Weekend Poll: Gebruik jij de nieuwste versie van het OS voor je Apple apparaat?

Door: Night - 23 reacties
iOS 13.1.1 update
Afbeelding: Apple (Bewerking: OMT)

Apple komt ieder jaar met een compleet nieuwe versie van de systeemsoftware voor zijn apparaten. Zorg jij altijd dat je helemaal up-to-date bent?

macOS voor de Mac en laptops en iOS, iPadOS en watchOS voor zijn wearables. Ieder jaar presenteert Apple weer een grote update en ieder jaar zorgt dat toch bij veel mensen voor problemen.

Apple producten gaan best lang mee. Hierdoor vallen oudere devices geregeld buiten de boot omdat ze niet meer ondersteund worden door de nieuwste software. Ook apps zijn – nog – niet altijd compatible met de nieuwste versie van het OS.

An de ene kant zorgt de nieuwe software voor nieuwe gebruikservaringen, mogelijkheden en betere veiligheid, maar aan de andere kant worden ook steeds weer nieuwe bugs en problemen geïntroduceerd.

De vraag deze week is dan ook:

 

Meerdere antwoorden zijn mogelijk en je kunt je antwoord zoals altijd in de reacties hieronder toelichten (graag zelfs).

Voor wat betreft je motivatie, zijn we ook benieuwd naar je mening over de update-strategie van Apple:

 

(Zie je geen polls? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te stemmen!)

Meerdere antwoorden zijn mogelijk en je kunt je antwoord zoals altijd in de reacties hieronder toelichten (graag zelfs).

Fijn weekend gewenst namens het gehele OMT team 🙂

 

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  McJohn

  Mijn iPad (8e gen, 2020) en iPhone 12 zijn up-to-date. Doch mijn Mac Mini Late 2012 kan Big Sur niet aan, en daarom dus de laatste upgedate versie van Catalina. Ik spreek me niet uit over de kwaliteit van Big Sur, wegens geen ervaring.

   

  Ik blijf echter wel van mening dat nieuwe OS versies, jaarlijks, overkill zijn. Kwantiteit ten koste van kwaliteit.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Op de iPad: ja

  Op de Mac (*): nee (10.14.6)

   

  (*) Het kost me teveel moeite om hier te updaten, en ik vind het ook wel best eigenlijk. .;)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb mijn motivatie al in deel 1 aangegeven, waarom deze dan nog een keer?

 • Profielfoto
  Frans

  Mijn nieuwst Mac (mini 2018) houdt ik bewust op een ouder OS om 32-bit compatible te blijven, mijn oudere Macs draaien op de laatste versie die mogelijk is. Ik verwacht in de toekomst wel over te stappen op een Apple Silicon Mac, wanneer de meeste software die ik gebruik daar geschikt voor is.

  iPad, iPhone, Watch en Apple TV upgrade/update ik meestal na een wachttijd van een week of wat (voor zover upgrade mogelijk is). Als er veel problemen gemeld worden sla ik een upgrade/update over (iOS 13 heb ik overgeslagen). Verder houdt ik mijn iPad en iPhone het liefst op dezelfde iOS versie.

   

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Onze Mac’s draaien hier nog op 10.14.6 (Mojave).

  O.a. omdat ik veel problemen met de nieuwere OS-sen lees en omdat ik nog wat 32 bits programma’s gebruik.

  Overigens heeft Safari met deze besturingsversie er nieuwe problemen bijgekregen. Dus wachten is niet altijd garantie voor degelijkheid.

  De iPads + iPhone van mijn echtgenote draaien op de nieuwste software, maar mijn iPhone 6 is blijven steken op 12.5 (de laatste wat mogelijk is, waardoor de corona-app nog steeds niet wil werken (if-than ?)).

 • Profielfoto
  donut

  Voor de ‘beste gebruikservaring’ kan je beter wachten tot het besturings systeem voltooid is… meestal een jaar later na introductie.

  Dat heb ik door schade en schande geleerd. De nieuwigheden zijn vaak details en wegen niet op tegen de bijkomende nieuwe problemen. Apple is kampioen in het kapot maken van wat altijd goed werkte.

  De continue vlucht naar voren van Apple maakt dat er eigenlijk nooit een bugfree systeem kan ontstaan. ik stem voor eens in de twee/drie jaar een nieuw systeem dat werkelijk goed is getest voor het uitkomt.

  Ik werk dus ook op 10.14.6

 • Profielfoto
  Yosemite

  Alle iPhones, Apple Watches, MacBook Pro’s, iMac, Apple TV en iPad pro draaien altijd de nieuwste versie. Alleen de iPad Air van de kinderen kan niet nieuwer dan iOS 12 aan.

