Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 17 december 2020

Twitter draait wijzigingen terug, retweets weer zoals voorheen

Twitter past wederom de manier aan waarop we een tweet kunnen retweeten op het sociale netwerk. Maar dit keer is de verandering positief, want je kunt een tweet namelijk meteen retweeten, zoals vroeger. Je ziet dus niet meer de melding van de quote-retweet in beeld staan, laat het bedrijf weten.

De verandering werd afgelopen oktober doorgevoerd, vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het doel van de verandering was simpel en nobel: het sociale platform wilde er namelijk voor zorgen dat je iets meer energie zou stoppen in je retweet. Dat je er nog even over na zou denken of er iets aan zou toevoegen. Daardoor kon zo’n retweet veel meer waarde genereren. Maar in de praktijk leverde dat helaas alleen maar irritatie op bij gebruikers. Ja, het aantal quote-retweets is toegenomen, maar we kunnen nou niet echt sprake van een toename in de waarde van dat soort tweets.

Normaal retweeten op Twitter weer mogelijk

In een serie tweets laat het bedrijf weten dat 45 procent van de quote-tweets slechts één woord bevatten. Zeventig procent van die tweets heeft 25 woorden of minder. Daarnaast nam het aantal normale retweets af met twintig procent.

Goed bedoeld

Natuurlijk was het al die tijd mogelijk om een tweet gewoon te retweeten zoals je altijd deed, zonder het toevoegen van context, feiten of een mening. Daarvoor hoefde je alleen maar het tekstveld leeg te laten. Dan werd de tweet gewoon met je volgers gedeeld en verscheen die bij hen in beeld alsof het een normale retweet was. Maar die extra stap zorgde dus voor genoeg irritatie dat mensen minder vaak die knop gebruikte, waardoor Twitter zijn doel ook niet kon behalen.

Reageer op artikel:
Twitter draait wijzigingen terug, retweets weer zoals voorheen
Sluiten