Apple Pay onder de loep bij Autoriteit Consument & Markt wegens NFC

Door: Wesley Akkerman - 23 reacties
Apple Pay ABN Amro Nederland 16x9
Afbeelding: Apple, bewerking: OMT

De Autoriteit Consument & Markt-toezichthouder doet onderzoek naar contactloos betalen met smartphones en soortgelijke producten. Onder meer betaaldienst Apple Pay wordt daardoor onder de loep genomen. De reden: techbedrijven beperken de opties voor consumenten op hun eigen platformen.

Dat schrijft Bloomberg. De toezichthouder noemt Apple of andere bedrijven niet bij naam en houdt dus in het midden om welke bedrijven het precies gaat. Het onderzoek is echter gebaseerd op zorgen die te maken hebben software op smartphones. Het is namelijk zo dat sommige software ervoor zorgt dat alleen de fabrikant van de smartphone toegang heeft tot de ingebouwde NFC-chip van de telefoon, waardoor in feite één betaaldienst aangeboden kan worden. Op Android hebben gebruikers hier geen last van, omdat de verschillende onderdelen van de smartphone gewoon te gebruiken zijn door allerlei diensten.

Apple Pay onder de loep

Iedereen die een iPhone (of Apple Watch) heeft en iedereen die zich een beetje ingelezen heeft over betalingen verrichten via NFC, weet echter dat Apple de chip in de iPhone afgezonderd heeft voor andere apps en diensten. Daardoor is het voor iPhone-eigenaars alleen mogelijk gebruik te maken van Apple Pay. Het doel van het onderzoek is nu om te achterhalen of die beperking zorgt voor een oneerlijke concurrentiepositie voor fabrikanten en of consumenten niet gehinderd worden in het gebruik. Gebruikers zouden namelijk de vrijheid moeten hebben om zelf te kunnen kiezen voor, in dit geval, een betaaldienst.

Apple Pay Creditcards 16x9
Klik/tap voor groter (Afbeelding: ANP/Lex van Lieshout, montage: OMT)

Vrijheid of veiligheid?

Een open of gesloten systeem heeft z’n voor- en nadelen. In een reactie aan verschillende nieuwssites heeft Apple laten weten “een veilige en simpele manier van draadloos betalen aan te bieden, via een betaalkaart naar keuze”. Een gesloten systeem zorgt inderdaad voor een verhoogde online veiligheid, maar zorgt er tevens voor dat de keuzevrijheid beperkt wordt. Het is niet duidelijk hoe lang het onderzoek duurt.

Bloomberg

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  csteelooper

  Als de ACM Apple Pay maar niet verbiest… Ik weet bijna niet meer hoe ik het zonder moet doen…

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Nee verbieden gaan ze niet doen. Maar het zou kunnen dat Apple de chip wel moet openstellen voor derden, waardoor (in België bijvoorbeeld) Payconiq (het betaalsysteem dat onze banken promoten, maar dat alleen werkt via de minder gebruiksvriendelijke QR-code) ook gebruik kan maken van dezelfde functies als ApplePay.

 • Profielfoto
  Buzz

  Dat openstellen zal Apple denk ik niet snel doen. Als ze daartoe in NL gedwongen worden zullen ze denk ik eerder daaronder uit proberen te komen door Apple Pay terug te trekken uit een klein landje zoals het onze. Hopelijk zal het inderdaad zo ver niet komen.

 • Profielfoto
  icegodd

  MoNdO GeNeRaToR op 7 december 2020 14:54
  Nee verbieden gaan ze niet doen. Maar het zou kunnen dat Apple de chip wel moet openstellen voor derden, waardoor (in België bijvoorbeeld) Payconiq (het betaalsysteem dat onze banken promoten, maar dat alleen werkt via de minder gebruiksvriendelijke QR-code) ook gebruik kan maken van dezelfde functies als ApplePay.

  Waarom moet een bedrijf zn OS/eco systeem aanpassen voor Payconiq. Terwijl met Apple Pay kan je door gehele Europa/wereld gebruiken. (Payconiq niet)

 • Profielfoto
  Daniel

  Ik vind dit altijd zo vermoeiend, niemand verplicht je toch om een iPhone te kopen? En je kan toch altijd nog je bankpas gebruiken….

