Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 30 december 2020

Apple verliest copyright-zaak van bedrijf dat iOS-simulaties aanbiedt

Apple heeft de copyright-zaak die het aanspande tegen Corellium verloren. Het cybersecuritybedrijf biedt iOS-simulaties aan die klanten kunnen helpen om bugs en leaks te ontdekken. Een business waar Apple het overduidelijk niet mee eens is.

Toch doen de medewerkers van Corellium niets verkeerd, zo oordeelde een rechter in Florida. Het bedrijf wordt in het gelijk gesteld en doet, volgens de rechter, geen inbreuk op de auteursrecht van Apple.

Apple verliest copyright-zaak van Corellium

De rechtszaak tussen Apple en Corellium ging in augustus vorig jaar, op basis van het schenden van auteursrecht, van start. Apple is namelijk van mening dat het cybersecuritybedrijf, dat is opgericht door Amanda Gorton en Chris Wade, zijn auteursrecht schendt met de software die aangeboden wordt. Het gaat hierbij om simulaties van iOS, het besturingssysteem van je iPhone, die draaien op PC’s. De simulaties, die klanten van Corellium kunnen aanschaffen, zijn bedoeld om lekken en bugs uit het systeem te halen. Allemaal bedoeld om met andere cybersecuritybedrijven het platform zo veilig mogelijk te houden.

De bedoelingen zijn dus goed en dat ziet Apple wel degelijk. Alleen heeft het bedrijf, meerdere malen tijdens dit proces, aangegeven dat de werkwijze van Corellium niet in de smaak valt. “Het is niet ons doel om goede bedoelingen en onderzoek op het gebied van veiligheid te dwarsbomen, maar wel om Corellium’s illegale commercialisering van Apple’s auteursrechtelijk beschermde werk te stoppen.” Een doel dat, door de oordeel van de rechter, dus duidelijk niet behaald gaat worden.

Volgens de rechter breekt Corellium de regels van auteursrecht niet, deels vanwege de bedoelingen van het bedrijf. De software is namelijk ontworpen om de veiligheid van alle iPhone-gebruikers te waarborgen en, op sommige punten, zelfs te verbeteren. Het is een programma voor onderzoek dat door slechts een klein aantal klanten gebruikt wordt. Het product van Corellium wordt niet gebruikt om te concurreren met Apple zelf.

De documenten zijn via deze link in te zien.

Zaak is nog niet voorbij

Apple heeft de rechtszaak op dit gebied verloren, maar de strijd met Corellium is nog niet voorbij. Zoals gezegd begon de rechtszaak in augustus 2019, maar in januari van dit jaar ging de zaak ook verder. Apple is namelijk niet alleen van mening dat zijn eigen auteursrechten worden geschaad door het bedrijf, maar ook dat het de regels van de DCMA breekt. In augustus was die aanklacht nog geen onderdeel van de zaak, maar dat veranderde dus in januari. Ondanks het feit dat de rechter een uitspraak heeft gedaan over auteursrecht, is er nog niets geoordeeld over het breken van de DCMA regels.

Via de Washington Post is de reactie van Corellium zelf te lezen. Benieuwd naar wat het bedrijf te zeggen heeft, dan kom je via deze link bij het artikel.

Reageer op artikel:
Apple verliest copyright-zaak van bedrijf dat iOS-simulaties aanbiedt
Sluiten