Apple’s iPhones waren niet zo waterdicht als geclaimd, moet nu boete betalen

Door: Jelle van Es - 10 reacties
iPhone kan tegen water
(Afbeelding: Apple)

Apple heeft in Italië een boete van zo tien miljoen euro aan de broek. Dit is uitgedeeld omdat het bedrijf zou hebben geclaimd dat zijn iPhones waterdicht waren. En dat bleek niet helemaal zo te zijn.

De boete werd uitgedeeld door de L’Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM), wat de Italiaanse variant lijkt te zijn op onze Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zij stelden, wat is opgepakt door 9to5Mac, dat Apple op twee vlakken valse claims heeft gemaakt.

Apple moet Italiaanse boete betalen rondom iPhones

De eerste claim die door de AGCM wordt gemaakt is dat de uitspraak die Apple heeft gedaan op het gebied van iPhones die waterbestendig waren. Die uitspraak zou enkel gebaseerd zijn op omstandigheden in een laboratorium. Modellen als de iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max zouden tussen de 1 en 4 meter waterdiepte van en half uur kunnen overleven, maar dat zou enkel het geval zijn tijdens tests in ideale omstandigheden. Zo werd er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van puur water, wat niet overeenkomt met de praktijk.

iPhone 2019 onder water
Dit is dus eigenlijk niet de bedoeling (Afbeelding: Apple)

De tweede claim zit hem meer om de gevolgen. Apple stelt dus dat de verschillende iPhone waterbestendig zijn. Maar wanneer er waterschade heeft opgetreden en de smartphone moet worden gerepareerd, dan valt dat opeens niet binnen de garantie. Dat zou neerkomen op valse reclame en daarvoor heeft het bedrijf nnu voornamelijk een boete gekregen. Want het zou niet evenredig zijn als je bij aankoop te horen krijgt dat hij tegen water kan en dan bij beschadiging door water opeens geen garantie meer hebt.

Balletje kan gaan rollen

Naast de boete van tien miljoen euro moet Apple in Italië op de website een link plaatsen die consumenten hierover informatie geeft. En met deze uitspraak zou het zomaar kunnen dat het bedrijf ook in andere Europese landen en de Verenigde Staten hier boetes of rechtszaken voor krijgt.

Reacties

10 reacties