Brazilië dwarsboomt plannen van Apple: gewoon een adapter bij iPhone 12

Door: Wesley Akkerman - 13 reacties
iPhone 12 Pro
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Apple wordt door Brazilië gedwongen om alsnog de nieuwe iPhone 12-modellen te voorzien van een oplader in de doos. De Braziliaanse staat São Paulo heeft besloten dat het bedrijf de telefoon niet zonder mag verkopen. Eerder vond er al een soortgelijke situatie plaats in Frankrijk.

Wanneer je nu een gloednieuwe iPhone koopt, dan moet je er rekening mee houden dat niet alle (standaard-)accessoires meegeleverd worden. In het kader van het milieu is reeds besloten de telefoons niet meer te voorzien van EarPods en de oplader. De gedachte erachter: die heb je waarschijnlijk toch wel ergens liggen en anders kun je ze los kopen. De prijs voor de toestellen gaat echter niet omlaag. In Frankrijk ontstond eerder de situatie dat het bedrijf verplicht werd alsnog EarPods te leveren bij aankoop van een iPhone 12, door lokale wetten die daar gelden. En nu is er een soortgelijke situatie in Brazilië.

Apple moet oplader iPhone 12 gewoon meeleveren

De staat São Paulo heeft namelijk, in samenwerking met de Braziliaanse consumentenbond, besloten dat Apple de oplader gewoon in de doos van de iPhone 12 moet stoppen. Dat is besloten nadat om opheldering gevraagd werd. De bond wilde namelijk weten of consumenten hierdoor niet benadeeld werden en in hoeverre er precies rekening gehouden wordt met het milieu. De iPhone-maker reageerde daarop dat veel mensen al zo’n oplader hebben en dat het weglaten van de oplader zorgt voor minder koolstofuitstoot.

iPhone 12 mini
OMT op de 12 mini (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Niet genoeg bewijs

De consumentenbond aldaar was niet overtuigd door het antwoord en vindt zo’n oplader simpelweg een essentieel onderdeel van het product. Een telefoon zonder oplader verkopen druist in tegen de Brazilian Consumer Defense Code. Bovendien vindt de bond dat Apple niet genoeg bewijs levert voor de claim dat dit besluit een positieve impact heeft op het milieu. Daarnaast is het zo dat het bedrijf nog niet gezegd heeft dat mensen kunnen rekenen op hetzelfde niveau aan technische ondersteuning wanneer ze besluiten een third-party oplader te kopen.

Dit besluit heeft vooralsnog alleen betrekking op São Paulo, maar de Braziliaanse regering houdt de zaak nauwlettend in de gaten. Die kan nog besluiten dat dit besluit voor heel het land geldt. Dit kan zelfs leiden tot andere landen die volgen.

Folha de S.Paulo

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  tomc

  Ik begrijp het milieu-standpunt maar ze hadden toch ook met een systeem kunnen werken waarbij je bv. een groen milieu-pamfletje in de iphone doos krijgt met een code om eventueel toch nog eenmalig gratis een adapter bij de bestellen. Zo leg je de verantwoordelijk bij de consument. Hij kan dan uitmaken of hij inderdaad al een adapter heeft en er geen hoeft, er nog geen heeft of er wel al een heeft maar gewoon uit principe, lekker asociaal, er toch één laat komen.

 • Profielfoto
  Vandefilm

  tomc op 3 december 2020 15:11
  Ik begrijp het milieu-standpunt maar ze hadden toch ook met een systeem kunnen werken waarbij je bv. een groen milieu-pamfletje in de iphone doos krijgt met een code om eventueel toch nog eenmalig gratis een adapter bij de bestellen. Zo leg je de verantwoordelijk bij de consument. Hij kan dan uitmaken of hij inderdaad al een adapter heeft en er geen hoeft, er nog geen heeft of er wel al een heeft maar gewoon uit principe, lekker asociaal, er toch één laat komen.

  Het gaat Apple dan ook niet om het milieu, anders hadden ze niet eens in China geproduceerd.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Vandefilm op 3 december 2020 15:22
  Het gaat Apple dan ook niet om het milieu, anders hadden ze niet eens in China geproduceerd.

  Waarom zou dat dan milieubelastender zijn dan in enig ander land produceren?

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  Ik kocht laatst schoenen. Zaten geen veters bij. De verkoper ging er vanuit dat ik die nog wel had van oude schoenen.

