‘iPhone 13 krijgt eindelijk een smallere notch en nieuwe sensoren’

Door: Jeroen Kraak - 14 reacties
Apple iPhone 12 mini
(Afbeelding: Apple)

De notch van de vorige iPhones is voor sommige gebruikers een doorn in het oog. De iPhone 13 moet daar verandering in brengen.

De iPhone 12 is net iets meer dan een maand op de markt, maar nu gaan alweer geruchten over de iPhone 13. We zagen al geruchten voorbijkomen over een nieuw scherm met always-on display en Touch ID. Nu is ook de notch van de iPhone 13 onderwerp van gesprek.

Een nieuwe notch voor de iPhone 13

Hoewel de iPhone 12 er op het eerste gezicht anders uitziet, is de notch nog steeds ongeveer hetzelfde. Sterker nog, hij lijkt zelfs iets groter dan haar voorganger. In de iPhone 13 wordt de notch eindelijk aangepakt als we Digitimes moeten geloven. De verandering van het design komt door de mogelijke verkleining van Apple’s 3D technologie, die niet meer zo groot hoeft te zijn.

Time-of-Flight-sensor op alle modellen

Er lijken nog meer veranderingen aan te komen voor de iPhone 13. Zo zullen alle modellen volgens het artikel ook ToF-sensoren aan de achterkant krijgen. ToF staat voor Time-of-Flight en maakt gebruik van infraroodlicht om de diepte te bepalen. Door het nauwkeurig meten van de afstand moet het leiden tot betere foto’s. Daarnaast krijgt de iPhone 13 Pro een extra telelens.

Eerder deed de bekende iPhone-lekker Jon Prosser al uitspraken over de camera van de iPhone 13. In een YouTube-video vertelt hij over het design van de cameramodule en hoe die geplaatst wordt in het toestel.

Hij geeft zijn kijkers echter wel aan dat ze het nieuwe bericht met een korreltje zout moeten nemen aangezien dezelfde geruchten ook al rondgingen bij de komst van de iPhone 12. Toch lijkt Apple wellicht die kant op te moeten gaan, aangezien ook concurrenten met steeds kleinere notches komen.

Naast de bovenstaande geruchten, gaat er mogelijk nog meer veranderen aan de iPhone 13. Zo krijgt het toestel mogelijk WiFi 6E-support dat moet zorgen voor een hogere performance en een lager energiegebruik.

BGR

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  ZCase

  Die inkeping heeft me nou werkelijk nooit gestoord. Ik wil een 13 met een krasbestendig scherm en zonder legacy aansluitpoort.

 • Profielfoto
  Matador

  Ok. En de iPhone 14?

 • Profielfoto
  TLM

  Matador op 22 december 2020 14:24
  Ok. En de iPhone 14?

  Volledig neuraal mijn beste, volledig neuraal:-D

 • Profielfoto
  Willem

  Natte vinger journalistiek.

 • Profielfoto
  Apple Sap

  Viel me op dat OneMoreThing, een Apple-minded site, de twitterposts plaatsen via het microsoft platform…. wtf?

 • Profielfoto
  Night

  @Apple-sap: OMT is onderdeel van Mediahuis (o.a. De Telegraaf, VROUW, AutoVisie, Metro, Privé, GroupDeal, NSMBL, Dumpert, Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad en Wayne Parker Kent). Die gebruiken natuurlijk niet allemaal een een Mac (zou wel béter zijn 😉 ). Daarom kan het inderdaad voorkomen dat voor sommige diensten het Windows platform wordt gebruikt.

 • Profielfoto
  Frans

  Helemaal goed!

  Ik ben nu een weekje in het gelukkige bezit van een 12 mini (vervangt een 6). Super blij mee. Face ID vind ik echt fantastisch! Je hoeft je telefoon maar op te pakken en hij is ontgrendeld (helaas moet je dan wel omhoog swipen om je laatst gebruikte app weer te zien, dat mag Apple nog eens veranderen van mij). Veel handiger en sneller dan Touch ID.

  De notch vind ik echter verschrikkelijk. Op de mini is het toch een flinke hap uit het scherm en soms is dat ook een hap uit de content (bij foto’s en videos bijvoorbeeld). Volgens mij had die notch zeker 2-3 mm smaller kunnen zijn, want als ik met een zaklampje kijk zie ik een marge van 2-3 mm tussen het scherm en de sensoren die dan zichtbaar zijn. Beetje jammer dat Apple de schermrand niet strakker langs de sensoren heeft gelegd.

  Ik juich iedere verkleining van de notch toe, ik zou zelfs liever een randje aan de bovenkant hebben dan een (kleinere) notch. Of de stukjes scherm links en recht van de notch zouden alleen voor de status indicaties gebruikt moeten worden (met altijd een zwarte achtergrond), nooit voor content.

  Maar goed, niets is perfect. Ik ben heel blij met mijn 12 mini, ondanks de verschrikkelijke notch.

 • Profielfoto
  New York

  iPhone 13? U bedoelt zeker de 12S?

 • Profielfoto
  SvS

  Frans op 22 december 2020 18:19
  Ik juich iedere verkleining van de notch toe, ik zou zelfs liever een randje aan de bovenkant hebben dan een (kleinere) notch. Of de stukjes scherm links en recht van de notch zouden alleen voor de status indicaties gebruikt moeten worden (met altijd een zwarte achtergrond), nooit voor content.

  Maar goed, niets is perfect. Ik ben heel blij met mijn 12 mini, ondanks de verschrikkelijke notch.

  Ik ook en ik zie die notch eigenlijk al niet meer. Notch op volle breedte, dan krijg je die wifi, bereik, tijdstip icoontjes eronder. Nog altijd mooier verdeeld dan die statusindicaties op Android.

 • Profielfoto
  Di May

  Notch-believers.
  En No-Notch-believers.

  Ieder zijn meug.

 • Profielfoto
  pruus

  Als Apple het echt kon, dan was de notch weg. Ik vind die zooooooooo lelijk voor een A-merk. Teken van onkunde, vind ik. En iedereen die het mooi vindt? Och ik noem dat verblind…

 • Profielfoto
  Di May

  Tja, als je focus ligt op de notch,
  dan zie enkel en alleen een notch.

  Andere bril opzetten ?

 • Profielfoto
  Di May

  Maar, ik erken en herken het probleem wel.

  Worstel zelf ook met een aantal issues die
  mijn goedkeuring niet wegdragen.

  Als je dan niet slaagt om er je focus van
  weg te halen … wordt het lijden.

 • Profielfoto
  mhoeve

  Ik heb me er nog nooit aan gestoord en het valt me niet eens meer op.