Tim Cook roept landen haast te maken om CO2-neutraal te worden

Door: Jelle van Es - 15 reacties
Kwartaalcijfers Q1 2020 Apple Tim Cook
(Afbeelding: AFP / Josh Edelson)

Afgelopen zaterdag werd de zogenaamde Climate Ambition Summit 2020 gehouden. Normaal gesproken zou zoiets een grote top zijn, maar dit jaar werd het allemaal digitaal gehouden. En tijdens deze bijeenkomst van de Verenigde Naties liet ook de Apple-CEO Tim Cook van zich horen.

Tijdens zijn speech liet Tim Cook weten hoe belangrijk het is om CO2-neutraal te worden. Dat is iets dat de Verenigde Naties ook wil, maar daarvoor geeft het landen meer tijd dan wat Apple nodig vindt.

Tim Cook en het belang om CO2-neutraal te zijn

In de speech die Tim Cook gaf, stelde hij dat Apple het plan heeft om 2030 al volledig CO2-neutraal te werken over zijn complete linie. Dat zou zo’n twintig jaar eerder zijn dan de doelen die de Verenigde Naties stelt. Dat betekent dat in 2030 Apple geen CO2 meer zou uitstoten. Hierdoor moeten fabrieken draaien op energie van echt groene stroom, zoals zonne-, wind- of water-energie. Ook wil het bedrijf meer gaan doen met het recyclen van producten, waardoor ook de afvalberg wereldwijd minder groot wordt. De toespraak van Cook vind je in de onderstaande video op 2 uur en 40 minuten.

De stream is vooral een verzameling van wereldleiders en vooraanstaande mensen in de technologische wereld die hun zegje doen. Ook Premier Rutte is in de video te vinden. Daarvoor moet je even doorscrollen naar 4 uur en 4 minuten om zijn verhaal aan te horen. Mocht je geen zin hebben om te zien wat Tim Cook te zeggen had, dan kun je ook de onderstaande quote doorlezen.

This is an important gathering, and we at Apple don’t take our presence in this group lightly. We wear it as a badge of duty. At this moment of historic urgency, every leader of nations, of companies, and of communities has a particular burden to act. This year, Apple has accelerated our progress. We became carbon neutral for our worldwide corporate emissions. Already, we’re helping 95 of our suppliers transition to 100% renewable energy, a number we continue to grow.

We’ve unveiled a plan, unrivaled in its ambition, to achieve carbon neutrality for our entire supply chain and product usage by 2030, 20 years before the goal set by the United Nations. We see every part of our device lifecycle, from design to manufacturing, to durability and repair, to recycling, as an opportunity for environmental innovation, moving us towards our goal of a closed loop supply chain.

The choice between the bottom line and the future of our planet is a false one, and each new green innovation offers the proof. This is no time for changes of the margins. Together, we can transition to a carbon-neutral economy and usher in a new era of inclusive opportunity. This is a moment for ambition, cooperation, and leadership. We at Apple are proud to be your partner, and we call on companies and governments around the world to do all we can to make 2021 the year we turn the corner for good.

tim-cook-united-nations-climate-summit
Tim Cook in de stream (Afbeelding: Macrumors)

Toekomstige iPhone-doosjes nog leger?

Het is goed dat Tim Cook zich hard maakt voor het CO2-neutraal zijn. Maar tegelijkertijd is het ook zo dat je daardoor als consument steeds minder geleverd krijgt bij je producten. Momenteel ontbreken er al een oplaadblok en oordopjes bij de aanschaf van de iPhone 12 en er lijken plannen te zijn om de iPhone 13 helemaal zonder extra accessoires te leveren.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Weet je wat ook echt helpt Apple?

  Niet elk jaar twee nieuwe modellen iPhones of iPads uitbrengen. Als je zes maanden zou toevoegen aan die tijdlijn, dan verminder je de carbon footprint van je bedrijf gigantisch.

 • Profielfoto
  Chuck

  Onzin.