  Ik snap wel dat het om het principe van openheid en open standaarden te doen is, echter vraag ik me af of we dat nou steeds op alles toe moeten passen. Er is in mijn optiek gewoon genoeg keuze.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  icegodd op 7 december 2020 16:08

  MoNdO GeNeRaToR op 7 december 2020 14:54
  Nee verbieden gaan ze niet doen. Maar het zou kunnen dat Apple de chip wel moet openstellen voor derden, waardoor (in België bijvoorbeeld) Payconiq (het betaalsysteem dat onze banken promoten, maar dat alleen werkt via de minder gebruiksvriendelijke QR-code) ook gebruik kan maken van dezelfde functies als ApplePay.

  Waarom moet een bedrijf zn OS/eco systeem aanpassen voor Payconiq. Terwijl met Apple Pay kan je door gehele Europa/wereld gebruiken. (Payconiq niet)

  Voor mij hoeft dat niet hoor. Ik ben heel tevreden over ApplePay en ik heb helemaal niks anders nodig.

  Maar ik denk dat de Belgische banken daar anders over denken 😉. Die hebben natuurlijk geïnvesteerd in een eigen betaalsysteem (Payconiq) en daar strijken zij zelf de winsten van op. Dan komt Apple plots met ApplePay en dan blijkt dat diezelfde banken dan ook nog moeten betalen aan Apple voor de service én daardoor maken ze dan ook nog eens minder winst op hun zelf uitgedokterde betaalsysteem.

  Logisch dus dat dit voor de meeste Belgische banken een bittere pil was om te slikken. Dat is trouwens ook de reden waarom de ING nog steeds geen ApplePay toelaat in België.

  Apple gaat natuurlijk nooit toelaten dat derden hun NFC-chip gaan mogen gebruiken onder het mom van “de veiligheid”, maar natuurlijk zit daar ook een andere beweegreden achter.

  Het jammere van het verhaal is natuurlijk dat het de gebruiker is die de dupe wordt van dat getouwtrek.

 • Profielfoto
  editsuite

  Ik ben juist in eerste instantie alleen voor Apple Pay overgestapt van Android naar de iPhone.

  Op Android had ik eerst Vodafone Wallet, dat werkte prima, maar Vodafone stopte met deze service.

  ABN Amro Wallet, het zelfde verhaal, de bank stopte ermee.

  Gelukkig had ik ook een rekening bij de Rabo en die hebben ook een Wallet App. Echter die werkte vaker wel dan niet, met name bij bedragen boven de 25 euro waren er zo vaak problemen, dat je uiteindelijk toch maar weer je pasje pakte om mee te betalen.

  Dan een smartwatch van Garmin gekocht waarmee je via Garmin Pay kon betalen. De opzet was dat je één keer in de 24 uur je pin moest ingeven of als je de smartwatch had afgedaan van je pols. De praktijk echter was eerder één keer in de 24 seconden, het werkte voor geen meter en je pin ingeven op de smartwatch was ook nog een heel gepruts, dat wil je niet als je voor de kassa staat met wachtende mensen achter je.

  Toen kwam Apple met Apple Pay naar Nederland, iPhone 7 gekocht, ja die zijn nog steeds nieuw te koop, en het Garmin wanproduct vervangen door een Apple Watch versies 3. Vanaf de eerste dag werken beide zonder enig probleem, ik hoef nooit meer mijn pincode in te toetsen, dus die kan ook niemand afkijken, waardoor betalen ook nog een stuk veiliger wordt. Kortom ik zit niet te wachten op een ander systeem dan Apple Pay, genoeg andere geprobeerd en die kunnen niet tippen aan Apple Pay.

  Overigens Payconiq werkt ook gewoon op de iPhone omdat dat juist ontwikkeld is om geen gebruik van de chip te hoeven maken, het werkt met QR codes.

 • Profielfoto
  Pizzakoerier

  Dit is nu typisch zo’n geval waarbij geforceerde keuzevrijheid in de praktijk leidt tot minder kwaliteit voor de consument. Met alle respect, geen enkele door banken zelf in elkaar geflanste betaal-app kan tippen aan Apple Pay. Niet aan het gebruiksgemak, niet aan de veiligheid. Gaan we weer nationale eilandjes creëren? Elke bank zijn eigen wiel uitvinden? Alsjeblieft niet.

