Mark Hofman
Mark Hofman App Store 15 december 2020

Facebook heeft TikTok in het vizier en introduceert nieuwe applicatie

Facebook zet in de Verenigde Staten, net als tientallen andere ontwikkelaars, de achtervolging in op TikTok. De immens populaire applicatie, die het afgelopen jaar meer gedownload is dan welke app dan ook, krijgt er een concurrent bij.

Het bedrijf van Mark Zuckerberg was al enige tijd bezig met de TikTok-concurrent. Collab, zoals de app heet, was een tijdje alleen beschikbaar als betaversie. Inmiddels is de volledige app beschikbaar.

Facebook gaat de strijd aan met TikTok

Net als veel bedrijven het doen kleed ook Facebook zijn applicatie iets anders aan dan TikTok. Het idee is namelijk hetzelfde: gebruikers maken korte video’s die ze op het bijgevoegde platform delen met andere gebruikers. Maar waar je op TikTok voornamelijk werkt met bestaande muziek ligt de focus bij Facebook Collab voornamelijk bij het maken en produceren van muziek. Gewoon vanuit je eigen huis op veilige afstand van andere gebruikers.

Het is de bedoeling dat mensen met interesse in het produceren van muziek, en mensen met die daar ook daadwerkelijk kennis van hebben, met elkaar worden verbonden via het platform. Collab lijkt wat dat betreft dus zeker op TikTok, maar geeft wel een unieke draai aan het hele verhaal. Maar verder hebben we wederom te maken met video’s die maximaal 15 seconden duren en een oneindige feed vol met video’s van andere gebruikers.

Facebook TikTok Collab
Het nieuwe platform Collab

Je eigen band op afstand

Het leuke aspect van Collab is dat je dus kennismaakt met andere muzikanten en liefhebbers. Op die manier kan je op afstand in contact komen met andere mensen en, voor één nummer of meer, je eigen band vormen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een Facebook Collab te maken met een drummers, gitarist en een zager of zangeres. Vervolgens worden de video’s samengevoegd en omgetoverd tot één video waar, als het goed is, een prachtige compositie te horen is. Al kan het natuurlijk altijd zijn dat er een aantal lolbroeken rondlopen die een grapje op z’n tijd wel kunnen waarderen.

Het is op dit moment nog niet bekend wanneer Facebook de TikTok-concurrent op de Nederlandse markt brengt. Waarschijnlijk wacht het bedrijf eerst even het succes van Collab in de Verenigde Staten af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Facebook heeft TikTok in het vizier en introduceert nieuwe applicatie
Sluiten