iPhone 13 zou een ProMotion-scherm naast always-on display gaan krijgen

Door: Jelle van Es - 6 reacties
iphone 12 apple iPhone 13
(Afbeelding: Apple)

Ondanks dat de iPhone 12-reeks nog maar net uit is, gonst het alweer van de geruchten over wat de iPhone 13 ons gaat brengen. Vorige maand hadden we een verslag van bedrijf dat zich binnen de zogenaamde supply-chain van de iPhone bevindt, waarin gesteld wordt dat er gebruik wordt gemaakt van een always-on display.

Naast de toevoeging van een always-on display zou de iPhone 13 volgens een nieuwe rapportage gebruik gaan maken van ProMotion. Daarbij zou er verwezen worden naar LG die dezelfde soort OLED panelen voor de nieuwe iPhone zou aanbieden als bij de huidige Apple watch Series 5.

Always-on display en ProMotion voor de iPhone 13

De iPhone 13 zou uiteindelijk een LTPO-scherm gaan krijgen. Deze schermen maken gebruik van een gevarieerde refresh rate. Door het heel laag te houden, kost het weinig stroom en daardoor zou er gebruik gemaakt gaan worden van een always-on display, zoals we dat bij de laatste Apple Watch hebben gezien. Maar zo’n scherm kan ook opgekrikt worden naar een refresh rate van 120Hz. En dat betekent weer dat het scherm heel snel reageert en alles soepel loopt. Dit zien we al bij enkele Android-modellen. In de rapportage van TheElec wordt het volgende er over gezegd.

Next year’s OLED panel used for iPhone 13 will be more technologically sophisticated to make compared to those used in iPhone 12.

Two out of the four models launching next year will use low-temperature polycrystalline oxide (LPTO) thin-film transistors (TFT). LPTO technology is needed for the screens to reach 120Hz refresh rate. All four models will use on-cell touch screens as well.

ProMotion is een term die niet nieuw is voor de iPhone 13. Een 120Hz display wordt door Apple al gebruikt bij de iPad Pro, waar de over ProMotion wordt gesproken. En dat zou nu op zich goed verwerkt kunnen gaan worden in de iPhone 13.

2020 iPad Pro nieuwe iMac ontwerp iOS 14
De iPad Pro. (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Was al het plan bij de iPhone 12

Dat gezegd hebbende, was het verhaal van ProMotion en een refreshrate van 120Hz iets dat al werd toegeschreven aan de iPhone 12 Pro en Pro Max. Maar daar is hij uiteindelijk niet op gekomen, dus moeten we maar afwachten of het nu wel gaat gebeuren.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Kevin

  Het nut van een Always on Display voor een telefoon ontgaat me.

 • Profielfoto
  Chuck

  Als je zonder handeling op een gedimd scherm iets kunt zien,.. dat begrijp ik wel.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik mis dat nog steeds op mijn smartphone. Op mijn LG G6 had ik dat, en ik vond het fijn en handig (en mooi). Gelukkig staat de belofte nog steeds dat dit er in een update bij komt. Dus we wachten geduldig af.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Kevin op 15 december 2020 16:44
  Het nut van een Always on Display voor een telefoon ontgaat me.

  Zelfs op een horloge ontgaat Apple dat nut. Maar ook die zie ik graag gewoon ALTIJD aan. Al is het alleen al voor de esthetiek.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Als je het internet erop naslaat: “Always On Display technology was first introduced by Nokia in 2009 on the N86, and more widely adopted with its next generation AMOLED Symbian phones in 2010. It became a standard feature on most Nokia Lumia Windows Phones in 2013, paired with the Nokia Glance Screen app.”

  Sindsdien ken ik het vooral van de Samsung-telefoons, sinds de S7. In den beginne vond ik het maar een knullig stukje technologie. Maar eigenlijk gebruik ik het tegenwoordig veel: klok en berichten-notificatie zonder dat je telefoon steeds aangaat om te kijken hoelaat het is en/of er een bericht is binnengekomen. Scheelt batterij en ook in een wat meer verantwoord telefoongebruik: iets met schermtijd, aantal keren dat je hem aanzet: kortom telefoonverslaving.

  Afgelopen tijd probeer ik de telefoon zowieso niet naast me te houden en ook op pad  te gaan zonder telefoon. Dan pas merk je hoe verslavend zo’n apparaat werkt. Kalender: telefoon, Agenda-afspraken: telefoon, Bellen (logisch): telefoon, Muziek: telefoon, Spelletje: telefoon, Film kijken: telefoon, Mailen: telefoon, Nieuws: telefoon, Gewicht bijhouden en Sportprestaties: telefoon, Dokter’s afspraak: telefoon … Het nieuwe normaal natuurlijk, maar als je er wat langer bij stilstaat eigenlijk is de telefoon het nieuwe roken. Klein scherm, slecht voor de ogen, nog slechter voor de lichaamshouding en problemen dus op langere termijn plus de psychologische kant van het verhaal …

  … hoe gelukkig is de moderne mens met al die likes en “digitale verbondenheid” …

  Zo, nu een koffie en een luchtiger onderwerp, even kijken op het nieuws … Biden, Lockdown, Brexit, EU Budget, Opkomst extreem rechts in Duitsland …

  Laat maar … ik houd het bij de koffie!

  Fijne dag allemaal …

 • Profielfoto
  KarelWillem

  doctor_apple op 16 december 2020 08:14
  ….Zo, nu een koffie en een luchtiger onderwerp, even kijken op het nieuws … Biden, Lockdown, Brexit, EU Budget, Opkomst extreem rechts in Duitsland …

  Laat maar … ik houd het bij de koffie!…

  Haha. Inderdaad ja.