Apple TV+ stopt serie na ingrijpen van topman Tim Cook

Door: Jeroen Kraak - 11 reacties
Tim Cook Apple TV
(Afbeelding: Apple Inc. / AFP)

Eerder dit jaar was Apple TV+ bezig met een serie over Gawker Media. Tim Cook persoonlijk heeft nu de stekker er uitgetrokken.

Gawker Media was een Amerikaans online mediabedrijf dat in 2016 failliet ging. Het had verschillende blogs en sites onder zijn paraplu zoals Gizmodo, Lifehacker en Gawker.com. Het bedrijf ging bankroet nadat het 140 miljoen dollar moest betalen voor het verspreiden van de sextape van de Amerikaanse worstelaar Hulk Hogan.

Een serie over Gawker op Apple TV+

Twee voormalig werknemers wilden over het bedrijf een serie maken voor Apple TV+. Het project heette Scraper en de eerste afleveringen waren al geschreven. Dat was tegen het zere been van Tim Cook die persoonlijk het project voor zijn streamingdienst stopzette.

Cook en Gawker Media hebben namelijk een geschiedenis met elkaar. Het bedrijf en Apple hebben verschillende conflicten gehad. Zo deelde Gizmodo in 2010 de foto’s van een iPhone 4 die was gevonden in een bar, nog voordat het toestel uitkwam. In 2008 was het nog een tandje erger. Het werd persoonlijk toen Gawker bekendmaakte dat Cook homo was, zes jaar voordat hij zelf uit de kast kwam.

Tim Cook grijpt in

Volgens twee bronnen aan de New York Times was Cook verrast toen hij hoorde dat Apple TV+ bezig was met een serie over Gawker. Notabene het bedrijf dat Apple en hem persoonlijk meerdere keren heeft vernederd. Hij zorgde er dan ook voor dat de serie nooit op Apple TV+ te zien zal zijn. Lanye Eskridge, die de serie binnenhaalde, was hierna zelfs vertrokken bij Apple TV+.

Dat Cook de stekker uit het project over Gawker media heeft getrokken, betekent niet dat serie niet te zien zal zijn. De makers gaan de boer weer op in de hoop om een andere streamingdienst zover te krijgen om de serie te gaan uitzenden.

Overigens kwam er in het artikel nog meer nieuws over de gang van zaken bij Apple TV+ naar buiten. Zo zou Apple’s senior vice president over de divisie Internet Software en Services de twee zaken genoemd hebben wat nooit op Apple TV+ komt. Dat zijn naaktheid en China. Het bedrijf wil niet het risico nemen om het land boos te maken. Een ander opvallend bericht is dat er in content van Apple TV+ geen iPhone vernield mag worden.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Censuur zoals we van Apple eigenlijk wel gewend zijn.

 • Profielfoto
  klaas.

  polansky op 15 december 2020 11:09
  Censuur zoals we van Apple eigenlijk wel gewend zijn.

  Maar als er een andere dienst dit overneemt (zie tekst) dan lijkt mij uw opmerking aan de zuinige kant.

   

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Het lijkt wel een sekte … Een Kruis (lees: iPhone) mag niet worden vernietigd want dat is heiligschennis. Over het beloofde land (lees: China) mag niets negatiefs worden geschreven en onreinheden als zijnde bloot is per definitie een brug te ver.

  Grappig of triest, het is maar net hoe je dit verkoopt. Maar het heeft absoluut iets sectarisch …

  Is dat erg? Welnee, zolang mensen er zelf voor kiezen is er helemaal niets mee aan de hand. Wat me wel begint te irriteren is de macht van uit de kluiten gegroeide ondernemingen die trekken beginnen te vertonen van imperalistische monarchen en ons opdringen wat “goed of fout” zou zijn en daarbij culturele waarden en politiek negeren, tenzij het gekoppeld is aan financieel gewin – zoals in China het geval is.

  Ergerlijk en eigenlijk bijzonder kwalijk gedrag. Ik vind het eigenlijk hoog tijd worden dat de groten der aarde flinke klappen krijgen, van Tesla, Amazon, Google, Facebook tot en met Apple … Veels te groot en machtig geworden in te korte tijd. Begint tot hun kop te stijgen die macht.

  Maar goed, we hebben er zelf aan meegewerkt: aan het succes van die ondernemingen.

 • Profielfoto
  Pixelman

  dat ‘poessie beleid’ begint toch wel een beetje erover te gaan… ik snap waarom iedereen gaat lopen bij Apple…

 • Profielfoto
  Di May

  Ik snap het wel.
  Dergelijk gedrag heet ‘diplomatie’.

  Niet altijd even begrijpelijk.

  Maar een natie, of n casu een bedrijf, moet opletten.
  Voor men het door heeft is de eigen voet vertrapt.

  Ik kan gerust mijn menig spuien.
  Ben dan wel zelf verantwoordelijk voor de gevolgen.
  Met enkel schade voor mezelf en medestanders.

   

 • Profielfoto
  Pjotr

  @dokter-apple:

  Inderdaad groot, machtig en exponent van het exporteren van de dubbele moraal van de andere kant van de oceaan naar hier. Geen blote bil in beeld, wel kogels die dood en verderf zaaien. Geweld is OK, blote huid is heiligschennis.

  Die culturele uitingen worden hier uiteindelijk ook gemeengoed.

 • Profielfoto
  Di May

  Vind ik eerlijk gezegd ook dubbel.
  Maar bloot of sex volledig geweerd op Apple TV+

  Mijn ervaring is dat toch niet.
  Soms is het zelfs tamelijk expliciet.

 • Profielfoto
  Di May

  ” Maar bloot of sex volledig geweerd op Apple TV+ ”

  moet zijn

  ” Maar bloot of sex volledig geweerd op Apple TV+ ? “

 • Profielfoto
  RW076

  Apple moet gewoon lekker telefoontjes en computertjes blijven maken (doen ze goed) en verder heel ver wegblijven van meningen, politiek en gedram.
  Ik vraag me af of Steve al dat geneuzel om Apple heen zo belangrijk had gevonden. Tuurlijk, geld verdienen was hem niet vreemd maar deugen was niet perse zijn ding.

 • Profielfoto
  Chuck

  Eens. Het mag wel wat rebelser.

  ’round pegs, square holes’

 • Profielfoto
  klaas.

  Pjotr op 15 december 2020 13:37
  @dokter-apple:

  Inderdaad groot, machtig en exponent van het exporteren van de dubbele moraal van de andere kant van de oceaan naar hier. Geen blote bil in beeld, wel kogels die dood en verderf zaaien. Geweld is OK, blote huid is heiligschennis.

  Die culturele uitingen worden hier uiteindelijk ook gemeengoed.

  Ja, mijn grootste probleem met TV+ is dat het 98% amerikaans is. Alleen bij Trying zie ik iets uit mijn buurt. Ik heb genoten van de Morning Show (Reece Witherspoon) maar veel verder ben ik niet gekomen. En aan documentaires heb ik helemaal geen behoefte, evenals oorlogsfilms.