iPhone 12 Pro Max legt het af tegen de OnePlus 8T in blinde cameratest

Door: Mark Hofman - 15 reacties
iPhone 12 Pro Max
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

De iPhone 12 Pro Max beschikt over een uiterst geavanceerd camerasysteem met een hoop indrukwekkende functionaliteiten. Dat hebben we zelf ondervonden en dat is ook wat Apple naar buiten brengt. Maar als je het systeem vergelijkt met andere smartphones uit de markt, legt hij het in de eerste ronde af tegen de OnePlus 8T.

Het wil overigens niet zeggen dat het camerasysteem van de iPhone 12 Pro Max slecht presteert. Het is alleen wel opvallend dat een smartphone van ruim €1200 het aflegt tegen een toestel van €599.

iPhone 12 Pro Max legt het af tegen OnePlus 8T

Bekende YouTuber Marques Brownlee, die je waarschijnlijk beter kent als MKBHD, heeft een manier gevonden om het beste camerasysteem van het jaar vast te stellen. Hij gebruikt zijn miljoenen volgers op social media om een blinde cameratest te doen. Zo laat Marques steeds twee foto’s zien en moet jij als volger aangeven welke foto je het mooist vindt. Zonder te weten welke foto door welke smartphone gemaakt is. Hierdoor vallen verschillende toestellen af en blijft er uiteindelijk één winnaar over. Iets waar 10 miljoen mensen dit jaar aan mee hebben gewerkt.

Het gaat hier dus niet om de daadwerkelijke data achter de foto of om een gedetailleerde review, maar puur om wat mensen als de mooiste foto aanschouwen. Iets dat ervoor zorgt dat de iPhone 12 Pro Max er in de eerste ronde uitvliegt, gezien de smartphone van Apple het aflegt tegen de OnePlus 8T. Een smartphone die ruim de helft van de prijs is.

iPhone 12 Pro Max
De camera (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Er is wat dat betreft weinig verandert ten opzichte van het afgelopen jaar. De iPhone 11 Pro werd vorig jaar ook al in de eerste ronde uitgeschakeld door de OnePlus 7T Pro.

iPhone SE verliest ook

De iPhone SE (2020) werd, net als de iPhone 12 Pro Max, ook meegenomen in de test. De foto die genomen werd met de smartphone werd naar een foto van de Moto Edge+ gehouden. Helaas wist de iPhone ook deze strijd niet te winnen. In de eerste ronde werden dus alle twee de deelnemende Apple smartphones al uitgeschakeld.

Marques Brownlee gebruikt voor de jaarlijkse test zestien verschillende smartphones. Deze komen zowel uit het lage segment, als uit het middensegment en het hoge segment. De toestellen liggen in sommige gevallen dus sterk uit elkaar en daardoor is dit best een interessante test. Dit jaar werden de volgende smartphones gebruikt:

 • Motorola Moto Edge +
 • Apple iPhone SE (2020)
 • Huawei Mate 40 Pro
 • Poco F2 Pro
 • Oppo Find X 2 Pro
 • Google Pixel 5
 • LG Wing
 • ASUS Zenfone 7 Pro
 • Microsoft Surface Duo
 • Sony Xperia 1 II
 • Xiaomi Mi 10 Ultra
 • OnePlus 8 Pro
 • Apple iPhone 12 Pro Max
 • OnePlus 8T
 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra
 • Google Pixel 4a

Opvallend aan de test is dat dit het derde jaar op rij is en dat er nog nooit een zelfde bedrijf meer dan één keer wist te winnen. Sterker nog: Apple is nog nooit verder gekomen dan de eerste ronde. De winnaar van dit jaar is de ASUS Zenfone 7 Pro.

Bekijk de gehele test hieronder:

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  mmww

  Tja… en is allemaal erg subjectief.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, als 10 miljoen mensen iets mooier vinden blijft dat subjectief, maar is het daar niet waar het meestal in een foto om draait? Je moet het mooi vinden.

  Dan kan je techniek nog zo geweldig zijn, als het gros van de mensen het niet mooi vindt, IS het niet mooi.

   

 • Profielfoto
  iDeMi

  En dat allemaal gebaseerd op maar een foto per ronde. Niet eens verschillende soorten foto’s, zoals strand, avond, nacht, zwart/wit, etc, per ronde. Zelfs dat je de foto’s laat beoordelen op verschillende en meestal niet gekalibreerde schermen. Dit had ik niet verwacht van een YouTuber als Marques Brownlee.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Er wordt best diep ingegaan in het waarom en hoe van de testfoto’s. Als je de hele film afkijkt snap je echt wel wat beter de gedachte achter de keuzes van het publiek.

