Night
Night Nieuws 30 december 2020

Ontwerpt Apple een 64-core ARM chip?

Onlangs presenteerde Apple met succes de nieuwe generatie MacBook Air, MacBook pro en Mac mini met de 5nm 8-core M1-chip aan boord. De technologie-gigant zal het hier naar eigen zeggen niet bij laten en we verwachten dan ook dat er in het komende jaar een aantal ARM SoC’s met meer cores zullen verschijnen. Een tipgever laat doorschemeren dat Apple mogelijk zelfs aan een versie met 64 cores werkt. Zo’n chip zullen waarschijnlijk nooit in een MacBook tegen gaan komen.

We kunnen slechts raden naar de bedoelingen van LeaksApplePro met zijn cryptische tweet hieronder. Het zou kunnen betekenen dat Apple aan iets groters werkt om computerprestaties echt naar een hoger niveau te tillen. Op dit moment hebben we de 8-core M1-chip, maar we mogen kennelijk verwachten dat het aantal cores drastisch zal toenemen.

Volgens een eerder gerucht zou Apple al aan een 32-core ARM chip werken. Deze zou dan mogelijk het hart gaan vormen van de toekomstige Mac Pro en zou samenvallen met de ontwikkeling van een eigen GPU om de afhankelijkheid van AMD te verminderen.

De nieuwe Mac Pro, die naar verluidt in ontwikkeling is, zou ongeveer half zo groot zijn als het huidige model. Aangezien Apple naar verwachting de efficiëntie van zijn Apple Silicon chips verder zal verbeteren, hebben toekomstige machines mogelijk geen geavanceerde koeling meer nodig en is een kleinere behuizing dus zeker mogelijk.

Het leidt geen twijfel dat Apple in de toekomst best een 64-core Apple Silicon chip zouden kunnen uitbrengen, maar wanneer kunnen we zoiets dan verwachten? Helaas worden we van de cryptische tweet van LeaksApplePro nu niets wijzer, maar tegelijkertijd zegt hij ook dat hij binnenkort met meer details zal komen. We zijn benieuwd.

Nieuwe, supersnelle Macs?

De nieuwe 64-core Apple Silicon kan mogelijk worden geleverd naast een nieuwe 32-core Mac Pro. Zo kunnen twee machines worden aangeboden, met elk hun eigen kracht en prijsplaatje. Als we echter kijken naar de mogelijkheden van de M1, zou een Mac Pro met 32 ​​cores méér dan voldoende moeten zijn om alles op zijn pad aan te kunnen. Een andere mogelijkheid zou zijn dat een 32-core chip bedoeld is voor de iMac of iMac Pro, terwijl de Mac Pro dan de beschikking krijgt over een 64-core versie, ervan uitgaande dat Apple daadwerkelijk bezig is met zoiets als dit.

Zelfs als Apple inderdaad één van die scenario’s zou volgen, is er op dit moment geen enkele manier om dat zeker te weten. We raden onze lezers dan ook aan om al deze informatie voorlopig met een korreltje zout te nemen. Zoals altijd komen we terug met updates, zo gauw ons er meer over ter ore komt.

Reageer op artikel:
Ontwerpt Apple een 64-core ARM chip?
Sluiten