Night
Night Nieuws 5 december 2020

Krijgen we een diepzwarte MacBook?

Patenten zijn altijd een leuk kijkje in de keuken van Apple. Ditmaal kijken we hoe het bedrijf bezig is met een diepzwarte coating voor onder andere zijn laptops.

Het zou zomaar kunnen dat we in de toekomst diepzwarte MacBooks gaan zien. Apple is namelijk bezig met een speciale coating, die alle lichtreflectie van het oppervlak zou wegnemen. Ziet er vast rete-cool uit, zo’n zwarte MacBook ?

Een patent dat is ingediend bij het United States Patent & Trademark Office geeft aan dat Apple experimenteert met een techniek waarbij een matzwarte oppervlakteafwerking op een geanodiseerd metalen oppervlak wordt bereikt. De mensen van Patently Apple ontdekten het patent met de titel “Geanodiseerd onderdeel met een mat zwart uiterlijk”.

Het patent gaat over het verlenen van licht-absorberende eigenschappen aan het oppervlak van een geanodiseerd onderdeel (of behuizing) dat al het licht kan absorberen dat op het oppervlak valt om een ​​zwarte uitstraling te krijgen. En door de taal die in de patentbeschrijving wordt gebruikt, hebben we het waarschijnlijk over een draagbaar elektronisch apparaat dat een behuizing gebruikt en interne componenten heeft die warmte afvoeren.

Matzwarte MacBook
Krijgen we binnenkort een matzwarte MacBook? (klik tap voor groter)

Apple stelt in het patent dat conventionele industriële technieken die worden gebruikt door fabrikanten van consumentenelektronica er niet in zijn geslaagd om een ​​echte zwarte kleur te verkrijgen. Het beste dat ze konden krijgen was een donkergrijze tint.

Als we het hebben over een dergelijke methode waarbij een ‘behuizing voor een draagbaar elektronisch apparaat’ wordt gebruikt, vermeldt het octrooi ‘het vormen van een geanodiseerde laag die een metalen substraat bedekt, kleurdeeltjes in de poriën van de geanodiseerde laag brengen en lichtabsorberende kenmerken vormen op een externe oppervlak van de geanodiseerde laag door het buitenoppervlak te etsen.” Klink interessant, maar wat houdt dat in en wat zou het voordeel ervan zijn?

Een voordeel zou kunnen zijn dat op een licht-absorberend oppervlak nauwelijks krasjes of oneffenheden te zien zullen zijn, ideaal dus bij gebruiksvoorwepen als een laptop of iPhone. Maar er is meer.

Meer dan alleen ‘eye candy’

Het verlenen van een matzwarte tint aan bijvoorbeeld een MacBook is niet alleen eye candy. Het heeft namelijk ook enkele functionele voordelen. Enkele van die voordelen zijn dat het zou voorkomen dat licht bij de camera wordt gereflecteerd en om de warmte-absorberende eigenschappen van het matzwarte oppervlak te gebruiken voor thermisch beheer en om het apparaat van binnenuit te koelen.

Apple patent matzwarte behuizing

Wanneer een zwarte behuizing licht absorbeert, kan de behuizing het licht in warmte omzetten. Wanneer de beschreven technieken voor het kleuren van een geanodiseerde laag een écht zwarte behuizing oplevert, zal deze een grotere hoeveelheid energie absorberen en de koeling van binnenuit bevorderen.

In het voorbeeld kan de behuizing van de draagbare computer (108) functioneren als een warmteafvoer, zoals een heatsink, dat zwart is gekleurd, om op efficiënte wijze warmte op te nemen en af te voeren, die wordt opgewekt door de interne componenten , zoals de batterij, processor, enz.

Bij een smartphone (102) kan het bijvoorbeeld gunstig zijn als de camerabehuizing een lichtabsorberend zwart oppervlak heeft., Hierdoor zullen reflecties van zichtbaar licht worden voorkomen, die anders de sensor van de camera zou kunnen beïnvloeden.

Zoals hierboven gezegd, kan een matzwarte afwerking op een geanodiseerde behuizing enkele functionele voordelen opleveren bij verschillende toepassingen, bij zowel smartphones als laptops. Maar dit is een patent. Dat betekent dat het niet per se op grote schaal gebruikt hoeft te worden voor een consumenten-apparaat zoals een MacBook of een iPhone, áls het al gebruikt gaat worden.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Krijgen we een diepzwarte MacBook?
Sluiten