Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 8 december 2020

TikTok wederom gered, rechter steekt stokje voor Amerikaanse ban

Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft besloten dat het Amerikaanse ministerie van Financiën niet mag verbieden dat Amerikaanse bedrijven zakendoen met onder meer het moederbedrijf van TikTok. Het gaat hier vooralsnog om een voorlopige voorziening.

De regering-Trump heeft op 6 augustus een decreet uitgevaardigd dat ervoor moest zorgen dat transacties geblokkeerd werden tussen Amerikaanse bedrijven en de moederbedrijven van Chinese ontwikkelaars als Bytedance (TikTok) en Tencent (WeChat). Trump heeft geroepen dat TikTok en WeChat een gevaar voor de nationale veiligheid zijn en de privacy en veiligheid van gebruikers in het geding gekomen is. Dat decreet riep de International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) aan, waardoor Trump dus in staat was een dergelijke beleidsverandering door te voeren. Maar daar steek een rechter nu een stokje voor.

TikTok voorlopig veilig

Rechter Carl Nichols is van mening dat de regering te ver gaat met het uitvoeren van een beleid op basis van die regeling. In een voorlopige voorziening is besloten dat TikTok daarom gewoon zaken mag blijven doen met Amerikaanse bedrijven. Eerder besloot dezelfde rechter al dat mensen de app gewoon mogen downloaden vanuit de App Store en Google Play in de VS. Dit gebeurde in september. Destijds werd er echter niet gekeken naar de andere beperkingen die opgelegd werden vanuit het ministerie.

TikTok op iPhone
Klik/tap voor groter.

Eind oktober zorgde een andere rechter er al voor dat de app niet afgesloten mocht worden. Dat werd besloten na een rechtszaak die aangespannen was door enkele videomakers op het platform. Daardoor kon de app, na de eerder opgestelde deadline van 12 november, gewoon gebruikt blijven worden.

Verhaal nog niet afgelopen

TikTok moest vervolgens voor 4 december verkocht worden of onder een ander (Amerikaans) bedrijf ondergebracht zijn. Maar op die dag kwam in het nieuws dat de regering ook nu niets met die deadline zou doen; maar hij wordt verder ook niet verlengd. Trump heeft al gezegd akkoord te gaan met de deal die op tafel ligt, afkomstig van Walmart en Oracle. Maar voorlopig gaat het nog om een concept. De nieuwe onderneming, TikTok Global, zou dan Amerikaans worden, maar het is niet duidelijk in hoeverre de beveiligingsrisico’s aangepakt worden. Ook heeft de Chinese regering nog geen toestemming voor de verkoop gegeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
TikTok wederom gered, rechter steekt stokje voor Amerikaanse ban
Sluiten