[REVIEW] M1 MacBook Pro: Apple gaat next-level!

Apple Mark Hofman 8 dec 2020
Leestijd: 9 minuten

Tijdens WWDC20 maakten we kennis met Apple Silicon: een geheel door Apple zelf gemaakte ARM-Chip voor zijn computers. De eerste producten zouden voor het einde van het jaar verschijnen en dat gebeurde dan ook. Vorige maand maakten we kennis met de nieuwe M1 MacBook Pro, Mac mini en MacBook Air.

Apple stuurde een paar weken geleden de nieuwe M1 MacBook Pro op om te kijken wat voor een verbeteringen deze laptop met zich meebrengt. Ik ging er twee weken lang mee aan de slag en gebruikte hem voor mijn dagelijkse werkzaamheden. Oftewel: ik schreef er mijn artikelen mee, bewerkte foto’s en produceerde video’s. Gaat Apple echt next-level of valt het allemaal wel mee? Ik vertel het je in deze review!

M1 MacBook Pro: het ontwerp

Wie de M1 MacBook Pro voor het eerst ziet zal weinig verschil merken. Logisch, want het ontwerp is ten opzichte van het vorige 13-inch model niet veranderd. De laptop is nog steeds voorzien van dezelfde afwerking en beschikt bijvoorbeeld ook weer over een Touch Bar. Het verschil qua ontwerp zit hem in het toetsenbord. De M1 Macbook Pro is voorzien van een toetsenbord met schaarmechanisme, waardoor er afstand gedaan wordt van het vlindertoetsenbord. Ten opzichte van de modellen tot en met 2019 is dat een aanzienlijke stap vooruit.

Maar verder verandert er eigenlijk weinig bij deze MacBooks. Ze zijn nog net zo strak ontworpen, nog net zo compact en voelen nog net zo premium aan. Het enige minpunt is het feit dat de M1 Macbook Pro nog steeds beschikt over slechts twee Thunderbolt-ports, wat wel echt karig is voor een laptop in deze prijsklasse.

M1 MacBook Pro
De Pro (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

De specificaties

Het draait bij deze nieuwe M1 MacBook Pro dan ook om de specificaties en de prestaties. Apple produceert zijn eigen chip, waardoor het bedrijf kan doen waar het goed in is. Net als bij de iPhone en de iPad heeft het bedrijf uit Cupertino de volledige controle over de prestaties en de accuduur van deze laptop. Heerlijk, want het verschil is echt te merken. Ik zal je zo naar eigen ervaring vertellen hoe dit in de praktijk naar voren komt. Maar laten we eerst even naar de specificaties kijken.

De gloednieuwe Apple Silicon chip is een zogeheten System-on-a-Chip (SoC). Deze is opgebouwd uit een 8-Core GPU voor de grafische prestaties en een 16-core Neural Engine voor de Machine Learning mogelijkheden. Uiteraard zit er ook een CPU in die bestaat uit 8-cores. Deze zijn verdeeld in twee verschillende groepen: 4-cores voor de prestaties en 4-cores voor de efficiëntie. Er zit ook een Secure Enclave in verwerkt voor de versleuteling van data. Deze SoC moet ervoor zorgen dat de nieuwe M1 MacBook Pro niet alleen sneller is en meer applicaties kan draaien, maar ook dat de batterij wat langer meegaat.

Verder zit er standaard 8GB aan werkgeheugen in de laptop. Wie meer nodig heeft kan dat krijgen, maar kan het werkgeheugen tot slechts 16GB upgraden. Dat voelt op dit moment nog heel beperkt aan, maar we hebben dan ook alleen nog maar te maken met de basismodellen van alle Apple Silicon-producten. Maar geloof me: het overgrote deel van de gebruikers zit al goed met 8GB aan werkgeheugen bij deze M1 MacBook Pro. Verder zit er standaard 256GB aan opslagcapaciteit in de laptop, maar ook op dit gebied zijn er uitbreidingen mogelijk. De M1 MacBook Pro is namelijk ook met 2TB aan SSD-opslag aan te schaffen.