 • Profielfoto
  novae

  Het OS is voor mij slechts de backbone waarop de écht belangrijke apps draaien. Of Apple een nieuwe update uit brengt vind ik eigenlijk niet belangrijk. Ik vind het veel belangrijker dat de apps waar ik mijn geld mee verdien, zoals Avid Pro Tools en alle plugins zoals Waves etc. stabiel en ondersteund werken op een MacOS versie. Of ik upgrade, of een beveiligingsupdate installeer hangt dus helemaal af van of bijv. Avid Pro Tools daarvoor ondersteund wordt.

  Apple zou hun update releases veel meer moeten afstemmen met de ontwikkelaars. Zonder snelle ondersteuning van die ontwikkelaars, zal snelle adaptie van een nieuwe versie op zich laten wachten.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Hier ook 10.14.6 voor alle Macs. Te veel ellende meegemaakt met updates. Dat nooit meer.

  IOS mag altijd wel updaten.

 • Profielfoto
  syltheboy

  Hier MacBook en iMac up-to-date en iPhone en iPad nog op iOS/iPadOS 13.5, vanwege JB. Ik heb een aantal leuke tweaks.

 • Profielfoto
  leavestone

  Mijn Strategie als Mac OS te buggie is ga ik beta draaien. Heb ik sinds de introductie 3 keer gedaan. Kan je zelf ook feedback geven.;) met iOS etc dito inmiddels 2 keer en watch OS 1 keer.

 • Profielfoto
  Bart119

  Hier draait de iMac op Mojave om nog oude 32bits programma’s te draaien. De MacBook op Catalina.

  iPads en iPhone’s worden meestal een week of 3 na de release geupdate, kwestie van wat ervaringen op internet te kunnen lezen voordat ik een update doe.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Mijn Macs kunnen niet meer mee naar nieuwere versies en ik draai bewust nog een partitie met oudere versies.

  Mijn iPad, iPhone en Watch staan allemaal in de public beta-stand, dus die zijn meer dan up to date.

 • Profielfoto
  Rene

  Reactie verwijderd
  Reden: In strijd met huisregels

  OMT behoud zich het recht voor om reacties die niet conform de huisregels zijn, zonder verder bericht te verwijderen. (ook dat vind je in de huisregels, waarmee je bij aanmelden hebt ingestemd, terug)

  Let op: bij herhaaldelijk gedrag dat slechts bedoeld is om de sfeer binnen OMT negatief te beïnvloeden, zal je account worden opgeheven.

 • Profielfoto
  Melle

  Beetje dom hé René. Nieuwe versies zijn nieuwe versies, stabiliteit verbeteren gaat via updates. Domme reactie dus op deze poll.

  #excusesvoordezeflauwereactiemaarikkonhetnietlaten

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik zit nog op 10.13.6

  Tijdens uittesten van 10.14.x Mojave liep ik tegen een raar probleem op (terug te vinden op internet bij ook andere versies) waarbij de geheugen druk in enkele seconden van b.v. 20% naar 88% ging zodra er een venster geopend werd met programma’s. (Dus niet bij documenten of films). Met als gevolg dat alles vast liep. Catalina en hoger komt er bij mij niet op vanwege het 32 bit issue.

  Misschien ga ik Mojave nog een keertje proberen op een test drive maar anders blijft het gewoon 10.13.6 wat prima draait bij mij. Tenslotte (en daar zijn veel mensen blind voor) gaat het niet om het OS maar om het goed draaien van al dan niet betaalde software. Het OS is slechts het fundament van een computer maar inmiddels zitten er zoveel extra’s in die niet essentieel zijn voor een OS de snelheidswinst en stabiliteit een onnodig groot probleem zijn geworden. Zou het OS alleen de fundamenten bevatten waarop de gebruiker zelf kan zetten wat hij wil dan hadden we het snelste systeem ter wereld.

  En hoewel alles hier inmiddels goed draait vertoonde mijn 2017 iMac in een paar maanden tijd na aankoop meer keuren dan mijn vorige in 7 jaar gebruik. Dat viel dus in eerste instantie erg tegen. En dat komt dus door de overbodige complexiteit van het OS wat de kans op bugs beduidend groter maakt. Vooral als je weet dat de eerste berichten over OS-X spraken van een rotsvast systeem gebaseerd op o.a. Unix en FreeBSD. Beide een architectuur van industriële standaard. Daar is inmiddels weinig van over door alles wat toegevoegd is. Ook is het vaak zo dat een ‘grote’ update voor 75% meestal uit visuele verschillen bestaan. Zo nu en dan zit er echt iets nieuws in zoals ‘Metal’ maar dat is sporadisch.