 • Profielfoto
  Gerritsen

  Apple geeft per jaar 1.8 miljard dollar uit aan marketing om ons te verleiden weer een nieuw telefoontje te kopen, daar is de planeet echt enorm mee geholpen.

 • Profielfoto
  Chuck

  Keurig. Op ~$250 miljard omzet.

  Wat probeer je te zeggen?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat het allemaal een slagje minder kan en mag?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Kijk, ik ben geen milieu-activist (ik rijd ook naar Duitsland in mijn onzuinige ICE-auto om daar een TV op te halen die ik niet nodig heb), en alles wat een bedrijf doet aan milieu-bewustwording is meegenomen.

  Maar je kunt niet èn het groenste jongetje van de klas willen zijn èn een miljarden-bedrijf runnen met een productie van honderden miljoenen items per jaar. Sommige dingen bijten elkaar, en daar moet je wel eerlijk over blijven.

 • Profielfoto
  Chuck

  Hoeveel iPhones zou je van één elektrische auto kunnen maken?

  Denk dat Apple het voor de industrie heel voorbeeldig doet. Inruil programma, lange levensduur, hoge gebruikte waarde…

   

 • Profielfoto
  Gerritsen

  Uiteindelijk is de consumptiemaatschappij onverenigbaar met duurzaamheidsidealen. Daar veranderen inruilprogramma’s niets aan helaas..

 • Profielfoto
  Chuck

  Eens.

  Maar de meeste consumenten zitten nog in een ‘Na mij de zondvloed’ scenario.

 • Profielfoto
  icegodd

  Slappe Cock..

  Even een batterij vervangen kost je al €110 exl admin/overige kosten.

   

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Laat Tim zich gewoon bezig houden met waar hij goed in is: het verkopen van onzinnige luxeproducten en het leveren van een zo groot mogelijke bijdrage aan de massaconsumptiemaatschappij. Ik vind het altijd zo huichelachtig als mensen als Tim Cook en Louis Hamilton gaan roepen dat we minder Co2 moeten produceren…

 • Profielfoto
  Ruwepit

  KarelWillem op 14 december 2020 11:43
  Weet je wat ook echt helpt Apple?

  Niet elk jaar twee nieuwe modellen iPhones of iPads uitbrengen. Als je zes maanden zou toevoegen aan die tijdlijn, dan verminder je de carbon footprint van je bedrijf gigantisch.

  Volgens mij ben jij fanaat van een besturingsysteem dat op devices draait die het stukken korter volhouden dan die van Apple. Alsof iedereen elk jaar een nieuwe iPad en iPhone koopt. Hier worden nog toestellen gebruikt die al een jaar of 4 oud zijn.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  En jij denkt dat ik mijn toestellen elk half jaar vervang of zo?

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Het maakt mij niet uit wat jij met je toestellen doet. Dat is aan jou. Het is wel een keihard feit dat een gemiddeld Android toestel een veel kortere levensduur kent dan een Apple device. Soort plofkip koper die commentaar heeft op AH omdat ze met andere bedrijven weer een volgende stap in duurzaamheid willen zetten.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Je praat p..p. .:)

  Ook (mijn) Android toestellen gaan gewoon een tweede en derde leven in. Wat denk je dat mensen met een Android doen met hun tweedehands toestellen? In de kliko kieperen?! Ik heb mijn LG G4 en G6, mijn OP X, OP 2, OP 3, NVIDIA K1, etc. gewoon allemaal doorverkocht voor een nette prijs. Zoveel mensen die het geen moer interesseert wat er draait op hun toestel. Die zijn net zo gelukkig met Android 7 of zo (als ze al weten dat er versienummers zijn).

  En IK ben niet degene die duurzaamheid predikt, en vervolgens jaarlijks 180 miljoen nieuwe apparaten de wereld in slingert hè?! Ik heb nooit ergens gepredikt dat ik duurzaam bezig zou zijn (zie mijn commentaar hierboven over mijn nieuwe TV bijvoorbeeld).