Drie fijne puzzel games voor de iPhone en iPad

Door: Jelle van Es - 3 reacties
Monument Valley 2
(Afbeelding: Apple)

Met de aankomende kerstvakantie en wellicht de mogelijkheid om een aantal vrije dagen op te nemen, is het een mooi moment om even te bedenken wat je gaat doen. Alle leuke dingen zijn dicht, dus je hebt de optie om de natuur in te gaan of thuis te blijven. Indien dat laatste het geval wordt met slecht weer, dan heb je de mogelijkheid om even lekker te gamen op je iPhone en iPad.

Het aanbod aan games is vandaag de dag natuurlijk groot. En wanneer je een actief abonnement hebt op de Apple Arcade kun je gelijk aan de slag met een lading aan games. Wanneer je op zoek bent naar een game die je rustig kunt spelen, terwijl je tegelijkertijd een beetje moet nadenken, dan kom je bij de puzzel games terecht. Op dat gebied is het aanbod enorm. Dit zijn wat ons betreft drie absolute top-tips.

Monument Valley 2

Net als in het eerste deel heeft Monument Valley 2 wat weg van de bekende schilderijen van Escher. Door het speelveld te kantelen kun je opeens naar plekken toe lopen die daarvoor niet te bereiken waren. Op die manier kom je in deze puzzel game telkens iets verder. Een bijkomend voordeel is dat dit een game is die er visueel fantastisch uit ziet. Elk level in de game is zodoende haast een schilderij op zich. Echt een must-have wat ons betreft.

Puzzel games
Monument Valley 2 (Afbeelding: Apple)

Grindstone

Heb je een actief abonnement op de Apple Arcade? Dan hoop ik dat je Grindstone al eens hebt geprobeerd en anders een kans gaat geven. Het is een game die in eerste instantie lijkt op een titel als Bejeweled, maar uiteindelijk veel meer diepgang kent. In de verschillende kerkers die je tegenkomt is het aan jou om een streak van dezelfde soort vijanden af te maken. Onderweg verzamel je voorwerpen, waarmee je jouw personage sterker kunt maken. Bovendien heeft de game een fijne artstijl, waardoor het toegankelijk is om een keer te proberen.

Grindstone (Afbeelding: Apple)

The Witness

The Witness is een game die een behoorlijke tijd in ontwikkeling is geweest en wellicht niet voor iedereen geschikt. Zeker als je bedenkt dat de vorige game van de maker de interessante platform-game Braid was. In The Witness bevind je je op een mooie locatie, waarbij je niet precies weet hoe de vork in de steel steekt. Door verschillende puzzels op te lossen kom je telkens iets verder en wordt er steeds meer duidelijk. Zeker met een aantal vrije dagen in het verschiet een game om een keer te proberen.

The Witness (Afbeelding: Apple)

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  MegaChriz

  Bedankt voor deze lijst. The Witness ziet er interessant uit. Op basis van de screenshots en de beschrijving doet het me erg aan Myst denken. Lijkt het daar op?

  De platformer Braid vond ik leuk, een platformer met een unieke insteek.

 • Profielfoto
  MacFan55

  MegaChriz op 20 december 2020 22:30
  Bedankt voor deze lijst. The Witness ziet er interessant uit. Op basis van de screenshots en de beschrijving doet het me erg aan Myst denken. Lijkt het daar op?

  De platformer Braid vond ik leuk, een platformer met een unieke insteek.

  Ik zoek al een tijdje iets wat op Myst of Riven lijkt voor iPad; iemand idee├źn? Die oude games op DVD kan ik nu niet meer spelen en dat waren toch echt pareltjes voor mensen die geen haast hebben en toch leuke puzzeltjes willen oplossen.

   

 • Profielfoto
  MegaChriz

  @MacFan55
  Voor de iPad zijn Myst en Riven beschikbaar!

  Voor de Mac heb je Obduction, van dezelfde makers. Momenteel is Cyan bezig met de ontwikkeling van een game genaamd Firmament.

  Een andere adventure game die ik ook zeer de moeite waard vond en die ook beschikbaar is voor de iPad is Deponia. Deze game lijkt niet op Myst, qua stijl lijkt het meer op Space Quest.

  Welke game ook de moeite waard is (en voor de iPad beschikbaar is), is Machinarium. Een spel over een robot. Zeer sfeervol.

  Een andere game dat lijkt op Myst en ik zeer de moeite waard vond, is Lighthouse van Sierra. Deze game verscheen in de jaren ’90 voor de PC.