‘Apple wil weg bij Qualcomm en werkt aan eigen modem’

Door: Wesley Akkerman - 6 reacties
Apple Hi Speed iPhone 12
(Afbeelding: Apple)

Apple lijkt momenteel te werken aan een chip die ervoor zorgt dat de afhankelijkheid van Qualcomm helemaal geƫlimineerd wordt. Dit project bevindt zich naar verluidt nog in een vroege fase. Dat meldt Bloomberg.

De website meldt dat op basis van interne gesprekken. Dit zou zijn gemeld door Johny Srouji, die bij Apple verantwoordelijk is voor hardware en chips. Mocht dit kloppen, dan kan dat groot nieuws worden. Wanneer Apple bijvoorbeeld zijn eigen modem zou maken, dan elimineert het bedrijf zijn afhankelijkheid van Qualcomm voor een heel groot deel — zo niet volledig. Dit nieuws komt ook niet volledig uit de lucht vallen echter. Onlangs kocht de iPhone-maker nog de smartphonebusiness over van Intel, waardoor het dus slechts een kwestie van tijd is voordat het bedrijf dergelijke stappen maakt en onafhankelijk wordt.

Apple werkt aan eigen modem

Hoewel Apple en Qualcomm wel samenwerken, zit er ook wat kwaad bloed tussen de bedrijven. Zo hebben ze beiden rechtszaken aangespannen, bijvoorbeeld over zaken als patentinbreuk. Uit de meest recente rechtszaak is een nieuwe regeling voortgekomen, die ervoor gezorgd heeft dat de nieuwe iPhones voorzien konden worden van 5G-chips. Apple moest hiervoor wel diep in de buidel tasten en Qualcomm 4,5 miljard dollar betalen, maar zo kregen beide fabrikanten wel wat ze wilden. Naast processors en chips heeft Qualcomm verder ook een hoop patenten in handen met betrekking tot draadloze communicatie.

Qualcomm 5G chip iPhone 2020
5G-chips van Qualcomm (Afbeelding: AFP / Pau Barrena)

Eerst Intel, nu Qualcomm

Wanneer Apple voortaan zijn eigen chip zou maken, dan is het dus minder afhankelijk van Qualcomm dan nu het geval is. In het beste geval maakt de iPhone-maker een nieuwe chip die beter werkt en minder energie verbruikt, zoals we onlangs al zagen bij de nieuwe Silicon-chips ten opzichte van de Intel-chips. Het is echter vrij zeldzaam dat er ook maar iets lekt uit de vergaderzalen van Apple, dus voorlopig is het nog verstandig dergelijk nieuws met een korrel zout te nemen.

Bloomberg

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  bassbug

  Als je de beste prestaties wilt dan kan je het beste zelf ontwerpen (en ergens laten maken tegen de beste prijs). Zie de Macs met M1.

  Denk dat ze bij Microsoft peentjes zweten nu ze weten dat ze met een doodlopend straatje met Intel zitten

 • Profielfoto
  Lodewijk_Ramon

  bassbug op 11 december 2020 13:42
  Als je de beste prestaties wilt dan kan je het beste zelf ontwerpen (en ergens laten maken tegen de beste prijs). Zie de Macs met M1.

  Denk dat ze bij Microsoft peentjes zweten nu ze weten dat ze met een doodlopend straatje met Intel zitten

  Met je eerste opmerking ben ik het helemaal eens (ook uit eigen ervaring, sinds een paar dagen genietend van een MBA M1. Top-machine.

  Dat doodlopende straatje zal wel meevallen: ten eerste is de markt voor RISC-processoren immens groot en ten tweede zijn er naast Intel ook andere fabrikanten van deze processoren (bijv. AMD).

 • Profielfoto
  blfzz

  bassbug op 11 december 2020 13:42
  Als je de beste prestaties wilt dan kan je het beste zelf ontwerpen (en ergens laten maken tegen de beste prijs). Zie de Macs met M1.

  Denk dat ze bij Microsoft peentjes zweten nu ze weten dat ze met een doodlopend straatje met Intel zitten

  Het straatje loopt naar mijn idee (nog) niet dood, wel ben ik het met je eens dat dat bedrijven als Intel en AMD mogen zweten. Ze hebben een aardige achterstand opgelopen, maar dat houdt hopelijk de markt gezond!

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Wat ik ervan begrijp zal het nog niet meevallen een 5G chip te maken vanwege de extreem grote patentportfolio bij Qualcomm. Dat is nu net waar al die rechtszaken over gingen. Dus als Apple zelf chips maakt, hangen ze nog steeds aan het patentinfuus bij Qualcomm met veel rechtszaakpotentieel.

 • Profielfoto
  polansky

  Mijn lieve hemel – Nee toch?

  krijgen we straks weer een Apple only standaard dat met niets anders compatible is dan met Apple zelf. Gruwzaam en ongewenst.

 • Profielfoto
  MrMo

  Microsoft heeft al een ARM64 versie uit van Windows 10 (die onder QEMU draait op een Apple M1 Mac). Deze werd gebruikt voor Microsoft’s eigen Surface laptops. Dus als ze willen kunnen ze die in licentie uit gaan geven aan derden die ARM64 processoren maken (zoals Qualcomm) voor bijvoorbeeld Windows laptops