Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 3 december 2020

iPhone 12 Pro Max legt het af tegen de OnePlus 8T in blinde cameratest

De iPhone 12 Pro Max beschikt over een uiterst geavanceerd camerasysteem met een hoop indrukwekkende functionaliteiten. Dat hebben we zelf ondervonden en dat is ook wat Apple naar buiten brengt. Maar als je het systeem vergelijkt met andere smartphones uit de markt, legt hij het in de eerste ronde af tegen de OnePlus 8T.

Het wil overigens niet zeggen dat het camerasysteem van de iPhone 12 Pro Max slecht presteert. Het is alleen wel opvallend dat een smartphone van ruim €1200 het aflegt tegen een toestel van €599.

iPhone 12 Pro Max legt het af tegen OnePlus 8T

Bekende YouTuber Marques Brownlee, die je waarschijnlijk beter kent als MKBHD, heeft een manier gevonden om het beste camerasysteem van het jaar vast te stellen. Hij gebruikt zijn miljoenen volgers op social media om een blinde cameratest te doen. Zo laat Marques steeds twee foto’s zien en moet jij als volger aangeven welke foto je het mooist vindt. Zonder te weten welke foto door welke smartphone gemaakt is. Hierdoor vallen verschillende toestellen af en blijft er uiteindelijk één winnaar over. Iets waar 10 miljoen mensen dit jaar aan mee hebben gewerkt.

Het gaat hier dus niet om de daadwerkelijke data achter de foto of om een gedetailleerde review, maar puur om wat mensen als de mooiste foto aanschouwen. Iets dat ervoor zorgt dat de iPhone 12 Pro Max er in de eerste ronde uitvliegt, gezien de smartphone van Apple het aflegt tegen de OnePlus 8T. Een smartphone die ruim de helft van de prijs is.

iPhone 12 Pro Max
De camera

Er is wat dat betreft weinig verandert ten opzichte van het afgelopen jaar. De iPhone 11 Pro werd vorig jaar ook al in de eerste ronde uitgeschakeld door de OnePlus 7T Pro.

iPhone SE verliest ook

De iPhone SE (2020) werd, net als de iPhone 12 Pro Max, ook meegenomen in de test. De foto die genomen werd met de smartphone werd naar een foto van de Moto Edge+ gehouden. Helaas wist de iPhone ook deze strijd niet te winnen. In de eerste ronde werden dus alle twee de deelnemende Apple smartphones al uitgeschakeld.

Marques Brownlee gebruikt voor de jaarlijkse test zestien verschillende smartphones. Deze komen zowel uit het lage segment, als uit het middensegment en het hoge segment. De toestellen liggen in sommige gevallen dus sterk uit elkaar en daardoor is dit best een interessante test. Dit jaar werden de volgende smartphones gebruikt:

 • Motorola Moto Edge +
 • Apple iPhone SE (2020)
 • Huawei Mate 40 Pro
 • Poco F2 Pro
 • Oppo Find X 2 Pro
 • Google Pixel 5
 • LG Wing
 • ASUS Zenfone 7 Pro
 • Microsoft Surface Duo
 • Sony Xperia 1 II
 • Xiaomi Mi 10 Ultra
 • OnePlus 8 Pro
 • Apple iPhone 12 Pro Max
 • OnePlus 8T
 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra
 • Google Pixel 4a

Opvallend aan de test is dat dit het derde jaar op rij is en dat er nog nooit een zelfde bedrijf meer dan één keer wist te winnen. Sterker nog: Apple is nog nooit verder gekomen dan de eerste ronde. De winnaar van dit jaar is de ASUS Zenfone 7 Pro.

Bekijk de gehele test hieronder:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone 12 Pro Max legt het af tegen de OnePlus 8T in blinde cameratest
Sluiten