  Apple Pay is zo’n grote sprong vooruit op elk vlak, daar kunnen de banken gewoon niet volgen. Ik snap dat de banken liever zelf hoge commissies binnenharken, maar dupeer de consument daar niet mee. Ik hoop dat de ACM beseft waar ze mee bezig is.

 • Profielfoto
  polansky

  csteelooper op 7 december 2020 14:34
  Als de ACM Apple Pay maar niet verbiest… Ik weet bijna niet meer hoe ik het zonder moet doen…

  Het gaat er niet om dat de ACM Apple Pay wil verbieden.
  De ACM (en de EU) wil dat er naast Apple Pay ook via andere manieren van betalen worden ondersteund die gebruik maken van NFC technologie.

  Het is in die zin niet anders dan Microsoft die werd gedwongen om naast Internet Explorer ook andere browsers mogelijk te maken.

  Alleen gaat het hier om contactloos betalen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Prima systeem dat Apple Pay. Maar inderdaad is keuze wel fijn.

  Dus NFC open gooien, èn Apple Pay niet alleen op iDevices, maar ook op Android.

  Win-win.

 • Profielfoto
  marcoverzee

  Altijd die regeltjes, zo moe begin ik er van te worden. Als er nou geen concurrentie was, dan zou ik het me kunnen voorstellen. Er zijn zo ongelofelijk veel alternatieven voor ApplePay, waarbij ik zelfs de pinpas als concurrent beschouw. Zeer tevreden Apple Pay gebruiker, helemaal als ik sommige vrienden zie stuntelen om met hun Androids te betalen. Die moeten in sommige gevallen eerst een app openen om te betalen.

 • Profielfoto
  Theos

  Apple Pay werkt uitstekend, maar ja het is wel lastig dat de banken op een iPhone geen alternatief hebben. Dat is ook de reden volgens mij dat betalen via mijn Apple Watch met Knab nog niet kan.

  Garmin Pay werkt ook goed bij mij; de tijd tussen de transacties dat je een pincode moet ingeven is bij mij toch wel iets van een half uur. Anders de code intikken, maar aflezen is volgens mij lastig; je zit met je vingers boven een piepklein schermpje…

  Voor de gebruikers van een Samsung smartwatch zijn de druiven zuur; nog steeds geen Samsung Pay geintroduceerd in Nederland…

  Ik heb het nu dus ook staan op mijn nieuwe Apple Watch SE, maar was een tijd geleden verbaasd dat Apple Pay ook al werkte op de Apple Watch series 0;-)

 • Profielfoto
  RW076

  Ik gebruik het juist OMDAT het gesloten is. Die QR meuk is daarnaast mega kut. Duurt echt 3x langer dan Apple Pay.
  Gezeik, er zijn echt weinig ongelukkige gebruikers en de ongelukkige zullen dat zelden zijn omdat ze geen keuze zouden hebben.
  Doe dit soort gedoe lekker op Android.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Pizzakoerier op 7 december 2020 17:40
  Met alle respect, geen enkele door banken zelf in elkaar geflanste betaal-app kan tippen aan Apple Pay. Niet aan het gebruiksgemak, niet aan de veiligheid. Gaan we weer nationale eilandjes creëren? Elke bank zijn eigen wiel uitvinden? Alsjeblieft niet.

  Apple Pay is zo’n grote sprong vooruit op elk vlak, daar kunnen de banken gewoon niet volgen.

  Zo zwart-wit is het dus niet. Payconiq kan niet tippen aan het gebruiksgemak/veiligheid omdat banken de NFC-functionaliteit niet kunnen gebruiken omdat Apple dit niet toelaat.

  Dat Apple NFC niet opent voor derden is natuurlijk niet alleen een zaak van veiligheid. Wanneer Payconiq wél van die NFC gebruik zou maken, dan zouden ze concurrentie krijgen van een gelijkaardige dienst die hun eigen product wel eens uit de markt zou kunnen duwen.

  Het gaat er dus maar weer eens om wie hieruit het meeste winst kan halen (zie ook: het hele getrouwtrek tussen EPIC-games en Apple).

   

 • Profielfoto
  San402

  Wat een geneuzel weer…
  Keuze vrijheid. Ik heb toch bij aankoop van een Apple product al keuze gehad om bijv. te kiezen voor een ander merk.
  Ik kies bewust voor Apple en de bijbehorende betalingsmiddelen zoals Apple Pay in combi met mijn eigen bank.

