Kuo: ‘Apple trekt voorlopig stekker uit de HomePod’

Door: Thomas Aalderink - 22 reacties
HomePod Apple
(Afbeelding: Apple)

Apple is er niet in geslaagd om succesvol de markt voor slimme speakers te betreden. Volgens analist Ming-Chi Kuo is de vraag naar HomePod (mini) lager dan verwacht, en heeft Apple daarom besloten om de stekker tijdelijk uit deze producten te trekken

MacRumor heeft een rapport van Kuo kunnen inzien. Hierin staat dat Apple tijdelijk gaat stoppen met de ontwikkeling van HomePod producten. De slimme speakers van Apple zullen nog wel gewoon te koop zijn, maar de ontwikkeling wordt voorlopig gestaakt. De reden hiervoor is dat de vraag naar zowel de HomePod, als de recent verschenen HomePod mini lager is dan verwacht.

HomePod niet opgewassen tegen Amazon en Google

Volgens analistenbureau Canalys komt Apple in 2020 uit op ongeveer twee miljoen verkochte HomePods. Dat zijn er een hoop, maar het komt niet in de buurt bij de aantallen die de concurrenten verkopen. Zo werden er in 2020 meer dan zestig miljoen speakers met Amazon Alexa of Google Assistant verkocht. Deze diensten vind je niet alleen op hun eigen speakers (respectievelijk de Amazon Echo-modellen en Nest Audio-producten), maar ook op speakers van derden. Denk bijvoorbeeld aan Sonos.

Zo komt de Apple HomePod voorlopig stil te staan. De eerste versie van deze speaker verscheen in 2018, maar werd dus niet het gehoopte succes. Wat hierbij ook niet hielp, is dat de speaker niet overal officieel verkocht werd. Zo moesten Nederlanders bijvoorbeeld naar Duitsland om de slimme speaker in huis te halen. Dit jaar probeerde Apple het opnieuw met de HomePod mini (die ook niet in Nederland verkocht werd), maar deze heeft blijkbaar niet geleid tot de gehoopte boost.

HomePod Mini
De HomePod mini. (Afbeelding: Apple)

Apple heeft daarom nu dus besloten om even de stekker uit de HomePod ontwikkeling te trekken. De speakers zullen nog gewoon in het assortiment blijven, maar je hoeft voorlopig dus niet op een nieuw model te rekenen. Hoe lang deze tijdelijke stop gaat zijn, wordt door Ming-Chi Kuo niet vermeld.

Apple werkt aan eigen auto

Het hoofdonderwerp van het rapport van Kuo was overigens niet de HomePod. Hij gebruikte deze ontwikkeling meer om aan te tonen dat niet ieder product van Apple in goud verandert. Dit doet hij als waarschuwing voor de aanstaande Apple Car. Reuters kwam vorige week met een veelbelovend verhaal, maar Kuo probeert nu het enthousiasme enigszins te temperen. Zo gaat de Apple Car volgens hem niet in 2024, maar pas ergens tussen 2025 en 2027 verschijnen.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  marcoverzee

  Heel apart verhaal. Ik heb eergisteren 4 Google Nest Audios gehaald, maar ik heb er bewust een tijdje mee gewacht. Als het even kan hou ik alles in het Apple ecosysteem…

  Toen bleek dat de HomePod mini voorlopig niet naar Nederland zou komen was ik er echt klaar mee. Ik ga niet zo’n ding in Duitsland halen bijvoorbeeld.

  Apple heeft hier echt steken laten vallen: ze ontwikkelen een middelmatig product (ja Siri), voor een te hoge prijs in té weinig landen.

  I rest my case 🤣

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Die homepod is een echte flop. Veel te gesloten , en werkt alleen maar met Apple toestellen. Geen spotify support .  Geen verbinding mogelijk via bluetooth , enkel airplay. En dan nog de prijs

   

   

 • Profielfoto
  PdJ0704

  Misschien de prijs van de HomePod verlagen?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik ben niet helemaal 100% op de hoogte. Maar stel dat je in huis alles op HomeKit hebt geïnstalleerd, dan kun je dus niet via de officiële weg (of überhaupt) in het Nederlands commando’s geven aan je smart home?

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Ben geen fan van Microsoft, Google, Amazon of Apple. Maar van de vier genoemde valt mij op dat ik Amazon met redelijk wat zaken kan laten samenwerken, Microsoft platform met ongeveer alles samenwerkt en omgekeerd op vele platformen beschikbaar is, Google zo ongeveer op alles werkt – voor zover mogelijk en Apple eigenlijk alleen samenwerkt met … Apple …

  Ik was zo’n gek met meerdere AppleTV’s in huis, meerdere airports (voor de audio) alles enkel op Apple platform. Recent een upgrade moeten uitvoeren van netwerk appratuur, Apple maakt geen Netwerk apparatuur meer, dus was het ecosysteem probleem al anders opgelost. Gevolg? Vanuit een App in te stellen vanuit macOS, Windows, Android en iOS.

  Toen vervolgens Google Displays gekocht samen met Chromecasts. Gevolg? Vanaf zowel Windows, Android als (iets onhandiger, maar toch) ook vanaf iOS en macOS kunnen streamen.

