Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Diensten 16 december 2020

Apple App Store doelwit van nieuwe wetgeving Europese Unie

De Europese Unie heeft nieuwe wetgeving voorgesteld die ervoor kan gaan zorgen dat de App Store er straks anders uitziet. Apple en andere grote techbedrijven liggen al een tijdje onder de loep bij regelgevende organen, zoals de Europese Commissie. De bedrijven moeten strakker gereguleerd worden.

CNBC schrijft dat de Europese Commissie nieuwe wetgeving voorgesteld heeft die gericht is op grote techbedrijven. Dat betekent niet dat die wetgeving daadwerkelijk aangenomen wordt, aangezien er eerst nog over gestemd moet worden. Daarna wordt er pas na een goedkeuring gekeken. De Digital Markets Act, zoals de wetgeving heet, kan ervoor zorgen dat Apples eigen apps op een andere manier in beeld verschijnen wanneer iemand ergens naar zoekt in de App Store. De eigen apps krijgen zo minder voorrang en genieten minder de voorkeur, waardoor kleinere apps en bedrijven een betere kans krijgen. Althans, dat is het idee.

App Store-gebruik kan veranderen

Daarnaast wil de Europese Commissie ervoor zorgen dat gebruikers in staat zijn de standaardapplicaties, die Apple altijd installeert op een smartphone en tablet, te verwijderen. Datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld Google, die hier ook als voorbeeld genoemd wordt. Opvallend is dat ook benoemd wordt dat gebruikersdata gratis en voor niets met adverteerders en uitgevers gedeeld moet worden — daar mag dus niet voor betaald worden.

Apple Developer Program coronavirus App Store
De App Store

Wanneer bedrijven als Apple en Google de wetgeving negeren – wanneer die dan aangenomen is – dan kunnen boetes oplopen tot tien procent van de jaarlijkse omzet in de Europese Unie. Het doel van de nieuwe wetgeving is dat er praktische veranderingen doorgevoerd worden, zoals aan de App Store of Google Play. Het is niet de bedoeling dat dergelijke bedrijven constant beboet worden.

De Europese Unie heeft haast

Een andere wetgeving waar de Europese Commissie zich over gaat buigen is de Digital Services Act. Die gaat vooral invloed hebben op bedrijven als Google, YouTube, Twitter, Facebook en andere socialmediabedrijven. Illegale en schadelijke content moet zodoende sneller verwijderd kunnen worden, anders worden er wederom boetes uitgeschreven. Normaliter duurt het maanden en maanden voordat dergelijke ideeën daadwerkelijk wetten worden, maar een insider laat tegenover CNBC weten dat er nu flink wat vaart achter zit. Deze wetten kunnen mogelijk dus snel doorgevoerd worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple App Store doelwit van nieuwe wetgeving Europese Unie
Sluiten