  Prima zo. Zinloos onderzoek.
  Maar uiteraard moet de ACM even een plasje doen over het Apple Pay systeem. *zucht

  Ga eens wat nuttigs doen ACM!

 • Profielfoto
  hansz

  Gebruik Apple Pay vanaf dat het uitkwam en heb vrijwel nooit meer een betaalkaart op zak. Hooguit in een vreemde omgeving maar tot op heden nog nooit meegemaakt dat het niet werkte. Ik zie dan ook geen enkele rede om eventueel naar een andere dienst over te stappen als dat wel mogelijk zou zijn. Af en toe slaat men een beetje door in dit soort zaken.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik snap écht niet hoe Apple Pay in godsnaam een beperking kan zijn voor de keuzevrijheid. Een consument kan altijd zelf bepalen waar ze een bankrekening openen, toch?
  Bovendien ís NFC al opengesteld voor andere apps, zolang ze de juiste APIs gebruiken. Ik weet alleen niet in hoeverre er beperkingen zijn in het soort NFC-chip dat wordt gebruikt…

  Overigens denk ik ook niet dat Apple zomaar zal stoppen met Apple Pay in Nederland, want er wordt écht behoorlijk veel gebruik van gemaakt. Alleen al hier in de omgeving zie ik er heel veel mensen mee betalen.

 • Profielfoto
  gradusdus

  Euhhhh, wat was er eigenlijk ook weer mis met een bankpasje… en hoezo ben ik gedupeerd als ik geen apple-pay op mijn iPhone heb?

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ik kan me voorstellen dat je denkt dat als de NFC-chip open wordt gesteld voor andere betaaldienstverleners, dat er dan meer keuze komt.
  Ik zit me alleen af te vragen of dat ook zo is. Op Android heb je Tap&Pay en GooglePay als ik het goed heb. Het eerste is van Android (en dus van Google), het tweede is van Google.
  Voor zover ik weet zijn er niet echt veel alternatieven ontstaan die het wat langer volhouden.
  Leuke clickbait van de ACM, maar ik denk niet dat we hoeven te vrezen voor echte gevolgen.

 • Profielfoto
  editsuite

  MoNdO GeNeRaToR op 7 december 2020 19:52

  Pizzakoerier op 7 december 2020 17:40
  Met alle respect, geen enkele door banken zelf in elkaar geflanste betaal-app kan tippen aan Apple Pay. Niet aan het gebruiksgemak, niet aan de veiligheid. Gaan we weer nationale eilandjes creëren? Elke bank zijn eigen wiel uitvinden? Alsjeblieft niet.

  Apple Pay is zo’n grote sprong vooruit op elk vlak, daar kunnen de banken gewoon niet volgen.

  Zo zwart-wit is het dus niet. Payconiq kan niet tippen aan het gebruiksgemak/veiligheid omdat banken de NFC-functionaliteit niet kunnen gebruiken omdat Apple dit niet toelaat.

  Dat Apple NFC niet opent voor derden is natuurlijk niet alleen een zaak van veiligheid. Wanneer Payconiq wél van die NFC gebruik zou maken, dan zouden ze concurrentie krijgen van een gelijkaardige dienst die hun eigen product wel eens uit de markt zou kunnen duwen.

  Het gaat er dus maar weer eens om wie hieruit het meeste winst kan halen (zie ook: het hele getrouwtrek tussen EPIC-games en Apple).

   

  Payconiq kan op Android wel gebruik maken van de NFC chip, maar ze doen dat niet. Payconiq is juist ontwikkeld met de gedachte dat het op elke, ook oude, telefoon moet werken, dus op op smartphones zonder NFC chip. Er is dus bewust gekozen voor de QR Code. Wij zijn het niet gewend, maar in China schijnt het heel gewoon te zijn om zo te betalen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Dat van die oude telefoons is misschien een argument om NFC niet te gebruiken op Android wegens too much hassle, maar ondertussen zijn er zo goed als geen iPhones meer in omloop die geen ApplePay-functionaliteit aanbieden. Zelfs de eerste generatie SE heeft al ApplePay.

 • Profielfoto

  Vrijheid en veiligheid gaan niet samen. Het zijn antoniemen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Dit is wel een goed artikel over het onderwerp.