Apps in 2020: we gaven er 100 miljard dollar aan uit (en dat is een record)

Door: Mark Hofman - 6 reacties
App Store Apple apps games 2020
(Afbeelding: Apple)

Waar de fysieke winkels niet het gehele jaar binnen handbereik waren, stonden de digitale winkels uiteraard wel voor ons klaar. Zo ook de App Store en de Google Play Store. Iets waar we, in een jaar waar apps centraal stonden, dan ook bijzonder veel gebruik van hebben gemaakt.

Het afgelopen jaar is er wereldwijd 100 miljard dollar besteed aan applicaties. Iets dat vóór 2020 nog nooit eerder gebeurde. Een heus record dus!

100 miljard dollar aan apps in 2020

Ieder jaar maakt Sensor Tower een overzicht van ons gedrag binnen digitale downloadwinkels. De analisten van het bedrijf kijken naar welke apps we het meest gedownload hebben en hoeveel geld we er bijvoorbeeld aan spendeerde. Hiervoor wordt logischerwijs gekeken naar de Apple App Store en de Google Play Store, waar we dit jaar meer geld dan ooit uitgaven. Het jaar 2020 is op het gebied van apps een recordjaar, want we gaven er dus 100 miljard dollar aan uit. Een bedrag dat in november 2020 al bekendgemaakt werd, maar nu nog eens wordt aangevuld door de uitgaven die we tijdens de feestdagen deden. En man, wat is er een geld uitgegeven.

Tijdens de kerst is er, volgens de cijfers van Sensor Tower, wereldwijd meer dan 407 miljoen dollar uitgeven in de App Store en Google Play Store. Om precies te zijn gaat het om een bedrag van 407,6 miljoen dollar wat een stijging van 35,4% is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In 2019 gaven we rond de kerst 303 miljoen dollar uit aan apps. Het grootste deel van het geld ging in beide downloadwinkels naar games. We gaven er 295 miljoen dollar aan uit wat een stijging van 27% is ten opzichte van vorig jaar.

Google Play store feat
De Play Store Afbeelding: WANT/Dominick Viëtor

App Store vs Google Play Store

Naast de cijfers rondom apps in het algemeen wordt er ook ieder jaar gekeken naar welke downloadwinkel nu precies het populairst is op dit gebied. Wat betreft Apple’s App Store was er tijdens kerst een grote piek te zien. Er werd 278 miljoen dollar uitgegeven, wat een stijging van 35% is ten opzichten van dezelfde periode vorig jaar. Wat dat betreft staat de App Store tijdens de feestdagen bovenaan, aangezien 68,4% van de uitgaven in de digitale winkel van Apple werden gedaan. De Google Play Store zette 129 miljoen dollar om tijdens de kerst van een stijging van 33% is ten opzichte van kerst 2019.

Apple’s App Store staat al jaren bovenaan in deze strijd en de uitkomst van dit jaar verandert de zaak niet.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Karst

  Niet gek als je je prijzen verhoogd…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  En niet gek als dezelfde app op de Apple App Store anderhalf tot twee keer zo duur is als in de Google Play store of op internet zelf.

 • Profielfoto
  Night

  Vergis je niet: Het marktaandeel van Android is ongeveer 2x zo groot als van iOS. Als je het aantal gebruikers afzet tegen de winst zie je dat Apple gebruikers, ondanks de wellicht hogere prijzen, een stuk meer uitgeven aan apps dan Android gebruikers.

 • Profielfoto
  polansky

  Die prijs heeft niets met marktaandeel te maken, maar alles met de geldwolverij van Apple – Die ontwikkelaar gaat echt niet 30% afstaan aan Apple en dat is dus de reden waarom het 2x zo duur is in de App store van Apple dan in de Play store bij Google.

 • Profielfoto
  hansz

  polansky op 31 december 2020 16:30
  Die prijs heeft niets met marktaandeel te maken, maar alles met de geldwolverij van Apple – Die ontwikkelaar gaat echt niet 30% afstaan aan Apple en dat is dus de reden waarom het 2x zo duur is in de App store van Apple dan in de Play store bij Google.

  Misschien zou je ook eens naar de ontwikkelaars moeten kijken, in plaats van alleen naar Apple want in de 1e plaats betaald 99% van de ontwikkelaars geen 30% meer aan Apple maar wel 15% (vooral blijven volhouden die 30%). Toch gaat de prijs niet omlaag voor de consument. Maar goed als jij het nieuws niet volgt, dan kan je lekker negatief blijven! En daarnaast enorm hypocriet door wel Apple producten te blijven gebruiken.

 • Profielfoto
  Padawan

  hansz op 1 januari 2021 09:19

  polansky op 31 december 2020 16:30
  Die prijs heeft niets met marktaandeel te maken, maar alles met de geldwolverij van Apple – Die ontwikkelaar gaat echt niet 30% afstaan aan Apple en dat is dus de reden waarom het 2x zo duur is in de App store van Apple dan in de Play store bij Google.

  Misschien zou je ook eens naar de ontwikkelaars moeten kijken, in plaats van alleen naar Apple want in de 1e plaats betaald 99% van de ontwikkelaars geen 30% meer aan Apple maar wel 15% (vooral blijven volhouden die 30%). Toch gaat de prijs niet omlaag voor de consument. Maar goed als jij het nieuws niet volgt, dan kan je lekker negatief blijven! En daarnaast enorm hypocriet door wel Apple producten te blijven gebruiken.

  Ik wou het net zeggen, weet je feiten voordat je zulke dingen zegt. Ga anders naar Facebook.