  Er zit niets slechts bij deze camera’s, maar als ik zo’n ‘uitgewassen’ foto van een iPhone zie, waarbij elk detail uit de lucht is verdwenen, snap je wel waarom zoiets er in ronde één uit ligt. Uiteraard kan het verhaal er heel anders uitzien als we naar night mode o.i.d. gaan.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Inderdaad, dit is interessant, maar verder totaal geen echte test. Twitter en Instagram die de plaatjes met eigen compressie nog eens totaal aantasten.

  Als je op je iPhone simpelweg op “verbeter” klikt wint de iPhone alle rondes waarschijnlijk weer wel. En zo.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  En inderdaad alles gebaseerd op EEN PLAATJE…

   

 • Profielfoto
  Ledda

  Wanneer 10 miljoen mensen een mening delen, bvb “iets moois vinden” dan is dat niet meer subjectief. Maar dan bereik je een hoge mate van intersubjectiviteit. Feiten zijn toch ook niet meer dan meningen die door alle “subjecten” worden aanvaard. Je kan nu nog discussiëren of 10 miljoen mensen representatief voldoende is om te zeggen dat je spreekt over feiten; Ik denk van wel. Zeer interessant testje dus. Moest ik Apple zijn zou ik vast overwegen om mijn foto’s er standaard te laten uitzien naar de smaak van 10 miljoen mensen, ook al kunnen ze technisch beter. Wanneer is een foto objectief mooi? Kijk je dan naar gamma, kleurbereik, witbalans?

 • Profielfoto
  Cornorge

  Eigenlijk best wel een absurde test.
  Ma.w. je geeft de beste fotograaf van NL een smartphone (welke dan ook) en je geeft een leek de beste digitale fotocamera die er is. Je laat ze dan foto’s maken.
  Uitkomst: de smartphone is beter dan een super profesioneel model van Canon, Nikon, Sony etc.

  Tuurlijk jongens.

 • Profielfoto
  yellow

  Het is net bekervoetbal he, een knock-outsysteem. Uiteindelijk is de Eredivisie veel belangrijker, een competitie over meerdere wedstrijden.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Je moet het ook allemaal niet te serieus nemen natuurlijk.

  Maar als ik de standaard witbalans van dat iPhone plaatje zie waarbij de lucht volledig vlak is, terwijl andere telefoons daar een veel fraaiere balans in weten te vinden, dan snap je dat zo’n iPhone er in de eerste ronde uit ligt.

  Uiteraard kan die iPhone beter, maar dat is niet hoe het gros van de gebruikers er mee omgaat (ikzelf meestal ook niet). Die zetten hem aan, en drukken op de sluiterknop. Zo zijn de foto’s in die test ook genomen. Aanzetten, en met de standaard instelling een foto nemen. ELKE telefoon in deze test kan betere foto’s maken dan er nu mee gemaakt werden.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Cornorge op 3 december 2020 18:14
  Eigenlijk best wel een absurde test.
  Ma.w. je geeft de beste fotograaf van NL een smartphone (welke dan ook) en je geeft een leek de beste digitale fotocamera die er is. Je laat ze dan foto’s maken…

  Nee, het enige wat in die test professioneel was, was de opstelling van de onderwerpen en de belichting. Anders kan je ook nooit een eerlijk vergelijk maken, omdat er teveel variabelen zouden zjjn. Maar de foto’s zijn genomen volgens het ‘aanzetten, klikken’ principe.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik heb zelf ook ooit een keer een Oneplus gehad en moet bekennen dat die ook mooiere foto’s maakte dan de toen actuele iPhone. Het zijn fijne toestellen, de helft goedkoper dan een iPhone, maar ze gaan ook wel iets korter mee was mijn ervaring, minder robuust.

 • Profielfoto

  Raar, tendentieus bericht over een experiment van een of andere YouTuber, terwijl er zo veel soms bijna wetenschappelijke smartphonerecensies zijn van gereputeerde media.

 • Profielfoto
  mhoeve

  Tja, wil je echt mooie foto’s maken, neem dan een echte fotocamera. Daar kan nog geen smartphone aan tippen!

 • Profielfoto
  flyinghigh

  [email protected] op 4 december 2020 14:04
  Raar, tendentieus bericht over een experiment van een of andere YouTuber, terwijl er zo veel soms bijna wetenschappelijke smartphonerecensies zijn van gereputeerde media.