 • Profielfoto
  donut

  Zo nu en dan zit er echt iets nieuws in zoals ‘Metal’ maar dat is sporadisch.

  Big Sur en de ondersteuning voor M1 chips is natuurlijk ‘ echt iets nieuws’.

  Catalina is slechts een overgangs OS en de $$$ MacPro een overgangs machine… die bovendien zeer buggy ondersteund wordt door OS Catalina en Big Sur.

  Wat ik vervelend vind aan Apple dat ze de updates van hun software doelbewust en onnodig afsluiten voor oudere OS’en evenals de ondersteuning van nieuwe hardware- zoals camera raw. Hiemee duwen ze je toch dat nieuwe OS in of je wil of niet. de laatste updates van Final Cut pro bv draaien nog net op Mojave, maar al niet meer op High Sierra.

 • Profielfoto
  Ree

  Helaas werkt niet alle software die ik dagelijks gebruik op Big Sur.

 • Profielfoto
  RW076

  Ik verwacht echt niet snel verder te gaan dan Mojave, koop ik een nieuwe iMac dan is het niet anders.
  Daarnaast vind ik het echt niet stoer dat Apple ELK JAAR een nieuwe versie van haar OS uitbrengt, het is ook echt niet altijd nodig geweest had best een paar keer een update kunnen zijn.

  iOS durf ik vaak na de 1e update wel aan, maar ik koop dan ook weer vaker een nieuw iDevice dan een iMac.

 • Profielfoto
  iKweethetbeter

  Ik heb hier een huisgenoot die geen afscheid wil nemen van (het volledig 64-bits) iPhoto, dus draaien we nog Mojave. Dat Apple stopt met 32-bits ondersteuning is begrijpelijk, maar dat ze oude nog goed werkende software niet meer laten werken snap ik niet.

   

  Daarbij is Mojave, net als z’n 2 voorgangers, perfect, en dat kan ik niet zeggen van Catalina, wat hier op één MacBook Air draait. Big Sur heb ik geen ervaring mee. Hopelijk is dat beter dan Catalina.

 • Profielfoto
  Triumph

  Ik ben noodgedwongen aan het tested van Catalina (ivm FCP 10.5 met mTracker 3D) ondervind nog een hoop problem mbt plugins (had een versie overslagen van BCC) Van die versie de laatste update gekocht maar is nog niet uit.

  iPhone en iPad wel altijd de laatste versies.

  En ik vond 1 optie zeer goed in de pol, wacht met nw versie totdat die stabiel zijn. Voor macOS ben ik een voorstander van 1 keer per 2 jaar.

 • Profielfoto
  syltheboy

  syltheboy op 20 december 2020 01:22
  Hier MacBook en iMac up-to-date en iPhone en iPad nog op iOS/iPadOS 13.5, vanwege JB. Ik heb een aantal leuke tweaks.

  Inmiddels heb ik iOS 14.3 geïnstalleerd op mijn iPhone, aangezien hij voor de zoveelste keer in de soep liep met de JB.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Tja, veel is al reeds gezegd …

  … in mijn geval ben ik getransformeerd van koploper (altijd de eerste versie willen hebben) naar behouden afwachten.

  Apple heeft de IT industrie op een goede, maar ook op een negatieve manier beinvloed. Apple zelf hanteerde aanvankelijk update cycli van 2/3 jaar voor een besturingssysteem en daarmee was er meer tijd (in mijn beleving) voor nota bene MINDER aan regels code en complexiteit om “te rijpen”.

  Zeker in de vroegere jaren heb ik altijd aangegeven thuis niet graag voor systeembeheerder te willen spelen. Ik heb weliswaar een IT achtergrond, maar thuis wil ik ‘gewoon gebruiker zijn’.

  En dat valt bij Apple tegen. Geregeld liep (en loop) ik tegen problemen aan waar weer ofwel “een tooltje” voor werd aangeraden, of “een hack” of “fix”.

  Daarnaast vind ik een aantal dingen opmerkelijk. Mijn interval om alsmaar nieuwe hardware te kopen is aanmerkelijk opgetrokken. Niet enkel om de (voor de hand liggende) economische redenen, maar eigenlijk vooral meer gedreven uit duurzaamheid. Ik heb de nodige apparatuur versleten, maar terugkijkend hierop is dat (veelal) eigenlijk gewoon pure verspilling geweest.

