Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 18 december 2020

M1 MacBook Air in de problemen dankzij recente Big Sur 11.1 update

Begin deze week rolde Apple macOS Big Sur 11.1 uit. De update bracht een hoop nieuwe dingen, waaronder een opvallend probleem voor de M1 Macbook Air.

Er zijn inmiddels verschillende gebruikers van de nieuwe MacBook Air die last hebben van problemen na de update. Het meest voorkomende probleem is dat de laptop opeens uit zichzelf opnieuw opstart. Een probleem dat ik zelf inmiddels ook ondervonden heb met mijn oudere MacBook Pro.

M1 MacBook Air start willekeurig opnieuw op

Dankzij macOS Big Sur 11.1 worden niet alleen AirPods Max ondersteuning, Apple TV+ tabjes en nieuwe privacy labels in de App Store uitgerold. Het zorgt er ook voor dat sommige mensen opeens problemen hebben met hun spiksplinternieuwe M1 MacBook Air. Melden over de problemen duiken op verschillende plekken op. We zien berichten op iPhone in Canada, het forum van MacRumors en Reddit.

Volgens de meldingen wordt de M1 MacBook Air, sinds de Big Sur 11.1 update, op willekeurige momenten automatisch opnieuw opgestart. Iets dat volgens de berichtgeving voornamelijk gebeurt wanneer gebruikers de laptop aan een extern scherm of een hub hebben aangesloten. Sterker nog: bepaalde gebruikers zitten vast een in een bepaalde circulatie. Zo meldt iemand op MacRumors dat zijn M1 MacBook Air spontaan overschakelt naar de screensaver, vervolgens in het login scherm komt als hij de laptop ontwaakt, inlogt en vervolgens weer uitkomt bij de screensaver.

Macbook Air Apple Silicon
De nieuwe Macbook Air.

Big Sur-problemen op andere modellen

Het mag duidelijk zijn dat de meeste problemen opduiken bij de M1 MacBook Air, maar macOS Big Sur 11.1 zorgt wel bij meer modellen voor problemen. Zo zijn er ook meldingen te vinden van een slechts een handjevol gebruikers die problemen hebben met hun M1 MacBook Pro en de M1 Mac Mini. Het zijn er bij lange na niet zoveel als bij de MacBook Air, maar ook hier lijkt het te gaan om een probleem waarbij de laptop opeens opnieuw opstart.

Persoonlijk maak ik gebruik van een 13-inch MacBook Pro uit 2017 en ook mijn laptop startte, direct na de Big Sur 11.1 update, opnieuw op. Daarom ben ik benieuwd of er ook andere gebruikers zijn die problemen hebben met hun non-Apple Silicon laptops. Laat het gerust weten in de reacties!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
M1 MacBook Air in de problemen dankzij recente Big Sur 11.1 update
Sluiten