 • Profielfoto
  SimTech

  Apple levert geen lader of oordopjes mee vanwege het milieu. Waardoor zij de telefoon in een smallere doos kunnen leveren. Dit is toch fucking bullshit, de adapter en de oordopjes komen toch ook in een doos.

 • Profielfoto
  iep

  Wat men hier vergeet is dat Apple een enquete heeft gehouden onder de gebruikers. Daar hebben mensen aan kunnen geven wat ze met de oplader doen. Kennelijk waren de uitkomsten daarvan nou niet erg doorslaggevend wat behoud van de oplader betreft. Tel daarbij op dat diverse landen in de wereld en ook de EU druk bezig zijn om juist de oplader meeleveren te verbieden en er is al helemaal geen reden meer om het mee te leveren.

  Als je goed rondkijkt dan zie je dat het vervangen van de oplader van de telefoon het allereerste is wat mensen doen. Er zijn simpelweg betere opladers en ook betere oordopjes/koptelefoons te verkrijgen. Die meegeleverde oplader is niet snel en ook niet draadloos. Die oordopjes zitten bij een deel van de mensen niet lekker en zijn ook al niet draadloos.

 • Profielfoto
  Frans

  Geen oordopjes erbij, helemaal goed, ik heb al een (betere) hoofdtelefoon, naast oordopjes van eerdere toestellen, net als veel mensen.

  Geen adapter erbij, kan ik mee leven, ik heb al een (betere) adapter, net als veel mensen.

  Een USB-C naar Lightning kabel erbij, heel slecht idee. De meeste mensen waar Apple het over heeft hebben inderdaad al een adapter, maar die heeft een USB-A aansluiting. Die kabel die Apple erbij levert, daar hebben de meeste mensen dus niets aan. Ze moeten nu of een nieuwe kabel of een nieuwe USB-C adapter aanschaffen. Weg zogenaamde milieuwinst!

  Ik begrijp werkelijk niet waarom je een iPhone niet los kunt bestellen (dus ook geen kabel erbij) en er dan tijdens die bestelling de door jou gewenste accessoires bij kunt kiezen (tegen een schappelijke prijs), of niet natuurlijk.

 • Profielfoto
  computer space

  Ik speel even advocaat van de overheid:

  Meneer Cook, uw adapters zijn al jaren toonbeeld van duurzaamheid: compact, hoog rendement, geen bijgeluiden, geen verboden oplosmiddelen, deugdelijke condensatoren, lange levensduur.

  Waarom dwingt u kopers om voor een slechte kwaliteit alternatief te gaan? Veel goedkope opladers hebben veel van de genoemde problemen wel, en belanden snel in de vuilnisbak.

 • Profielfoto
  Jgrboer

  vandenbroeke op 3 december 2020 17:17
  Ik kocht laatst schoenen. Zaten geen veters bij. De verkoper ging er vanuit dat ik die nog wel had van oude schoenen.

  Heel vreemd is het ook niet, zijn autofabrikanten die geen boekje meer bij de auto doen, installeer de app maar dan heb je alle voertuig gegevens daarop opzoeken.. zelfde laken en pak

 • Profielfoto
  Ree

  SimTech op 3 december 2020 17:53
  Waardoor zij de telefoon in een smallere doos kunnen leveren.

  Dit is toch fucking bullshit, de adapter en de oordopjes komen toch ook in een doos.

  Maar daar worden er dan miljoenen minder van geproduceerd, verscheept en weggegooid. En de kleinere doos zorgt voor optimaler transport waardoor een lagere milieu belasting.

  Frans op 4 december 2020 00:00
  De meeste mensen waar Apple het over heeft hebben inderdaad al een adapter, maar die heeft een USB-A aansluiting. Die kabel die Apple erbij levert, daar hebben de meeste mensen dus niets aan.

  Als ze al een (A) Adapter hebben, hebben ze vast ook een A naar Lightning kabel. Dus ofwel ze kopen GEEN adapter GEEN kabel, ofwel ze kopen een (C) Adapter, ofwel ze gebruiken de C naar lightning kabel met een bestaande (C) adapter ofwel laptop oplader, ofwel laptop, ofwel desktop computer. Ik zie het probleem niet.

  Tel alles bij elkaar op; er is op deze manier minder afval. Minder transport, minder karton, minder e-waste. Het is beter voor het milieu. Deal with it.

