Thomas Aalderink
Thomas Aalderink HomePod 28 december 2020

Kuo: ‘Apple trekt voorlopig stekker uit de HomePod’

Apple is er niet in geslaagd om succesvol de markt voor slimme speakers te betreden. Volgens analist Ming-Chi Kuo is de vraag naar HomePod (mini) lager dan verwacht, en heeft Apple daarom besloten om de stekker tijdelijk uit deze producten te trekken

MacRumor heeft een rapport van Kuo kunnen inzien. Hierin staat dat Apple tijdelijk gaat stoppen met de ontwikkeling van HomePod producten. De slimme speakers van Apple zullen nog wel gewoon te koop zijn, maar de ontwikkeling wordt voorlopig gestaakt. De reden hiervoor is dat de vraag naar zowel de HomePod, als de recent verschenen HomePod mini lager is dan verwacht.

HomePod niet opgewassen tegen Amazon en Google

Volgens analistenbureau Canalys komt Apple in 2020 uit op ongeveer twee miljoen verkochte HomePods. Dat zijn er een hoop, maar het komt niet in de buurt bij de aantallen die de concurrenten verkopen. Zo werden er in 2020 meer dan zestig miljoen speakers met Amazon Alexa of Google Assistant verkocht. Deze diensten vind je niet alleen op hun eigen speakers (respectievelijk de Amazon Echo-modellen en Nest Audio-producten), maar ook op speakers van derden. Denk bijvoorbeeld aan Sonos.

Zo komt de Apple HomePod voorlopig stil te staan. De eerste versie van deze speaker verscheen in 2018, maar werd dus niet het gehoopte succes. Wat hierbij ook niet hielp, is dat de speaker niet overal officieel verkocht werd. Zo moesten Nederlanders bijvoorbeeld naar Duitsland om de slimme speaker in huis te halen. Dit jaar probeerde Apple het opnieuw met de HomePod mini (die ook niet in Nederland verkocht werd), maar deze heeft blijkbaar niet geleid tot de gehoopte boost.

HomePod Mini
De HomePod mini.

Apple heeft daarom nu dus besloten om even de stekker uit de HomePod ontwikkeling te trekken. De speakers zullen nog gewoon in het assortiment blijven, maar je hoeft voorlopig dus niet op een nieuw model te rekenen. Hoe lang deze tijdelijke stop gaat zijn, wordt door Ming-Chi Kuo niet vermeld.

Apple werkt aan eigen auto

Het hoofdonderwerp van het rapport van Kuo was overigens niet de HomePod. Hij gebruikte deze ontwikkeling meer om aan te tonen dat niet ieder product van Apple in goud verandert. Dit doet hij als waarschuwing voor de aanstaande Apple Car. Reuters kwam vorige week met een veelbelovend verhaal, maar Kuo probeert nu het enthousiasme enigszins te temperen. Zo gaat de Apple Car volgens hem niet in 2024, maar pas ergens tussen 2025 en 2027 verschijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kuo: ‘Apple trekt voorlopig stekker uit de HomePod’
Sluiten