‘Apple werkt aan revolutionaire CPUs met 32 cores voor iMac en MacBook Pro’

Door: Wesley Akkerman - 9 reacties
iMac op bureau 16x9
(Afbeelding: Pexels)

De M1-chip in de MacBook Air, MacBook Pro en Mac Mini bevalt goed. En nu zou Apple zoveel geloven in zijn eigen processor, dan het bereid is Intel volledig achter zich te laten. Bloomberg schrijft dat het bedrijf al werkt aan volgende generatie Silicon-chipset met meer kracht aan boord.

Bloomberg zegt dat Apple achter de schermen werkt aan opvolgers van de M1-processor. De volgende versie krijgt waarschijnlijk twintig kernen: zestien kernen bedoeld voor high performance en vier kernen bedoeld voor efficiëntie. In 2021 verwacht de redactie dat de fabrikant ARM-versies van de high-end MacBook Pro gaat lanceren, evenals entry-level en high-end iMac-desktops. In 2022 moet dan een ARM Mac Pro gaan verschijnen. Volgende jaar mogen we twee hardware-revisierondes verwachten: eerst verschijnen er Apple Silicon Macs in de lente, terwijl de volgende ronde plaatsvindt in de herfst.

Apple blijft werken aan eigen processor

In het nieuwsbericht staat ook vermeld dat het proces van de ontwikkeling van de chips behoorlijk complex is en dat we nergens echt op moeten rekenen. Zo is het dus nog niet zeker of we MacBook Pro’s en iMacs gaan zien met twintig kernen aan boord. Het kan zijn dat er eerst nog versies verschijnen met acht tot twaalf van die perfomance-kernen; dat hangt van de productie af. Apple lijkt verder ook alvast naar de toekomst te kijken en zich voor te bereiden op high-end desktops met 32 performance-kernen.

Daarnaast wordt beweerd dat Apple ook serieus kijkt naar manieren om de graphics een boost te geven, voor apparaten die draaien op een M1-chipset. Toekomstige high-end laptops en midrange desktops kunnen mogelijk Apple Silicon-chips met 16 tot 32 kernen voor grafische prestaties krijgen. De duurdere apparaten krijgen mogelijk te maken met 64 of 128 kernen. Die grafische kernen zouden tot slot veel sneller zijn dan de grafische kaarten die het bedrijf nu afneemt van AMD en Nvidia.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Aan de hardware zal het niet liggen maar nu de software nog. Big Sur is achteruitgang in bruikbaarheid, Java moet nog komen, Windows voor Intel draait nog niet (Windows op ARM heb ik geen boodschap aan omdat ik custom Intel apps heb)

 • Profielfoto
  PowerMac

  Wild guess: M2?

  Natuurlijk zal er in de Mac Pro een sterker processor of meer processoren zitten. Uiteindelijk zal er een onderscheid gemaakt moeten worden tussen iMac en Mac Pro.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Na deze eerste ervaringen met de M1 zouden ze wel gek zijn om bij Intel te blijven. De M1 blaast Intel op alle fronten omver en dit is nog maar de eerste poging! Op bijna alle vlakken lijkt de Apple SoC beter dan de Intel variant en dan niet met een paar procent, maar gewoon soms 5 of 10x beter. Mocht Apple volledig overstappen en Intel achter zich laten dan kunnen ze de ontwikkeling van OXS voor Intel loslaten wat ontzettend veel kosten bespaart en meer focus op een beter Apple OSX kan leggen.

   

 • Profielfoto
  Rhapsody

  Cenobyte op 9 december 2020 10:44
  Na deze eerste ervaringen met de M1 zouden ze wel gek zijn om bij Intel te blijven. De M1 blaast Intel op alle fronten omver en dit is nog maar de eerste poging! Op bijna alle vlakken lijkt de Apple SoC beter dan de Intel variant en dan niet met een paar procent, maar gewoon soms 5 of 10x beter. Mocht Apple volledig overstappen en Intel achter zich laten dan kunnen ze de ontwikkeling van OXS voor Intel loslaten wat ontzettend veel kosten bespaart en meer focus op een beter Apple OSX kan leggen.

   

  De MacBook Pro M1 is een heerlijke machine om mee te werken. In mijn mening zal het nog een aantal jaar duren voordat Apple macOS voor intel volledig achter zich laat.

  Denk maar eens aan die professionals die eindelijk een echte Mac Pro van minimaal 6000 euro hebben aangeschaft. Als ik zo’n professional zou zijn, zou ik behoorlijk chagrijnig worden als bijvoorbeeld mijn jonge Mac Pro van zo’n 20k – 30k in een paar korte jaren verouderd zou zijn.

  Ik verwacht wel dat Apple echt een monster Mac Pro maakt gebaseerd op Apple Silicon, eentje die zuiniger, koeler en sneller werkt.

  Dat zou zeker ‘switchers’ kunnen aanspreken die apps gebruiken die ook op macOS beschikbaar zijn zoals Office of Adobe Creative suite, etc., etc.

   

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Rhapsody op 9 december 2020 11:41
  Denk maar eens aan die professionals die eindelijk een echte Mac Pro van minimaal 6000 euro hebben aangeschaft. Als ik zo’n professional zou zijn, zou ik behoorlijk chagrijnig worden als bijvoorbeeld mijn jonge Mac Pro van zo’n 20k – 30k in een paar korte jaren verouderd zou zijn.

  Ik heb al verschillende Youtubers gezien die kapitale Intel (Mac Pro) machines hebben staan en die betere prestaties melden op een goedkope instap M1 machine:-D

  Dus voor “doe nog even voorzichtig om die Intel machines niet te devalueren” is het al te laat. Als je van je Intel machine af wil: doe het snel, want deze computers gaan vanaf komend jaar devalueren als een malle. Het is nu ineens een omgekeerde wereld in het Apple assortiment: de goedkoopste machines zijn de snelste geworden!

  Of besluit gewoon je Intel Mac op te gebruiken natuurlijk, want door deze M1’s gaat je Intel Mac echt niet trager werken.

   

 • Profielfoto
  Nick007

  Alexander Henket op 8 december 2020 19:46
  Aan de hardware zal het niet liggen maar nu de software nog. Big Sur is achteruitgang in bruikbaarheid, Java moet nog komen, Windows voor Intel draait nog niet (Windows op ARM heb ik geen boodschap aan omdat ik custom Intel apps heb)

  ? Big Sur werkt feilloos toch? Ik ben er super blij mee

 • Profielfoto
  Hydræ

  ^ Alexander bedoelt denk ik de optimalisatie van de software voor de M1-chip om het nóg beter te laten draaien.

 • Profielfoto
  Padawan

  Het gaat nog wel ff duuren voordat M1 meer macbooks heeft dan Intel. Aangezien je Macbook wel 5-10 jaar mee gaat.

 • Profielfoto
  MrMo

  “Aan de hardware zal het niet liggen maar nu de software nog. Big Sur is achteruitgang in bruikbaarheid, Java moet nog komen, Windows voor Intel draait nog niet (Windows op ARM heb ik geen boodschap aan omdat ik custom Intel apps heb)”

  Windows ARM draait nu op de beta van Parallels voor de M1. Binnen Windows ARM heeft Microsoft nu een Intel x64 emulation draaien. Dus je kan gewoon je Intel Windows apps draaien on Windows 10 ARM in Parallels.