‘Apple stopt samenwerking met O-Films wegens dwangarbeid’

Door: Mark Hofman - 6 reacties
iPhone 11 Pro in hand 16x9
(Afbeelding: AFP/Josh Edelson)

Apple stopt de samenwerking met zijn cameraleverancier O-Film. Dat is de informatie die via Zuid-Koreaanse nieuwsoutlet TheElec naar buiten komt. Het zou alles te maken hebben met de beschuldigingen van dwangarbeid aan het adres van de leverancier.

O-Film is niet de enige partij die verantwoordelijk is voor het camerasysteem van de iPhone. Ook LG InnoTek en Sharp zijn verantwoordelijk.

Apple stopt mogelijk samenwerking met O-Film

Begin vorig jaar werd duidelijk dat Apple voor het triple-camerasysteem van de iPhone, dat in dat jaar geïntroduceerd zou worden, een samenwerking aanging met drie leveranciers. LG Innotek werd de hoofdleverancier en Sharp en O-Film werden als tweede leveranciers aangesteld. Maar de samenwerking met die laatste staat volgens TheElec op losse schroeven.

Dat heeft alles te maken met het feit dat O-Film beschuldigd wordt van dwangarbeid. De eerste berichten over de situatie verschenen in maart dit jaar. The Independent zette de beschuldigingen in het daglicht. Het verhaal ging over de situatie op de werkvloer van Chinese fabrieken en hoe moslim in deze fabrieken tegen hun wil in moeten werken. Het gaat niet alleen om fabrieken die alleen nationaal opereren, maar ook internationaal zaken doet met westerse bedrijven. Naast Nike, Dell en Volkswagen werd ook Apple gelinkt aan het hele verhaal. Het bedrijf uit Cupertino werkt namelijk samen met O-Film.

De beslissing van Apple om de samenwerking met O-Film te stoppen is volgens TheElec een verlenging van de beslissing die het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken in juli dit jaar maakte. O-Film werd door de instantie op een lijst gezet met Chinese bedrijven die mensenrechten schenden.

iPhone 12 Pro Max
Matte achterkant (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Samenwerking nog beperkt

Toch zal Apple niet direct alle banden met O-Film kunnen verbreken. Ondanks het feit dat de leverancier voor slechts 10% verantwoordelijk is voor de cameramodule is de inbreng op dit moment nog wel dusdanig dat de samenwerking niet per direct gestopt kan worden. De samenwerking voor de nieuwe modellen zijn beëindigd, maar de leverancier houdt zich nog wel bezig met de modellen van vorig jaar.

Toch lijkt Apple al druk bezig te zijn met een oplossing. Het bedrijf uit Cupertino heeft LG InnoTek de opdracht gegeven om, naast de iPhone 12 Pro en Pro Max modules, ook de oudere modules te leveren. Al zal er wel wat tijd overheen gaan om deze plannen ook daadwerkelijk te realiseren.

Het blijft op dit moment wel bij beschuldigingen aangezien de zaak nog niet bewezen is. Maar Apple lijkt zijn beslissing op dit moment al genomen te hebben.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Maar de samenwerking stoppen met Foxconn is natuurlijk net een stapje te ver… Kortom weer eens behoorlijk hypocriet van Apple.

 • Profielfoto
  Ruurd

  polansky op 3 december 2020 17:44
  Maar de samenwerking stoppen met Foxconn is natuurlijk net een stapje te ver… Kortom weer eens behoorlijk hypocriet van Apple.

  Zucht. Sommige mensen draaien hun bord om als het pap regent. Bovendien. Als je zo heilig bent waarom heb je dan nog Apple producten en als je die niet hebt, wat doe je dan hier?

 • Profielfoto
  polansky

  Ik zeg niet dat IK heilig ben – Ik zeg dat Apple hypocriet is.

 • Profielfoto
  Padawan

  polansky op 3 december 2020 17:44
  Maar de samenwerking stoppen met Foxconn is natuurlijk net een stapje te ver… Kortom weer eens behoorlijk hypocriet van Apple.

  zucht, natuurlijk kan Apple er niet in een keer mee stoppen, dat zou betekenen dat ze 10% minder (oudere) iPhone’s verkopen. Oudere iPhone’s worden nog steeds best veel gekocht worden door bedrijven. Want bedrijven hoeven niet de nieuwste.

 • Profielfoto
  hansz

  polansky op 3 december 2020 17:44
  Maar de samenwerking stoppen met Foxconn is natuurlijk net een stapje te ver… Kortom weer eens behoorlijk hypocriet van Apple.

  Er zijn altijd personen die graag in het negatieve blijven hangen, zoals jij. Dat er bij Foxconn in het verleden wel eens iets mis is geweest qua arbeidsomstandigheden is juist door de samenwerking met Apple verbeterd, al jaren geleden. Maar dat is je blijkbaar ontschoten dus blijf je daar gewoon zure opmerkingen over maken. Mensen als jij houden haat levend.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  polansky op 3 december 2020 18:49
  Ik zeg niet dat IK heilig ben – Ik zeg dat Apple hypocriet is.

  Dan ben je net zo hypocriet.