Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 18 december 2020
Leestijd: 2 minuten

Google beschuldigd van ‘zoekmanipulatie’ in derde grote rechtszaak

Een coalitie van 38 Amerikaanse staten heeft Google voor de rechter gesleept voor een nieuwe antitrustrechtszaak. De nieuwe zaak staat in het teken van het design van de zoekmachine van de internetreus. Dit is de derde grote antitrustrechtszaak die in 2020 aangespannen is tegen het grote bedrijf.

In de documenten van de aanklacht staat beschreven dat Google ervan verdacht wordt zijn eigen zoekmachine in te zetten om zijn eigen producten aan te prijzen. Daardoor zouden andere, veelal kleinere, partijen minder ruimte krijgen. Het bedrijf zou zijn dominante positie gebruiken om andere bedrijven de nek om te draaien. In een statement zegt procureur-generaal Letitia James daar het volgende over.

Google sits at the crossroads of so many areas of our digital economy and has used its dominance to illegally squash competitors, monitor nearly every aspect of our digital lives, and profit to the tune of billions.

Google wederom voor de rechter

Met de rechtszaak proberen de staten ervoor te zorgen dat Google zijn “illegale praktijken” stopt, zodat er wederom een competitieve marktwerking kan ontstaan. Daarnaast moeten er allerlei maatregelen genomen worden tegen voordelen die de zoekmachinegigant hieruit verkregen heeft, bijvoorbeeld door onderdelen af te stoten.

Op dezelfde dag dat het nieuws over de mogelijke rechtszaak naar buiten komt, reageert Google meteen openbaar in een blog. Adam Cohen, bij het bedrijf verantwoordelijk voor het economische beleid, zegt bereid te zijn mee te werken aan het onderzoek en vragen te beantwoorden die de aanklagers hebben. Maar Cohen gaat ook op de zaak in door te stellen dat deze zaak “de zoekmachine wil aanpassen, waardoor miljoenen Amerikanen geen toegang meer krijgen tot waardevolle informatie”. Ook zouden “bedrijven hiermee schade kunnen oplopen, omdat ze niet meer in contact kunnen komen met klanten”.

De zaak staat tevens in het teken van de macht die Google heeft over de markt en de mogelijkheden die het heeft als het gaat om het pushen van bepaalde sites of diensten. In de documenten staat daar het volgende over.

Google sells advertisements to some specialized vertical providers, but, depending on the commercial segment involved, unnecessarily limits their utility. And by virtue of its monopoly power, Google extracts from some specialized vertical providers massive amounts of proprietary customer data that Google can them use to compete against them.

Andere rechtszaken

Eerder dit jaar werden er al twee andere, grote rechtszaken aangespannen tegen het bedrijf. Zo is er nu een rechtszaak die in het teken staat van de advertentiebusiness en de voorwaarden die het stelt voor uitgevers. En in oktober werd er nog een andere zaak aangespannen, vanwege de contracten die Google heeft met Android-smartphonefabrikanten en Apple, zodat de eigen zoekmachine de standaardoptie is op al die apparaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Google beschuldigd van ‘zoekmanipulatie’ in derde grote rechtszaak
Sluiten