[REVIEW] AirPods Max: een typisch Apple-product

Door: Mark Hofman - 37 reacties
AirPods Max
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Wie Apple al jaren volgt weet dat het bedrijf producten op de markt brengt die kwalitatief erg hoogstaand zijn. Maar de keerzijde is wel dat veel producten flink wat geld kosten en dat sommige software- en hardwarematige keuzes niet altijd begrepen worden. Iets wat bij de nieuwe AirPods Max ook het geval is.

Ik heb inmiddels een week het genoegen gehad om aan de slag te gaan met de AirPods Max. In deze review leg ik uit wat deze koptelefoon precies te bieden heeft, vergelijk ik ze met de concurrentie en leg ik uit waarom dit product symbool staat voor alles wat Apple doet.

Waarom het reviewen van de AirPods Max een lastige taak was

Op het eerste oog had ik verwacht dat het reviewen van de AirPods Max vrij makkelijk zou zijn. De koptelefoon heeft een bizar hoge prijs en moet, in vergelijking met de meest populaire koptelefoons van de markt, twee keer zo goed presteren. “Kat in het bakkie”, dacht ik. Maar dat was dus niet het geval. De AirPods Max valt namelijk tussen twee categorieën in. Je hebt de casual koptelefoons zoals de Sony-WH1000XM4 en de Hi-Fi koptelefoons zoals de Sennheiser HD 800S. Gezien de prijs en de kwaliteiten valt de AirPods Max op papier in die eerste categorie, maar in de praktijk wordt al vrij snel duidelijk dat dit niet helemaal het geval is. Maar gezien het feit dat de koptelefoon gebruik maakt van een Bluetoothverbinding en hij de concurrentie voornamelijk van goedkopere modellen kan verwachten, valt hij ook buiten die tweede categorie.

Het voelt een beetje alsof je te maken hebt met een nieuwe categorie die Apple aansnijdt en gezien de prijs van €629 lijkt succes best een lastige opgave te worden. Zeker ook omdat hij buiten de Hi-Fi categorie valt, is het lastig om de telefoon objectief te benaderen zonder constant dat hoge prijskaartje over ogen te zien. Op deze manier ging ik er dus niet komen en moest ik iets anders verzinnen. Daarom heb ik het volgende gedaan:

Aan het einde van deze review, in de conclusie, laat ik me pas uit over de prijs en hoe deze in verhouding staat met de kwaliteit van de AirPods Max. Gedurende deze hele review richt ik mij dus volledig op wat voor een apparaat dit, los van de kosten, is. Gezien de doelgroep voor de casual koptelefoons het grootst is vergelijk ik de AirPods Max op sommige punten met de populairste, en op dit moment mijn favoriete, koptelefoon van de markt: de Sony WH-1000XM4. Je kan het er mee eens zijn of niet, daar is iedereen natuurlijk hartstikke vrij in. Maar het is, voor mij, wel belangrijk dat jullie op deze manier weten hoe ik de AirPods Max heb bekeken tijdens de review-periode van een week.

En daar kwam het volgende uit:

Het ontwerp van de koptelefoon

Wie een beetje opgelet heeft tijdens de aankondiging van de AirPods Max weet dat we het hier hebben over een premium-product. En zo voelt hij ook aan. De oorschelpen zijn gemaakt van aluminium, de hoofdband van roestvrijstaal en de pootjes zijn van staal. Dat verschil voel je meteen als je het vergelijkt met koptelefoons als de Bose Quiet Comfort en de Sony WH-1000XM4 die beiden van plastic zijn gemaakt. Dat merk je overigens wel direct aan het gewicht. Waar dat laatste voorbeeld rond de 250 gram weegt heeft de AirPods Max een gewicht van bijna 385 gram. Hiermee is de koptelefoon wel vrij zwaar en dat merk je tot op een zekere hoogte ook zeker op je hoofd. Maar door het netje dat in de hoofdband zit, wordt het gewicht dusdanig verdeeld dat dit alles behalve storend is tijdens het gebruik. De stalen pootjes schuiven overigens wat stroef uit, maar dat zorgt ervoor dat ze altijd op de juiste positie blijven staan. Het draagcomfort ligt dus hoog.

AirPods Max
Aluminium oorschelpen (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

De oorkussens zijn gemaakt van Memory Foam, wat betekent dat ze zich aanpassen aan de vorm van je oor en ook altijd lekker blijven zitten. Deze oorkussens zitten magnetisch vastgeklikt aan de koptelefoon, waardoor ze makkelijk te vervangen zijn. Na verloop van tijd kan het natuurlijk zijn dat deze oorkussens niet helemaal meer in goede staat is en wat dat betreft is het fijn dat je ze kan vervangen. Al kost het natuurlijk wel wat. Achter deze kussens zitten de 40mm drivers van de AirPods Max.

Aan de bovenkant van de rechterschelp zijn de Digital Crown en een knop voor de ruisonderdrukking. De AirPods Max maakt geen gebruik van Touch Controls en dat zie ik persoonlijk als iets positiefs. Andere koptelefoons uit de markt hebben dit bijvoorbeeld wel en dit zorgt meer voor frustratie dan voldoening. Al zijn er ook zeker wat problemen te vinden bij de bediening van de AirPods Max. Zo draait de Digital Crown standaard tegen de klok in wanneer je het geluid harder wilt zetten. Dat lijkt in eerste instantie niet zo’n probleem te zijn, maar het gaat vaak mis. Gelukkig is dit wel aan te passen in de instellingen. Het tweede probleem is het feit dat er geen uitknop op de AirPods Max zit, daar ga ik onder het kopje Batterij iets verder op in. Het derde probleem is dat er geen audiojack te vinden is op de koptelefoon. Wanneer de AirPods Max dus leeg is, kun je hem simpelweg niet meer gebruiken en mensen die veel onderweg zijn, en bijvoorbeeld vaak vliegen, kunnen dus geen optimaal gebruik maken van de koptelefoon. Het zou wat dat betreft lekker zijn als je de koptelefoon kon gebruiken met het multimediasysteem in een vliegtuig.

AirPods Max
De Smart Case (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Smart Case

De AirPods Max wordt geleverd met een Smart Case. Grappen over het ontwerp ervan (de BH of handtas) zijn al ruimschoots gemaakt. Terecht wat mij betreft, want de accessoire hoort tot een van de meest onzinnige dingen die ik gezien heb.

Zoals gezegd zijn de oorschelpen van de AirPods Max gemaakt van aluminium en is de hoofdband gemaakt van roestvrijstaal. Die hoofdband heeft ook een kwetsbaar netje aan de bovenkant, wat duidelijk het meest kwetsbare gedeelte van de koptelefoon is. Maar Apple kiest ervoor om dit juist bloot te stellen aan de buitenwereld en de oorschelpen netjes te beschermen. Maar om nu te zeggen dat de Smart Case ook echt bescherming biedt is een tweede. De onderkant van de koptelefoon wordt namelijk gewoon blootgesteld doordat er simpelweg gebruik gemaakt wordt van een enkele band. Een band die aan de rechterkant overigens voorzien is van een uitsnede om de AirPods Max makkelijk op te laden. Maar wanneer je de koptelefoon rustig in het hoesje steekt, valt de Lightning-poort buiten die uitsnede.

AirPods Max
Uitsnede niet helemaal symmetrisch (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

AirPods Max: fantastische geluidskwaliteit

Een koptelefoon kan nog zoveel geweldige functionaliteiten hebben en er nog zo goed uitzien, maar het draait natuurlijk allemaal om de geluidskwaliteit. Iets waar de AirPods Max wel in uit weet te blinken. Het mag overigens duidelijk zijn dat ik geen audiofiel ben en ook zeker geen professionele achtergrond heb op het gebied van audio. Maar in de afgelopen jaren heb ik wel veel verschillende koptelefoons en earbuds kunnen testen. Ik heb wat dat betreft dus wel degelijk een aardig beeld van wat de markt te bieden heeft. En wat dat betreft ligt de geluidskwaliteit van de AirPods Max simpelweg ontzettend hoog.

Wanneer je de koptelefoon gebruikt voor het luisteren van muziek hoor je dat de bastonen, middentonen en hoge tonen uitstekend verdeeld zijn. Het geluid is daarbij ook ontzettend helder en kraakt geen seconde. Zelfs niet wanneer je de volume maximaal opendraait. Je hebt het gevoel alsof je middenin een concertzaal staat met de leadzanger het hardst en de achtergrondstemmen ook daadwerkelijk op de achtergrond. De instrumenten zijn goed op elkaar afgestemd en komen, mede dankzij Spatial Audio, uit verschillende hoeken. Het is een ontzettend goede ervaring die mij, de eerste keer dat ik de AirPods Max gebruikte, kippenvel bezorgde.

Als we de vergelijking maken met de Sony WH-1000XM4 is de geluidkwaliteit van de AirPods Max wel echt een stap omhoog. Helaas is het niet zo dat de koptelefoon van Apple het geluid beter tegenhoudt. Tot 70% volume horen mensen om je heen zo goed als niets, maar daarna wordt het wel echt duidelijk voor ze waar je precies naar luistert.

Onder het kopje geluidskwaliteit valt, naar mijn idee, ook zeker de kwaliteit van de microfoon. We kunnen er veel over lullen, maar die is gewoon goed. Sterker nog: Apple presteert het om wat dat betreft aan de top van de markt te staan. Het geluid is helder, het achtergrondgeluid wordt beperkt en je klinkt (voor de andere kant van de lijn) hard genoeg.

Handige functionaliteiten

Zoals in de aankondiging te lezen was, is de AirPods Max voorzien van een aantal uiterst handige functionaliteiten. Zo heb je toegang tot Spatial Audio, Noise-Cancellation en Transparency Mode. Iets waar de AirPods Max ook uitstekend mee weet te presteren.

De grootste interesse zit hem vandaag de dag voornamelijk in de Noise-Cancellation. Niets is zo lekker om op het werk of buiten jezelf even af te kunnen sluiten en alleen te zijn met je muziek. Al helemaal wanneer je opperste concentratie nodig hebt. Wat dat betreft staat de Sony WH-1000XM4 zonder twijfel aan de top van de markt. Maar de AirPods Max evenaart die koptelefoon. Het werkt, mede dankzij de negen microfoons die erin verwerkt zitten, namelijk uitstekend. Waar de AirPods Max overigens wel echt beter in is, mede dankzij die microfoons dus, is de Transparency Mode. De functionaliteit staat bij andere koptelefoons bekend als de Ambient Sound en zorgt ervoor dat je de omgeving juist blijft horen. Iets waar de Max zonder twijfel in uitblinkt.

AirPods Max
De Max (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Spatial Audio is een functionaliteit die we kennen van de AirPods Pro. Dat deze feature goed werkt, is inmiddels lang en breed bekend. Dat de AirPods Max, met de overige functionaliteiten en geluidskwaliteit, er nog een schepje bovenop doet, mag duidelijk zijn. Maar het gebruik van de functionaliteit blijft wel beperkt. Zo is er nog steeds geen ondersteuning te vinden voor Apple TV en blijf je dus gebonden aan je iPad of iPhone. Best zonde aangezien het apparaat van Apple zich uitstekend leent voor het kijken van films in 5.1 Surround, 7.1 Surround en Dolby Atmos.

Verder is de AirPods Max, gelukkig, heel toegankelijk. Verbinden met apparaten gaat gewoon makkelijk, zoals je gewend bent van andere AirPods. Maar het is voornamelijk het gemak waarmee je wisselt tussen apparaten dat het beste bevalt. Wanneer je op je MacBook een video kijkt, maar ondertussen gebeld wordt op je iPhone, is het mogelijk om snel op te nemen met je AirPods Max. Dat gaat allemaal automatisch en werkt uiterst soepel.

De batterij van de AirPods Max

Apple belooft bij de AirPods Max een accuduur van 20 uur. Een voorspelling die ook in de praktijk vrij accuraat blijkt te zijn. Je haalt dat natuurlijk niet in iedere situatie, maar tussen de 16 en 20 uur moet zeker te doen zijn. Het maakt in deze niet heel veel uit of je Noise-Cancellation gebruikt of niet, al zorgt uitschakeling ervan uiteraard eerder voor een langere accuduur dan een kortere. Ik ben wat dat betreft best tevreden, maar vind het wel lastig om te zien dat mijn Sony WH-1000XM4 makkelijk tien uur langer meegaat.

Het feit dat je de AirPods Max niet uit kan schakelen werkt natuurlijk ook niet echt mee. Wanneer je de koptelefoon af doet gaat hij over in een Low Power Mode. Handig, maar zeker niet zo effectief als totale uitschakeling. Wanneer je de AirPods Max niet in de Smart Case stopt, heb je dus te maken met het feit dat de batterij wel gewoon leeg blijft lopen. Heb je daar geen behoefte aan, dan kan je hem dus in het hoesje stoppen. De koptelefoon gaat dan over in een Ultra Low Power Mode en staat zo goed als uit.

Het opladen van de AirPods Max verloopt vrij snel. Wie de koptelefoon vijf minuten aan de lader legt heeft alweer genoeg accu om 1,5 uur te luisteren.

AirPods Max
In de handtas! (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Een typisch product van Apple

Ik ben erg te spreken over de AirPods Max, maar er zijn zeker een aantal beslissingen genomen waar ik zo mijn vraagtekens bij zet. En wanneer ik het prijskaartje van €629 er dan ook weer bijhaal, wordt het eigenlijk vrij snel duidelijk. De AirPods Max is echt een typisch Apple-product. De koptelefoon presteert op veel fronten ontzettend goed, is erg gebruiksvriendelijk en blinkt uit wanneer je in het Apple-ecosysteem zit. Maar er zijn een aantal zaken, zoals de hele Smart Case en het feit dat er geen uitknop op de koptelefoon zit, die ik simpelweg niet echt snap. Dat we met het prijskaartje van €629 te maken hebben met een heel duur product, dat hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen.

Wie de AirPods Max op de kop tikt, mag uiteraard hopen dat deze op en top presteert. En wat dat betreft kan ik je geruststellen: dat doet hij ook. Maar als iemand mij zou vragen of ik deze zou verkiezen boven de, bijna €250 goedkopere, Sony WH-1000XM4 is mijn antwoord “nee”. Ondanks de geweldige geluidskwaliteit van de Max is het verschil in kwaliteit, gezien de prijs, mij toch echt veel te klein.

Reacties

37 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  Dank voor de review. Ik vind het bedrag erg hoog. Of het moet heel veel extra’s bieden. Alle reviews geven aan dat de ruisonderdrukking goed is. Dat de koptelefoon zwaar is. Maar belangrijker, wel erg weinig extra’s of juist minder ten opzichte van concurrenten. En dan kijk ik niet alleen naar Böse en Sony. Er zijn meer high end koptelefoons voor onder de € 400,- hier heeft Apple iets te veel uit het komt wel goed potje getapt….

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Super-lelijk met die grote glanzende metalen vlakken, maar hè, ondanks al die grappen over de AirPods is dat ook hèt audio-succes van de laatste tien jaar.

  Dus vergeet wat ik zeg en geniet er fijn van als je ze wil (en kan) betalen. .;)

 • Profielfoto
  hansz

  Smaken verschillen nou eenmaal, ik vind hem ook niet echt mooi, ziet er een beetje ouderwets uit qua vormgeving. Kan mij aan de andere kant wel voorstellen dat mensen zoiets graag willen kopen. Het apparaat lijkt inderdaad het meest geschikt voor gebruik met Apple producten. En hoewel ik de meeste producten van Apple zeer waardeer, ben ik niet de doelgroep voor een Apple koptelefoon. Heeft niet eens met de prijs te maken, wel dat ik mijn vleeswaren ook niet bij de bakker haal. Review is duidelijk en eerlijk.

 • Profielfoto
  Sudoku

  Ik heb geen koptelefoon en ook geen ervaring met Spatial Audio. Overweeg een goede koptelefoon aan te schaffen en lees vaak dat de Sony WH-1000XM4 zowat de beste koop is momenteel maar:

  1- Is Spatial Audio dan zo bijzonder en interessant?

  2- Kan ik met de Sony WH-1000XM4 ook genieten van Spatial Audio?

 • Profielfoto

  Snap het niet. Hoe kun je nu beweren dat je er in vliegtuig niet mee kunt luisteren als Apple zelf een kabeltje verkoopt waarmee dat dus wél kan? Kabeltje kost 35 euro, iets waarover sommigen vallen. Vraag die resteert: hoeveel kennis van zaken heeft de schrijver van deze review?

 • Profielfoto
  Imagic

  Waarschijnlijk ga ik de AirPods Max niet aanschaffen. Wat mij tegenhoudt is niet zozeer de prijs maar het ontwerp van de draag- en oplaadtas. Ik gruwel van deze design keuze. Daarbij vind ik de earcups van aluminium ook niet echt mooi. De hoofdband oogt goedkoop wat mij betreft.

  Een aantal van de design keuzes van Apple van de laatste jaren gaan sowieso volledig aan mij voorbij. Wat te denken van de Mac Pro 🤐

  Wat betreft draadloos en noise cancelling blijf ik bij mijn B&W PX7. Voor bedraad en gesloten gaat er sowieso niets boven mijn Sony Z1R qua geluidskwaliteit.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Er is gewoon een lightning naar 3.5 audio kabeltje te koop hoor. En “we kunnen er veel over lullen” echt, dat gebruik je gewoon?

   

 • Profielfoto
  Night

  Toch blijkt er wel degelijk een markt voor te zijn. Ondanks alle hierboven geopperde bezwaren, verkopen de Pro’s als een malle en zijn ze inmiddels bijna overal alweer uitverkocht.

 • Profielfoto
  hansz

  [email protected] op 18 december 2020 19:04
  Snap het niet. Hoe kun je nu beweren dat je er in vliegtuig niet mee kunt luisteren als Apple zelf een kabeltje verkoopt waarmee dat dus wél kan? Kabeltje kost 35 euro, iets waarover sommigen vallen. Vraag die resteert: hoeveel kennis van zaken heeft de schrijver van deze review?

  Goed lezen is ook een vak want in het review staat nergens dat je er in het vliegtuig niet mee kunt luisteren, alleen dat je hem niet kunt gebruiken met het multimedia systeem van het vliegtuig. De kabeltjes die Apple verkoopt zijn alleen geschikt voor de voorgaande Airpods, niet voor de MaX. Eerst even goed kijken voor dat je iemand gaat beledigen kan dus geen kwaad.

 • Profielfoto
  DB-1

  Sony WH-1000XM4 vs AirPods Max is een vergelijk dat niet opgaat. Deze review is net zoals de tientallen YouTube filmpjes die er al zijn verschenen een herhaling. Een vergelijk in het zelfde segment dringt zich op, nl met de Beoplay H9(5). We spreken dan over gelijkaardige materiaal keuze en technologie.

 • Profielfoto
  error

  Maandag ontvang ik een exemplaar. Ben reuze benieuwd!

  Ik vond de observaties van deze audiofiel wel aardig.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Luister al twee jaar naar tevredenheid via een PXC 550. Kost een derde, werkt ook prima met video-vergaderingen en in het vliegtuig.

 • Profielfoto
  Polonium-210

  Spatial audio is perfect om films te kijken. Werkt alleen niet met DE appleTV. Ja ho dan maar hoor.
  (ik zeg overigens bewust niet ‘met appleTV’ zonder lidwoord, zoals Apple’s markering afdeling dat zo graag wil).

  volgens appleinsider kun je de airpods pro max wel via AirPlay aan de appleTV koppelen. Automatisch overschakelen werkt alleen niet omdat de chips in de appleTV dat niet aan zouden kunnen. Maar werkt spatial audio via airplay dan wel? Anders blijft er weinig reden over om zoveel meer te betalen en dan straks zeker ook weer een nieuwe appleTV omdat die beter met de koptelefoon werkt 😓

 • Profielfoto
  edhollan28

  Spatial audio wordt niet ondersteund op de Apple tv.

  https://discussions.apple.com/thread/251800705

  Zou mij niet verbazen dat dit wel geval is bij de volgende versie Apple tv.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Polonium-210 op 19 december 2020 10:33
  …(ik zeg overigens bewust niet ‘met appleTV’ zonder lidwoord, zoals Apple’s markering afdeling dat zo graag wil)….

  Apple TV voldoet. Dit doet niet mee in de iPadOS en iOS gekte. Maar verder heb je gelijk; het is De Apple TV, of Apple TV+ (zonder ‘de’).

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Zou https://www.spatialaudio.us/ overigens al hebben aangeklopt bij Apple? Ik zou niet zo heel blij zijn als mijn bedrijfsnaam in dezelfde tak van sport werd gebruikt door eenander bedrijf.

 • Profielfoto
  RV

  @ Night… er zijn helemaal geen verkoopcijfers bekend. Dat de Airpod max is uitverkocht en een lange levertijd heeft zegt helemaal niks. Apple heeft wel vaker te lage voorraden. Het heeft ook met marketing te maken.

 • Profielfoto
  hansz

  Sudoku op 18 december 2020 18:48
  Ik heb geen koptelefoon en ook geen ervaring met Spatial Audio. Overweeg een goede koptelefoon aan te schaffen en lees vaak dat de Sony WH-1000XM4 zowat de beste koop is momenteel maar:

  1- Is Spatial Audio dan zo bijzonder en interessant?

  2- Kan ik met de Sony WH-1000XM4 ook genieten van Spatial Audio?

  Het beste advies voor jou is zelf gaan luisteren bij b.v. een Hobo hifi of hifi Klubben. Daar hebben ze de bekende merken op voorraad. De Sony heeft geen Spatial Audio maar ook andere bekende merken zoals B&W hebben dat niet. Dat zegt eigenlijk al wat of het nou  inderdaad wel zo interessant is. Persoonlijk vind ik van niet maar omdat geluid heel persoonlijk is vindt jij het misschien wel geweldig. Zelf gaan luisteren is daarom het beste advies. Spatial Audio, zoals Apple het noemt, bestaat al tijden, wordt ook wel ruimtelijk geluid genoemd.

 • Profielfoto
  mhoeve

  Komt Apple eens met een origineel ontwerp voor een koptelefoon, is het weer niet goed. Een Ferrari is ook veel duurder dan een Volkswagen Golf, maar is veel onpraktischer in het dagelijkse gebruik. Alleen hij rijdt fantastisch en als je dat het belangrijkste vindt, dan is de keuze – ondanks de prijs – voor sommigen gauw gemaakt.

  De vergelijking met de Sony WH-1000XM4 gaat compleet mank. Dat is zo’n verschrikkelijk overgewaardeerde, maar in werkelijkheid slecht klinkende koptelefoon (dof en donker geluid, weinig spreiding, alleen geschikt voor hip hop muziek en andere zwaar bas-geörienteerde muziekvormen, matig draagcomfort). Als de Apple Stores hopelijk binnenkort weer opengaan, ga ik zeker een keer luisteren. Ben erg benieuw. Voor mij is de prijs geen probleem voor zo’n origineel ontwerp.

   

 • Profielfoto

  hansz op 18 december 2020 20:17

  [email protected] op 18 december 2020 19:04
  Snap het niet. Hoe kun je nu beweren dat je er in vliegtuig niet mee kunt luisteren als Apple zelf een kabeltje verkoopt waarmee dat dus wél kan? Kabeltje kost 35 euro, iets waarover sommigen vallen. Vraag die resteert: hoeveel kennis van zaken heeft de schrijver van deze review?

