Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 7 december 2020
Leestijd: 2 minuten

Apple Pay onder de loep bij Autoriteit Consument & Markt wegens NFC

De Autoriteit Consument & Markt-toezichthouder doet onderzoek naar contactloos betalen met smartphones en soortgelijke producten. Onder meer betaaldienst Apple Pay wordt daardoor onder de loep genomen. De reden: techbedrijven beperken de opties voor consumenten op hun eigen platformen.

Dat schrijft Bloomberg. De toezichthouder noemt Apple of andere bedrijven niet bij naam en houdt dus in het midden om welke bedrijven het precies gaat. Het onderzoek is echter gebaseerd op zorgen die te maken hebben software op smartphones. Het is namelijk zo dat sommige software ervoor zorgt dat alleen de fabrikant van de smartphone toegang heeft tot de ingebouwde NFC-chip van de telefoon, waardoor in feite één betaaldienst aangeboden kan worden. Op Android hebben gebruikers hier geen last van, omdat de verschillende onderdelen van de smartphone gewoon te gebruiken zijn door allerlei diensten.

Apple Pay onder de loep

Iedereen die een iPhone (of Apple Watch) heeft en iedereen die zich een beetje ingelezen heeft over betalingen verrichten via NFC, weet echter dat Apple de chip in de iPhone afgezonderd heeft voor andere apps en diensten. Daardoor is het voor iPhone-eigenaars alleen mogelijk gebruik te maken van Apple Pay. Het doel van het onderzoek is nu om te achterhalen of die beperking zorgt voor een oneerlijke concurrentiepositie voor fabrikanten en of consumenten niet gehinderd worden in het gebruik. Gebruikers zouden namelijk de vrijheid moeten hebben om zelf te kunnen kiezen voor, in dit geval, een betaaldienst.

Apple Pay Creditcards 16x9
Klik/tap voor groter

Vrijheid of veiligheid?

Een open of gesloten systeem heeft z’n voor- en nadelen. In een reactie aan verschillende nieuwssites heeft Apple laten weten “een veilige en simpele manier van draadloos betalen aan te bieden, via een betaalkaart naar keuze”. Een gesloten systeem zorgt inderdaad voor een verhoogde online veiligheid, maar zorgt er tevens voor dat de keuzevrijheid beperkt wordt. Het is niet duidelijk hoe lang het onderzoek duurt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.