  Zeker tot 2015: elk jaar een nieuw notebook. Nieuwe iMac, ook een PC erbij, elke twee jaar een nieuwe iPad, nieuwe iPhone. Want de nieuwe was beter …

  … was eind 2017 geswitched naar Android en ik ben eigenlijk een beetje ontdaan: niet de problemen ervaren die ik verwachte, na drie jaar nog steeds support met updates en niet meer die drang om “te moeten upgraden” …

  Dan de PC vs Mac … Sja, ik heb twee machines op het bureau: Mac en PC beide gekoppeld aan een groot ultra breed scherm. Het verschil: ik gebruik ze beide erg veel, voor heel andere taken. Maar … Enkele bevindingen:

  Ik heb 4 jaar oude printers van Canon, Hewlett Packard, Scanners van Canon en Epson, een oudere (perfecte high-end dictafoon) van Olympus en nog vele andere peripheralia.

  De Mac Mini is uit 2018 en draait (momenteel) Catalina.

  De Lenovo is eveneens uit 2018 en draait Linux en Windows 10.

  Het verschil: ondanks de problemen in Windows met een nieuw driver-mechanisme wat men na decennia pas heeft opgewaardeerd, werkt ALLE! Ja, ALLE randapparatuur onder Windows. Oudere drivers worden in een soort van emulatie-modus geladen en draaien ook gewoon goed.

  Onder Linux draait 90% van de hardware met enkele uitzonderingen in functionaliteit, maar alles wordt herkend

  Onder macOS draait slechts 40% van de hardware. Oudere drivers werken niet meer en er is echt heel veel veranderdt onder de motorkap. Dusdanig veel dat veel zaken er niet meer mee overweg kunnen.

  Dus ik maar eens een oud collega gebeld bij een der hardware-leveranciers om een gesprekje te houden en onderwijl te vragen naar het waarom en of er hier iets gaat veranderen?

  Antwoord (dus onofficieel): “Jazeker, er zal waarschijnlijk weer nagedacht worden over macOS support maar enkel op zeer selecte groep producten. Waarschijnlijk minder dan tot voor kort”. Mijn vraag was te verwachten: “waarom?”. Zijn antwoord: “omdat het mettertijd complexer is gebleken macOS te ondersteunen dan Windows of zelfs Linux. Veel veranderingen in een korte tijd. Voor hardware leveranciers is dat veel moeilijker om daarin mee te gaan, ook omwille de aard van de producten (hardware) en beperkingen (niet alle chips kun je zomaar van nieuwe firmware voorzien).”

  En dan kijk ik naar mijn eigen software bibiliotheek die ik voor het laatst sinds High Sierra gebruikte (was even van de mac-scene af). Externe schijf vol met Mac software, een account voor dikke bedragen aan online software gekocht …

  … waarvan een handje vol geinstalleerd kon worden voor Catalina. Bijna alles moest een update krijgen, een deel kon dat niet (meer) krijgen en zelfs bazale assets als gekochte Templates, soundpacks, dure audio interfaces en veel meer deden het niet meer. En dat is een beetje waar ik mee wil eindigen:

  ik koop een computer niet om het besturingssysteem, enkel de inferface of het merk. Ik koop een computer om de toepassingen. Dit bessef kwam (eerlijk waar) pas veel later. Investeringen in software zijn niet uit te vlakken.

  Linux kent zijn eigen problemen, Windows eveneens, maar macOS (en iOS) hebben die natuurlijk ook. Een vertraagde interval zou (zo vermoed ik) veel meer rust brengen onder ontwikkelaars en de kwaliteit ten goede komen. Om nog te zwijgen van de support-duur.

  Want het blijft wrang: ik schreef er vaker over op verschillende fora … Hoe kan het dat ik oude Lenovo notebooks van 15 jaar of 12 jaar gewoon kan installeren met COURANTE drivers en de ALLERLAATSTE versie van Windows 10. Ook nog eens kan voorzien van een SSD en extra geheugen waardoor alles ongelooflijk rap werkt …

  … en ik bij Apple een MacBook 11″ met 2GB praktisch kan weggooien omdat er niet meer geheugen in past, niets uitgebreid kan worden en en-passant … Apple geen software ondersteuning biedt voor heel oude machines.

  En nu komt het: waar ben ik nu eigenlijk meer geld kwijt, waar heb ik kortere ondersteuning en waar speel ik vaker (onbedoeld) systeembeheerder?

  Mijn ervaring: Apple!

  Gebasseerd op recente ervaring van het migreren van data van een NTFs partitie naar APFS en de problemen hierbij, waarbij je enkel via de Terminal iets enigszins betrouwbaar kunt doen alsmede de problemen met het maken van een WERKENDE (dus GETOETSTE) backup van Catalina (en Big sur) moest ik toch echt even slikken: niets (vind ik mooier) dan macOS, maar (helaas) veel minder stabiel dan het volgens mij kan zijn.