Sommige iOS 14-gebruikers zien nu al tracking pop up voorbij komen

Door: Jelle van Es - 13 reacties
iOS 14.3
(Afbeelding: MacRumors)

Apple heeft het plan om met de nieuwe updates voor iOS 14 en iPadOs 14 een privacy update door te voeren. Daardoor moeten eigenaren van een app specifiek toegang vragen aan de gebruikers om hen te tracken wanneer ze andere apps en websites gebruiken.

Het is nog niet duidelijk wanneer deze update specifiek wordt uitgerold, maar het ziet er naar uit dat het bij een aantal gebruikers al beschikbaar is. Daardoor is de kans groot dat het ergens begin 2021 voor iedereen beschikbaar wordt.

Apple rolt privacy update langzaam uit

Het idee van deze nieuwe update, is dat gebruikers meer inzicht krijgen in wat apps allemaal van hen willen. In veel gevallen is dat om reclames op maat aan te bieden. Maar er kunnen ook privacy-problemen ontstaan, waardoor Apple deze update doorvoert. Soms wil je namelijk niet dat apps alles van je weten. Wat dat betreft is het goed dat dit wordt doorgevoerd. Hieronder zie je zo’n pop up er uit ziet, via Macrumors.

Voor gebruikers is deze nieuwe update goed, want je hebt meer controller over hoe je je data deelt. Maar niet iedereen is er fan van. Met name Facebook baalt van wat de nieuwe update brengt. Zij stellen namelijk dat het voor kleine ondernemers nu moeilijker wordt om gericht te adverteren op het platform. Ze kunnen zich minder goed richten op klanten die uit de buurt komen. Mede daardoor begon Facebook een campagne tegen Apple. Zij zouden het opnemen voor de kleine ondernemer, maar waarschijnlijk baalt het bedrijf dat het op deze manier gewoonweg minder geld kan verdienen met advertenties. Ook de eigen werknemers vonden het ietwat hypocriet.

Plannen lopen uit

Het was oorspronkelijk de bedoeling om deze privacy-functies in september van dit jaar al uit te rollen, maar dat werd hem niet. Het is nu de verwachting dat het in iOS 14.4 komt, welke ergens in januari wordt verwacht.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Tjaja

  Let the game’s begin.

  Goede zet van Apple, om je digitale sporen in eigen handen te nemen, ipv dat een paar bedrijven die van je ‘stelen’ om er vervolgens geld mee te verdienen.

 • Profielfoto
  tomc

  Ik ben erg blij dat Apple hard inzet op privacy.
  Laat zuckerberg maar stevig janken. Komt er van als je jaren mensen hun persoonlijke gegevens gebuikt om geld te verdienen.

  Als het product gratis is, dan ben jij het product.

 • Profielfoto
  whaha

  Eens met voorgaande reacties. Ik vind dit ook een goede ontwikkeling.

  Ik vraag me wel af hoe veel mensen dit gewoon snel weg gaan klikken, zoals ook met cookies vaak gebeurt…

 • Profielfoto
  Padawan

  Mmmm, ‘Ask app not to track’ houden wij hier wel iets mee tegen? Ja toch?

 • Profielfoto
  Peter1980

  huh? Is dit nieuw? Ik heb dit al een paar keer voorbij zien komen. Toevallig ook in ieder geval de NBA app. Ik heb geen 14.4 en volgens mij is het al zeker weken geleden

 • Profielfoto
  Peter1980

  Ik heb 2 apps op mijn telefoon waarbij deze optie getoond wordt. Als ik bij instellingen naar de NBA app ga kan ik daar kiezen voor “Sta tracking toe”. Verder nog niet zoveel apps die dit ondersteunen.

 • Profielfoto
  RW076

  Dat er überhaupt nog mensen zijn die Facebook gebruiken….

 • Profielfoto
  Louchebert

  En wat als je de tracking e.d. weigert? Werkt betreffende app dan maar half of helemaal niet? Of mag dat (van Apple) niet ten koste van de functionaliteit gaan?

 • Profielfoto
  monty python

  Dit is nu echt wat ik al jaren zou willen. Uiteraard zullen de datamisbruikers nog wel wat gaten vinden maar het massale gaat er toch uit zijn. Als echte reclame hater is dit zeker toe te juichen.

 • Profielfoto
  sdito

  @louchebert stelt hier de juiste vraag. En het antwoord mis ik in dit artikel. Dat zou onemorething het lezen waard maken! Graag meer diepgang in de artikelen. Maar goed; wat gebeurt er als ik op ‘ask not to track’ klik? Wat doet hij inderdaad niet meer en wat nog wel, wat zijn de repercussies voor de functionaliteit etc..?

 • Profielfoto
  Night

  Dat hangt natuurlijk ook van de app zelf af

 • Profielfoto
  Patrik

  Op zich ok natuurlijk. Maar zo’n kl… bedrijf als FB gaat natuurlijk zorgen dat de apps dan niet goed meer werken. Zelfde als met die kl cookies. Wordt je helemaal krankjorum van. Ben per dag al vele minuten kwijt met cookies in te stellen en te weigeren. Sommigen worden 5 jaar doorverkocht…🤷🏻‍♂️

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Kan niet wachten tot het aan gaat 👍