Het grote verschil tussen de M1 MacBook Pro en de MacBook Air is de ventilator. Die zit er bij de laatste niet in. Dat lijkt een heel klein verschil te zijn, maar het zorgt er wel voor dat de MacBook Pro voor langere tijd maximaal kan presteren. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik in twee weken tijd nog geen enkele keer de ventilator aan heb horen gaan, maar voor de gebruiker die er echt het maximale uit wil halen is dit dus wel fijn.

Verder zijn er nog heel veel meer toevoegingen te vinden in de laptop, zoals ondersteuning voor Wi-Fi 6. Maar voor een compleet overzicht van deze specificaties verwijs ik je door naar de pagina van Apple. 

M1 MacBook Pro Mac
Schaarmechanisme (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

M1 MacBook Pro: de prestaties

Waar het bij de M1 Macbook Pro om draait zijn, zoals ik net al zei, de prestaties. Doordat Apple met een eigen chip aan de haal gaat is er veel meer uit de laptop te halen. En dat is direct te merken.

Het is goed om te weten dat er applicaties zijn waarbij je misschien het gevoel krijgt dat het verschil helemaal nog niet zo groot is. Denk bijvoorbeeld aan de applicaties van Adobe. Je merkt inderdaad wel enigszins verschil, maar in vergelijking bij de vorige MacBook Pro lijkt dit niet zo groot te zijn als iedereen zegt. Toch is het erg indrukwekkend te noemen. Doordat Apple namelijk zijn eigen ARM-chip gebruikt, moeten alle applicaties omgezet worden. Dat betekent dus dat er een hoop applicaties zijn die nog niet in deze huidige vorm kunnen functioneren. Zoals de apps van Adobe dus. Om ontwikkelaars de tijd te geven staat Apple het toe om deze apps alsnog te laten draaien als Intel-versie door middel van Rosetta 2. Een soort simulatie van de desbetreffende app. Een programma dat dusdanig goed in elkaar zit dat je zelfs in deze apps dus enige verbetering kunt vinden.

Maar het grote verschil zit ’em in de applicaties die wel al geoptimaliseerd zijn voor de M1 Macbook Pro. In de eerste twee dagen maakte ik namelijk gebruik van Google Chrome voor Intel. Een verbetering was er, maar de nodige problemen doken wel op. De applicatie liep in sommige gevallen vast of sloot zelfs geheel onverwacht af. Maar toen ik op de derde dag de ARM-versie van Google Chrome installeerde op de M1 MacBook Pro, wist ik niet wat me overkwam. De laadtijden waren veel korter geworden en alles verliep ontzettend soepel en snel. Het verschil was direct te merken.

Daarnaast zijn er nu ook iOS en iPadOS applicaties te gebruiken op je nieuwe M1 MacBook Pro, maar om heel eerlijk te zijn zie ik daar het nu nog niet van in. Veel apps zijn op dit moment nog niet geoptimaliseerd, waardoor bijvoorbeeld Instagram helemaal niet te downloaden is. Andere applicaties starten wel op, maar geven vervolgens een foutmelding. Daarnaast zijn de apps, logischerwijs, gericht op gebruik met een touchscreen. Dat merk je direct en zorgt ervoor dat de mogelijkheid niet heel veel toevoegt. Apple zal een MacBook met touchscreen moeten maken om ervoor te zorgen dat je hier als consument echt veel uit gaat halen. Tot die tijd denk ik niet dat veel mensen dit gaan gebruiken.

M1 MacBook Pro
De Pro (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Voor de professionals

De M1 MacBook Pro is een laptop die voornamelijk gericht is op professionals. Mensen die in de grafische sector werken gaan hier zonder twijfel voordeel uithalen. Dat geldt overigens ook voor de M1 MacBook Air. Zoals gezegd is de M1 MacBook Pro, dankzij de ventilator, beter in staat om lang op volle toeren te draaien. Maar in de praktijk merk je daar nog niet zo heel veel van. De ventilator is bij mij nog geen een keer aangeslagen, ondanks dat ik tot twee keer toe een video bewerkte op de laptop.

