Apple App Store doelwit van nieuwe wetgeving Europese Unie

Door: Wesley Akkerman - 11 reacties
App Store iOS
(Afbeelding: Apple / Montage: OMT)

De Europese Unie heeft nieuwe wetgeving voorgesteld die ervoor kan gaan zorgen dat de App Store er straks anders uitziet. Apple en andere grote techbedrijven liggen al een tijdje onder de loep bij regelgevende organen, zoals de Europese Commissie. De bedrijven moeten strakker gereguleerd worden.

CNBC schrijft dat de Europese Commissie nieuwe wetgeving voorgesteld heeft die gericht is op grote techbedrijven. Dat betekent niet dat die wetgeving daadwerkelijk aangenomen wordt, aangezien er eerst nog over gestemd moet worden. Daarna wordt er pas na een goedkeuring gekeken. De Digital Markets Act, zoals de wetgeving heet, kan ervoor zorgen dat Apples eigen apps op een andere manier in beeld verschijnen wanneer iemand ergens naar zoekt in de App Store. De eigen apps krijgen zo minder voorrang en genieten minder de voorkeur, waardoor kleinere apps en bedrijven een betere kans krijgen. Althans, dat is het idee.

App Store-gebruik kan veranderen

Daarnaast wil de Europese Commissie ervoor zorgen dat gebruikers in staat zijn de standaardapplicaties, die Apple altijd installeert op een smartphone en tablet, te verwijderen. Datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld Google, die hier ook als voorbeeld genoemd wordt. Opvallend is dat ook benoemd wordt dat gebruikersdata gratis en voor niets met adverteerders en uitgevers gedeeld moet worden — daar mag dus niet voor betaald worden.

Apple Developer Program coronavirus App Store
De App Store (Afbeelding: EPA / Ritchie B. Tongo)

Wanneer bedrijven als Apple en Google de wetgeving negeren – wanneer die dan aangenomen is – dan kunnen boetes oplopen tot tien procent van de jaarlijkse omzet in de Europese Unie. Het doel van de nieuwe wetgeving is dat er praktische veranderingen doorgevoerd worden, zoals aan de App Store of Google Play. Het is niet de bedoeling dat dergelijke bedrijven constant beboet worden.

De Europese Unie heeft haast

Een andere wetgeving waar de Europese Commissie zich over gaat buigen is de Digital Services Act. Die gaat vooral invloed hebben op bedrijven als Google, YouTube, Twitter, Facebook en andere socialmediabedrijven. Illegale en schadelijke content moet zodoende sneller verwijderd kunnen worden, anders worden er wederom boetes uitgeschreven. Normaliter duurt het maanden en maanden voordat dergelijke ideeën daadwerkelijk wetten worden, maar een insider laat tegenover CNBC weten dat er nu flink wat vaart achter zit. Deze wetten kunnen mogelijk dus snel doorgevoerd worden.

CNBC

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dit is wel een ding ja…

  Daarnaast wil de Europese Commissie ervoor zorgen dat gebruikers in staat zijn de standaardapplicaties, die Apple altijd installeert op een smartphone en tablet, te verwijderen. Datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld Google, die hier ook als voorbeeld genoemd wordt.

  Hoeveel meuk er niet op mijn iPad staat, waar ik niets mee kan of doe, maar wat toch niet weg gehaald kan worden. Hetzelfde op mijn Mac trouwens; wat moet ik met Woning? Schaken, PhotoBooth, Kaarten, Herinneringen, FaceTime, Berichten, Dictafoon? Prima als iemand er wat aan heeft, maar als ik iets niet gebruik, mag het van mij in de prullenbak. En dat kan niet.

  Overigens is dat inderdaad bij Google niet anders. Dus EU; zet daar inderdaad maar lekker stappen in.