  En ongetwijfeld heeft Apple een manier gevonden om ook hier geld mee te verdienen. Prima toch? hun goed recht. Als je het er niet mee eens bent, koop dan geen iPhone. Oh, en volgend jaar ook geen Samsung, want ook zij gaan de adapter er niet meer bijleveren.

  Over vijf jaar vindt iedereen het de normaalste zaak van de wereld.

  Zo ging het ook met

  het niet meer bijleveren van een printer kabel bij printers
  het meeleveren van een “10%” cartridge bij inktjet printers
  het uitfaseren van PS/2, Parallel en Seriele poorten
  het weglaten van een floppy drive
  het niet meer meeleveren van een geprinte handleiding bij software/producten
  het weglaten van een optical drive
  … (vul maar aan)

  Er is altijd wel een reden waarom je het mist, altijd wel een reden om het er niet mee eens te zijn, en ook altijd een reden waarom het een slimme zet is.

 • Profielfoto
  icegodd

  Ree op 4 december 2020 13:53

  SimTech op 3 december 2020 17:53
  Waardoor zij de telefoon in een smallere doos kunnen leveren.

  Dit is toch fucking bullshit, de adapter en de oordopjes komen toch ook in een doos.

  Maar daar worden er dan miljoenen minder van geproduceerd, verscheept en weggegooid. En de kleinere doos zorgt voor optimaler transport waardoor een lagere milieu belasting.

  Frans op 4 december 2020 00:00
  De meeste mensen waar Apple het over heeft hebben inderdaad al een adapter, maar die heeft een USB-A aansluiting. Die kabel die Apple erbij levert, daar hebben de meeste mensen dus niets aan.

  Als ze al een (A) Adapter hebben, hebben ze vast ook een A naar Lightning kabel. Dus ofwel ze kopen GEEN adapter GEEN kabel, ofwel ze kopen een (C) Adapter, ofwel ze gebruiken de C naar lightning kabel met een bestaande (C) adapter ofwel laptop oplader, ofwel laptop, ofwel desktop computer. Ik zie het probleem niet.

  Tel alles bij elkaar op; er is op deze manier minder afval. Minder transport, minder karton, minder e-waste. Het is beter voor het milieu. Deal with it.

  En ongetwijfeld heeft Apple een manier gevonden om ook hier geld mee te verdienen. Prima toch? hun goed recht. Als je het er niet mee eens bent, koop dan geen iPhone. Oh, en volgend jaar ook geen Samsung, want ook zij gaan de adapter er niet meer bijleveren.

  Over vijf jaar vindt iedereen het de normaalste zaak van de wereld.

  Zo ging het ook met

  het niet meer bijleveren van een printer kabel bij printers
  het meeleveren van een “10%” cartridge bij inktjet printers
  het uitfaseren van PS/2, Parallel en Seriele poorten
  het weglaten van een floppy drive
  het niet meer meeleveren van een geprinte handleiding bij software/producten
  het weglaten van een optical drive
  … (vul maar aan)

  Er is altijd wel een reden waarom je het mist, altijd wel een reden om het er niet mee eens te zijn, en ook altijd een reden waarom het een slimme zet is.

  Tel alles bij elkaar op; er is op deze manier minder afval. Minder transport, minder karton, minder e-waste. Het is beter voor het milieu. Deal with it.

  vraagje: waarom is niet alles goedkoper geworden?

  Voorbeeld: ik heb nu een iphone met lightning. Morgen komt een apple beats flex binnen met USB-C…. nieuwe adapter bijkopen. alles voor milieu.

 • Profielfoto
  Gio

  @Ree, ik heb zelf de iPhone 12 pro max 512GB. Had gehoopt dat er een snellader met usb C erbij zat OF een promocode dat je met aankoop van een iPhone 12 een bepaald percentage korting krijgt op een accessoire naar keuze.

  Ik gebruik de C lader die in de doos zit om mijn iPhone te verbinden met mijn MacBook Pro i9. Kan hierdoor USB C hub van Hyper (wireless charger) in min tas laten. Dat vindt ik een goede zet. Degene die een iPad pro hebben kunnen met deze kabel ook hun iPhone laden.

  https://www.hypershop.com/products/hyperdrive-7-5w-wireless-charger-stand-usb-c-hub

 • Profielfoto
  Gio

  Samsung doet dit bijv wel. Bij een pre-order krijg je daar vaak draadloze oordopjes of andere leuke accessoires erbij.