht moeten geven in de gegevens die verzameld worden. De ontwikkelaars sturen de informatie op naar Apple en het bedrijf voorziet de apps van een label. Op die manier kunnen App Store gebruikers ervoor kiezen om alleen apps binnen te halen die weinig gegevens verzamelen. Als ze dat zouden willen natuurlijk.

Alleen het leek er heel even op dat de apps van Apple zelf niet zo’n label zouden krijgen. En dat zorgde voor frustratie bij WhatsApp. Een woordvoerder van het bedrijf laat in de media weten dat dit voor oneerlijke concurrentie kan zorgen. Zonde, want het idee van de labels is wel goed.

“Ondanks het feit dat we dit een stap in de goede richting vinden, zijn we van mening dat voorgeïnstalleerde applicaties als iMessage ook moeten voldoen aan de regelgeving”

Logisch, want WhatsApp ligt in handen van Facebook dat alles behalve rustig aan doet als het op verzamelen van data aankomt. Wanneer WhatsApp wel zo’n label zou krijgen en iMessage niet, zou dat desondanks wel voor oneerlijke concurrentie kunnen zorgen.

Apple geeft duidelijkheid

De kans dat iMessage meer data verzamelt dan WhatsApp is heel klein, maar Apple snapt de verwarring wel. In een reactie op de situatie laat het bedrijf weten dat de regelgeving niet alleen voor derde partijen geldt. Ook de applicaties van Apple zelf, zoals iMessage, worden voorzien van informatie.

Gebruikers die de informatie willen inzien kunnen daarvoor naar de website van Apple.

Reageer op artikel:
WhatsApp ontevreden over App Store regels, Apple zorgt voor duidelijkheid
Sluiten