 • Profielfoto
  hansz

  Of ze er nou wel of niet opstaan, ik bepaal zelf evengoed wel wat mijn voorkeur is. Daar heb ik geen Europese regels voor nodig. En.. Karel Willem: wellicht is het een tijd geleden dat je geprobeerd hebt om standaard apps te verwijderen maar voor apps als Facetime, Kaarten, Herinneringen, Woning en waarschijnlijk nog veel meer, is het toch echt wel mogelijk om ze te verwijderen, heb ik zojuist gezien door het te proberen. (aantikken, vasthouden en dan verschijnt ook het vuilnisemmertje voor verwijderen). Dit was op mijn iPhone en iPad, dus daar zijn juist de meeste voor-geïnstalleerde apps wel te verwijderen. Voor de Mac weet ik het niet want die heb ik (nog) niet.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  hansz op 16 december 2020 12:15
   En.. Karel Willem: wellicht is het een tijd geleden dat je geprobeerd hebt om standaard apps te verwijderen maar voor apps als Facetime, Kaarten, Herinneringen, Woning en waarschijnlijk nog veel meer, is het toch echt wel mogelijk om ze te verwijderen, heb ik zojuist gezien door het te proberen. (aantikken, vasthouden en dan verschijnt ook het vuilnisemmertje voor verwijderen)..

  Oeps…  wellicht is het handig dat KW eerst eens zijn device vastpakt en dingen probeert voordat hij iets stellig beweert.

 • Profielfoto
  hansz

  Ruwepit op 16 december 2020 12:39

  Oeps…  wellicht is het handig dat KW eerst eens zijn device vastpakt en dingen probeert voordat hij iets stellig beweert.

  Daarom heb ik zelf ook eerst gekeken en uitgeprobeerd voor ik antwoord gaf.

 • Profielfoto
  PVDK

  KarelWillem op 16 december 2020 11:27
  Dit is wel een ding ja…

  Daarnaast wil de Europese Commissie ervoor zorgen dat gebruikers in staat zijn de standaardapplicaties, die Apple altijd installeert op een smartphone en tablet, te verwijderen. Datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld Google, die hier ook als voorbeeld genoemd wordt.

  Hoeveel meuk er niet op mijn iPad staat, waar ik niets mee kan of doe, maar wat toch niet weg gehaald kan worden. Hetzelfde op mijn Mac trouwens; wat moet ik met Woning? Schaken, PhotoBooth, Kaarten, Herinneringen, FaceTime, Berichten, Dictafoon? Prima als iemand er wat aan heeft, maar als ik iets niet gebruik, mag het van mij in de prullenbak. En dat kan niet.

  Overigens is dat inderdaad bij Google niet anders. Dus EU; zet daar inderdaad maar lekker stappen in.

  Woning gebruik ik soms voor HUE als ik de app niet bij de hand heb zoals de MacBook maar je gebruikt geen kaarten, berichten, herinneringen en FaceTime?? Is de iPad het enige device in huis?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nee, nee, nee en nee.;)

  En de iPad is niet bepaald het enige device in huis (Mac, iPad, Android Smartphone, Windows laptop en desktop).

  Jullie hebben b.t.w. gelijk voor wat betreft de iPad. Ik word oud…;)

  Ik had daar het meeste inderdaad allang afgeknikkerd.

   

  Nu nog op de Mac graag. .:)

 • Profielfoto
  Ree

  KarelWillem op 16 december 2020 15:50
  Nu nog op de Mac graag. .:)

  Welke app heb je op je Mac dan die je wil verwijderen maar dat niet kan???

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Ree op 16 december 2020 15:53

  KarelWillem op 16 december 2020 15:50
  Nu nog op de Mac graag. .:)

  Welke app heb je op je Mac dan die je wil verwijderen maar dat niet kan???

  Ik verwacht echt alle apps van Apple zelf….

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat zo ongeveer ja.

  En volgens mij noemde ik er een rijtje? Woning? Schaken, PhotoBooth, Kaarten, Herinneringen, FaceTime, Berichten, Dictafoon?

   

 • Profielfoto
  Padawan

  Opvallend is dat ook benoemd wordt dat gebruikersdata gratis en voor niets met adverteerders en uitgevers gedeeld moet worden — daar mag dus niet voor betaald worden.

  Ehm oke, misschien iets meer uitleg? Waarom mogen adverteerders weten wat ik doe? Dit wordt toch eindelijk geblockt door die nieuwe safari update? Of heb ik het helemaal mis?

 • Profielfoto
  Padawan

  KarelWillem op 17 december 2020 09:16
  Dat zo ongeveer ja.

  En volgens mij noemde ik er een rijtje? Woning? Schaken, PhotoBooth, Kaarten, Herinneringen, FaceTime, Berichten, Dictafoon?

   

  Nou wat een ophef over die 100mb aan applicaties die Apple meegeeft