Ondanks het feit dat de beelden gewoon soepel lopen tijdens het bewerken van video, is het vooral het exporteren ervan dat sneller moet werken. Dat verschil is goed te merken ten opzichte van andere laptops uit deze prijsklasse, zoals mijn eigen 13-inch MacBook Pro uit 2017. Video’s van 13 minuten zijn met minuten sneller geëxporteerd op de M1 MacBook Pro. Tijdens dat process blijft dit model ook nog eens muisstil, waar mijn model uit 2017 nog net niet boven de tafel zweeft door de ventilatie. Het werkt veel fijner en het zal voornamelijk voor mensen die aan de haal gaan met 4K of zelfs 8K beelden veel voordeel opleveren. Zeker wanneer Final Cut Pro gebruikt wordt dat inmiddels voor Apple Silicon is geoptimaliseerd.

Wanneer je aan de slag gaat met grote fotobestanden in Photoshop, dan zie je dat de M1 MacBook Pro beter presteert. Het inladen van foto’s en het bewerken ervan verloopt veel soepeler dan voorheen. Ik heb geen seconde last gehad van haperingen of een vastlopend programma. Dit terwijl de app nog niet eens geoptimaliseerd is voor Apple Silicon. Weer een goed voorbeeld dat je zelfs door de app via Rosetta 2 te draaien nog steeds voordeel ziet.

Het mag duidelijk zijn dat Apple echt een stap vooruit doet met Apple Silicon. Iets dat nu dus al te merken is wanneer je met het instapmodel van de serie aan de slag gaat. Laat staan wat er over een aantal jaar allemaal mogelijk is met dit systeem. Het landschap zal in positieve zin veranderen en gezien ik er dagelijks mee te maken heb ben ik daar echt heel blij mee.

M1 MacBook Pro Macs
Hetzelfde ontwerp (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Batterij van de laptop

Apple liet tijdens het One More Thing evenement weten dat de nieuwe processor er ook voor zorgt dat de accuduur verbeterd. Ondanks het feit dat de daadwerkelijke capaciteit van de batterijen in de iPhones de laatste jaren zeker niet groot zijn, weet het bedrijf uit Cupertino er met de eigen chip het maximale uit te halen. En dat is ook zeker het geval bij de M1 MacBook Pro. Het verschil is gigantisch.

Het ligt er uiteraard aan wat je precies doet op een dag, maar als ik het gemiddelde erbij pak denk ik dat ik zo’n anderhalve dag op een enkele lading haal. Dat houdt in dat ik met een volle accu zo’n 12 uur heb kunnen werken. Naast het schrijven van artikelen en onderzoek doen, ben ik op deze dagen ook regelmatig bezig met het bewerken van foto’s en video’s. Ik moet heel eerlijk zeggen dat het bewerken van video’s wel echt meer impact heeft op de levensduur van deze batterij, maar over het algemeen redt je 12 uur makkelijk.

Wie slechts een uurtje per dag zijn laptop openklapt om een beetje te browsen op het internet, zal dus ruim een week kunnen doen met een enkele lading. Dat is wel echt indrukwekkend te noemen.

M1 MacBook Pro: Apple gaat next-level!

De eerste ervaring met de M1 MacBook Pro met de Apple Silicon chip is dus zeker positief. Het mag duidelijk zijn dat de laptop, doordat niet alle apps geoptimaliseerd zijn en we te maken hebben met de eerste generatie, nog niet op zijn volle potentie zit. Maar het is wel luid en duidelijk dat Apple op dit gebied next-level gaat. Ondanks het feit dat het ontwerp niet aangepakt is en je nog steeds een gebrek aan genoeg poorten hebt, is de M1 Macbook Pro wel echt een verbetering op alle fronten.

Het mag duidelijk zijn dat wanneer je op dit moment een MacBook aan zou willen schaffen, de M1 serie toch echt de allerbeste keuze is. Zeker gezien de toekomst rooskleurig is. Alleen of jij als consument voor de M1 MacBook Pro moet gaan is een tweede. Het verschil met de Macbook Air is echt heel klein, zeker als je kijkt naar prestatie. Ja, de M1 MacBook Pro kan langer op de top van zijn kunnen presteren, maar om eerlijke te zijn zal 90% van de gebruikers dat echt niet nodig hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen