Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 11 december 2020

Apple werkt mogelijk aan iPhone met Touch ID-sensor in het scherm

Er is een nieuw patent van Apple opgedoken dat laat zien dat het bedrijf nadenkt over Touch ID in het scherm van de iPhone. Het is helaas niet te zeggen of het bedrijf dergelijke plannen ook doorvoert. Patenten tonen vastgelegde ideeën aan, en die worden helaas niet altijd werkelijkheid.

Het patent is afgelopen donderdag gepubliceerd door het Amerikaanse patentenbureau (de USPTO, United States Patent and Trademark Office), onder de titel: Enhanced under-display fingerprint sensing using angle-focussed narrow field-of-view filters. In het document wordt de volgende beschrijving geleverd.

An apparatus for fingerprint sensing includes a light-emitting layer, an optical layer, a filter layer and a pixelated image sensor. The light-emitting layer is covered by a transparent layer, and can illuminate a surface touching the transparent layer and allows transmission of reflected light from the surface to the optical layer. The optical layer includes a plurality of optical elements. The filter layer includes a number of apertures and spatially processes the reflected light. The pixelated image sensor can sense the spatially processed light. At least one of the optical layer or the filter layer enables an angle-focused FOV filtering of the reflected light.

iPhone met Touch ID in het scherm

Als er gesproken wordt over ‘apparatus’, dan kunnen dat verschillende apparaten zijn. In dit geval is de kans echter groot dat het om een smartphone gaat, gezien de rest van de omschrijving. Het apparaat in kwestie, waarschijnlijk dus een iPhone, krijgt speciale lagen waarmee het mogelijk is een vingerafdruk te scannen. Dat scannen gebeurt door licht te reflecteren aan de oppervlakte, zoals dat nu ook gebeurt bij Android-smartphones met in-display vingerafdrukscanners. Verder wordt uitgelegd dat de sensor accuraat te werk kan gaan, dankzij een smal gezichtsveld (de field-of-view waarover gesproken wordt).

Het is dus niet vreemd om te denken dat Apple in elk geval gedacht heeft aan een iPhone met een in-display vingerafdrukscanner. Dergelijke patenten bieden vaak de (wellicht ijdele) hoop dat we op een dag nog een iPhone gaan zien die voorzien is van Touch ID, maar dan in het scherm. Dat zou dan een triomfantelijke terugkeer zijn van een functie waar veel mensen dankbaar gebruik van gemaakt hebben binnen het Apple-ecosysteem.

Apple vraagt om raad

Toevallig of niet, eerder deze week stuurde Apple nog een vragenlijst naar gebruikers met daarin onder meer vragen over usb-kabels en technologieën als Touch ID en Face ID. Dit betekent dat het bedrijf kijkt naar wat gebruikers belangrijk vinden. Mogelijk worden op basis van die bevindingen nieuwe keuzes gemaakt. Dat dit patent nu opgedoken is, biedt echter geen garanties, zoals dat altijd het geval is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple werkt mogelijk aan iPhone met Touch ID-sensor in het scherm
Sluiten