  En zo begon er een wereld open te gaan van interoperabiliteit alsmede open architecturen. Zowel voor Audio, Video als voor andere toepassingen.

  En het werkt ook nog eens! Simpel in te stellen en het gebruik? Lampjes aan, lampjes uit, TV aan, TV uit, Streamen van Audio naar HiFi gewoon mogelijk. Evenals de software oplossingen. Netflix? Werkt overal van PS4 tot en met PC, iPad, Android, etc.

  Apple’s streaming dienst heeft veel te veel beperkingen. Op Android kun je enkel gebruik maken van streaming. Op PC ziet het er niet uit, op de Smart TV is er eindelijk een App. Maar dat is volgens mij echt voor het eerst.

  Het geluid van de Homepod heb ik mogen ervaren bij familie. Die heeft er een staan. Prima, niets op aan te merken. Maar de ondersteuning?

  Wat ik wel ietwat jammer vind is de ondersteuning van dergelijke “smart devices”. Waar HiFi en Multimedia componenten door hun modulariteit individueel te vervangen waren (speakers los van de HiFi), is alles nu geintegreerd.

  Wat hier nu precies groener aan is, is mij een raadsel.

  Ikzelf bijvoorbeeld baal van het feit dat ik als een van de eerste een UHD TV heb gekocht die prima beeld geeft. Maar waarvan het Smart TV gedeelte inmiddels praktisch overleden is. Traag, niet meer recent en ook niet op te waarderen of uit te zetten.

  Ik heb nog nooit zo snel aan een TV ge-ergerd als sinds de SmartTV generatie. Wat ik eleganter had gevonden waren modules geweest waarbij je de computer middels een module-swap kan vervangen door een nieuw exemplaar.

  En zo ook met de HomePod: mooi concept, maar niet echt toekomst bestendig.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb nog nooit zo snel aan een TV ge-ergerd als sinds de SmartTV generatie. Wat ik eleganter had gevonden waren modules geweest waarbij je de computer middels een module-swap kan vervangen door een nieuw exemplaar.

  Ja, zo’n module heet Google Chromecast.

  Ik heb nu een Android TV, maar daar gaat uiteindelijk natuurlijk hetzelfde voor gelden als voor ELKE smart TV; updates gaan uitblijven. En dan kan je dus voor minder dan 80 euro weer opwaarderen en een paar jaar vooruit.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Geen verkoop in NL, geen Siri NL, trieste stand van zaken Siri EN, supergeluid. Prijs had ik geen aanmerkingen op. Als Siri nou eindelijk eens bruikbaar wordt zou dat op zoveel plaatsen helpen. Zolang Siri zo brak blijft zijn zoveel dingen kwalitatief uitermate teleurstellend.

 • Profielfoto
  McJohn

  Siri … oh ja, … dat is dat ding dat ik standaard altijd meteen uitschakel op mijn Mac’s, iPad en iPhone.:)

 • Profielfoto
  error

  Ooorzaak flop? De treurige kwaliteit van Siri.

 • Profielfoto
  Melle

  Mooi voorbeeld van hoe Apple toch nog vaak aantal foute keuzes bundelt, terwijl de mogelijkheden zo voor de hand liggen. Tuurlijk moest en zou de HomePod heel gesloten zijn. Niets mis mee. Enkel Siri enzo.

  Maar Apple had er altijd een eenvoudig bruikbaar Bluetooth boxje van moeten maken ook.

 • Profielfoto
  Padawan

  Breng het dan naar NEDERLAND!!!!!!!!!!

 • Profielfoto
  error

  Ik kocht in 2018 een exemplaar in Keulen. Na een paar dagen Siri maar uitgezet en het ding als bluetooth-speaker gebruikt… maar daarvoor is het ding ook niet echt handig want niet makkelijk verplaatsbaar. In 2020 alleen nog gebruikt voor ambient sounds. Ik ga ‘m begin 2021 maar verkopen.

 • Profielfoto
  Ce

  Ik kan me wel vinden in de redenatie van doctor_apple. Enthousiast geworden door de iPhone ben ik de afgelopen jaren meer en meer in het Apple ecosysteem terechtgekomen.

  Na de iPhone de iPad, macbook, de apple watch etc. maar ook diensten als Apple music en Apple Tv+ o.a. met het oog op de HomePod, als voorlopig laatste stap.
  Nu de HomePod er niet meer gaat komen (dit hing al een tijdje in de lucht) heb ik Apple music maar weer omgeruild voor Spotify (ik weet, omslachtig) omdat ik de mindere kwaliteit van Apple music accepteerde vanwege de (toen nog) mogelijke komst van een HomePod.

  Omdat Apple TV+ voor mij de prijs niet waard is de Apple TV maar in de verkoop gedaan en alvast gekeken naar een Google chromecast.

  Siri heeft niet die kwaliteitsslag gemaakt die ik had gehoopt en irriteert mij vaker dan dat ik er gemak van heb.

  Gevoelsmatig zijn er ook steeds meer producten/diensten die “US only” zijn. Ik merk dat ik na jaren van steeds een stap verder in het Apple Eco systeem nu met een omgekeerde weg bezig ben. De HomePod is hier in zekere zin debet aan omdat ik onlangs ben overgestapt naar een Sonos met Google integratie.

 • Profielfoto
  RV

  @Error…. De Homepod is helemaal geen bluetooth speaker

 • Profielfoto
  gipsman

  Lijkt wel apple bashing draadje van het jaar.
  Iedereen heeft het over Siri. Siri werkt minder goed op homepods omdat je Engelse commando’s moet geven. Nl/BE gebruikers spreken helaas minder goed Engels. Apple in de fout natuurlijk. Meer essentieel: Alexa/Nest worden gevoed met datamining van Amazon en Google, wat het makkelijker maakt beter op jou te reageren ( jou af te luisteren 🤒🤗).
  Wat de prijszetting betreft: apple is altijd duurder geweest. Dat is/was zeker niet altijd terecht. In dit specifieke geval is het vooral duurder doordat de concurrenten de lagere hardwareprijs compenseren met datagebruik en -verkoop van hun klanten. Waar blijft trouwens de facebook smart speaker?
  Ik ben best tevreden met de homepods hier, ze klinken trouwens veel beter dan alles wat ik al van amazon/google gehoord heb. Maar ja, we zitten hier niet op een hififorum.

 • Profielfoto
  monty python

  Misschien is het product op zich ook wel zelf een flop. Behalve wat show off als er bezoek komt en wat simpele commando’s, wie spreekt er nu tegen zo’n ding ? Zelfs dicteren doe ik niet, want hapert nog altijd teveel om vlotheid van typen te halen. In de auto ‘bel die of die’ of eens een gebrekkig sms’je inspreken, verder zie ik het me nooit gebruiken. En eerlijk gezegd, behalve die zaken ook nog nooit iemand er veel mee zien/horen uithalen. En inderdaad, dat Apple bashen altijd, mag wel eens maar in ELKE post hetzelfde door dezelfde personen … Het is natuurlijk een totale flop van een bedrijf die beter die betweters en hun altijd beter presterende concurrenten eens zou volgen, dan zouden ze pas geld verdienen.

 • Profielfoto
  error

  RV op 28 december 2020 17:25
  @Error…. De Homepod is helemaal geen bluetooth speaker

  Weet ik… maar ik gebruik ‘m alsof het een niet-draadloze bluetoothspeaker is (via AirPlay). Puur voor audio, nooit als ‘smart speaker’, want het ding is in Nederland niet echt smart. Als audiospeaker doet Apple alsof de HomePod veel beter is en een ruimte kan vullen met muziek. Beetje onzin in de praktijk.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Sorry hoor maar Siri werkt gewoon niet goed. Nog steeds eigenlijk.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Gaan we nu de HomePod al afschieten op basis van een gerucht? Ik geloof er namelijk niks van, zeker niet nu de HomePod Mini net geïntroduceerd werd.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Heb er twee in de huiskamer in France, en een hier in China. Geweldig geluid, en ja, I do speak a little bit English to Siri, en dat werkt gewoon goed.

  Zinnen als “is it going to rain today?”, “what’s the temperature today?”, “play some music”, “play some blues/jazz/rock/rumba/salsa”, “increase/decrease the volume” – tja, je kunt wel tegen het niet-Nederlandsch zijn, maar zo verschrikkelijk moeilijk zijn dit soort commando’s nu ook weer niet.

  Waarom de HomePods niet te koop zijn in Nederland heb ik overigens nooit begrepen, maar goed, zal dus wel het gebrek aan Siri zijn?

 • Profielfoto
  BoBox80

  KarelWillem op 28 december 2020 11:08
  Ik ben niet helemaal 100% op de hoogte. Maar stel dat je in huis alles op HomeKit hebt geïnstalleerd, dan kun je dus niet via de officiële weg (of überhaupt) in het Nederlands commando’s geven aan je smart home?

  Beste KarelWillem, je commando’s kun je gewoon in het nederlands tegen je andere Apple devices uitspreken. Want de HomeKit functie die ik gebruik via de HomePod is dat ik vanuit buiten mijn netwerk alle smart home functies kan inzien en besturen. En dat werkt gewoon allemaal via het nederlands.

 • Profielfoto
  wacon

  Naast de prijsstelling en al dan niet gebrekkige ‘Siri’ is ook het design weinig opzienbarend. Hoewel ik graag nieuwe technieken en gadgets zie en uitprobeer of zelf gebruik, ‘praten tegen een speakers’ om te weten welk weer het is of andere song te kiezen. Ik weet het niet, vast mijn leeftijd maar de ‘beleving’ van muziek kiezen en beluisteren is dan toch wat ver te zoeken?

  Als je budget hebt en fraai geluid wilt + design dan zijn oa de Deense JERN speakers van 100% gietijzer uit ééns stuk een aanrader. Gewoon met draadjes bekabelt dat wel. Gaan een leven mee, dat ook. Koppel ze aan een streaming versterker en je mist ‘Siri’ nooit meer want deze speakers laten je de muziek volledig beleven!

  (geen connectie met het merk of verkopende partijen trouwens)