Facebook aangeklaagd door waakhond, kan Instagram en WhatsApp verliezen

Door: Wesley Akkerman - 2 reacties
Apple Facebook Mark Zuckerberg
(Afbeelding: AFP / Josh Edelson)

De FTC, de Amerikaanse marktwaakhond, laat weten Facebook voor de rechter te willen slepen voor het misbruiken van zijn machtspositie. Daarnaast heeft het bedrijf ook nog te maken met een andere rechtszaak. 48 openbare aanklagers in de VS doen namelijk hetzelfde op dit moment.

Allebei de rechtszaken gaan over hetzelfde principe, namelijk dat Facebook (vermoedelijk) zijn concurrentie uitgeschakeld heeft door die in het verleden over te nemen. We hebben het dan over de gigantische aankopen van zowel Instagram als WhatsApp. Dat concluderen de aanklagers op basis van eigen onderzoek. Daaruit bleek, zo laten ze weten, dat beide partijen bijvoorbeeld grote rivalen hadden kunnen worden, wanneer ze niet waren opgekocht door de socialmediagigant.

Machtsmisbruik

Ook wordt er serieus gekeken naar ander gedrag van Facebook. Zo schijnt het bedrijf andere concurrenten toegang ontzegd te hebben tot belangrijke gebruikersgegevens, waardoor bepaalde functionaliteit weg viel. Met het onderzoek proberen de aanklagers aan te tonen dat het bedrijf misbruik maakt van zijn machtspositie, waardoor andere bedrijven op dezelfde markt het soms heel moeilijk gemaakt wordt.

Facebook iPhone camera 16x9
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Facebook onder de loep

Het doel van de rechtszaken is natuurlijk dat Facebook hiervoor een straf opgelegd wordt, waarschijnlijk in de vorm van een hoge boete. Maar de FTC en de openbare aanklagers willen ook dat het bedrijf actie onderneemt vanwege zijn machtspositie. Denk dan bijvoorbeeld aan het afstoten van zowel Instagram als WhatsApp, waardoor die apps wederom onafhankelijke partijen worden en vervolgens kunnen concurreren met Facebook en elkaar. Ook mag het bedrijf het andere partijen niet meer moeilijk maken en moet er van tevoren goedkeuring aangevraagd worden wanneer een overname op de planning staat.

Facebook is eerder al begonnen met het integreren van verschillende chatdiensten, namelijk die van Instagram, Messenger en WhatsApp. Daardoor kan het nog knap lastig zijn de verschillende partijen op te splitsen (wat waarschijnlijk ook een doel was). Verder heeft het bedrijf in een eerste reactie laten weten de aanklachten te onderzoeken en dat de FTC destijds geen bezwaar had tegen de twee genoemde overnames.

Politico

Reacties

2 reacties
  • Profielfoto
    bassbug

    Graag! Gedwongen verkoop lijkt me een prima plan:)

  • Profielfoto
    Zweef

    Ik kan helaas voor mijn werk nog niet onder Whatsapp uit, de rest had ik er al uitgegooid.