  Goed lezen is ook een vak want in het review staat nergens dat je er in het vliegtuig niet mee kunt luisteren, alleen dat je hem niet kunt gebruiken met het multimedia systeem van het vliegtuig. De kabeltjes die Apple verkoopt zijn alleen geschikt voor de voorgaande Airpods, niet voor de MaX. Eerst even goed kijken voor dat je iemand gaat beledigen kan dus geen kwaad.

   

 • Profielfoto

  hansz op 18 december 2020 20:17

  [email protected] op 18 december 2020 19:04
  Snap het niet. Hoe kun je nu beweren dat je er in vliegtuig niet mee kunt luisteren als Apple zelf een kabeltje verkoopt waarmee dat dus wél kan? Kabeltje kost 35 euro, iets waarover sommigen vallen. Vraag die resteert: hoeveel kennis van zaken heeft de schrijver van deze review?

  Goed lezen is ook een vak want in het review staat nergens dat je er in het vliegtuig niet mee kunt luisteren, alleen dat je hem niet kunt gebruiken met het multimedia systeem van het vliegtuig. De kabeltjes die Apple verkoopt zijn alleen geschikt voor de voorgaande Airpods, niet voor de MaX. Eerst even goed kijken voor dat je iemand gaat beledigen kan dus geen kwaad.

  Slim? Semantisch genie? Als je hem in een vliegtuig niet kunt gebruiken bij het multimediasysteem, kun je er dan dus niet mee luisteren.

 • Profielfoto
  hansz

  [email protected] op 19 december 2020 20:00

  hansz op 18 december 2020 20:17

  [email protected] op 18 december 2020 19:04
  Snap het niet. Hoe kun je nu beweren dat je er in vliegtuig niet mee kunt luisteren als Apple zelf een kabeltje verkoopt waarmee dat dus wél kan? Kabeltje kost 35 euro, iets waarover sommigen vallen. Vraag die resteert: hoeveel kennis van zaken heeft de schrijver van deze review?

  Goed lezen is ook een vak want in het review staat nergens dat je er in het vliegtuig niet mee kunt luisteren, alleen dat je hem niet kunt gebruiken met het multimedia systeem van het vliegtuig. De kabeltjes die Apple verkoopt zijn alleen geschikt voor de voorgaande Airpods, niet voor de MaX. Eerst even goed kijken voor dat je iemand gaat beledigen kan dus geen kwaad.

  Slim? Semantisch genie? Als je hem in een vliegtuig niet kunt gebruiken bij het multimediasysteem, kun je er dan dus niet mee luisteren.

  Je doet wel je best om slim te zijn maar als jij op een iPhone of iPad muziek hebt staan, (vooraf gedownload) dan kan je ook gewoon in het vliegtuig luisteren. Of werkt dat dan opeens niet meer? Blijkbaar begrijp jij niet wat een multimedia systeem in een vliegtuig betekend. Met alle andere zaken waarmee de Max normaal gesproken werkt, blijft deze dus ook in het vliegtuig werken.

 • Profielfoto
  leavestone

  @mark prachtig plaatje op de Ikea box slimme stijlvolle opbergoplossing;)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  ‘Spatial Audio’ op je Mac met ELKE hoofdtelefoon:

 • Profielfoto
  KarelWillem

  hansz op 19 december 2020 21:46

  [email protected] op 19 december 2020 20:00

  hansz op 18 december 2020 20:17

  [email protected] op 18 december 2020 19:04
  Snap het niet. Hoe kun je nu beweren dat je er in vliegtuig niet mee kunt luisteren…

  Goed lezen is ook een vak want in het review staat nergens dat je er in het vliegtuig niet mee kunt luisteren, alleen dat je hem niet kunt gebruiken met het multimedia systeem van het vliegtuig….

  …Als je hem in een vliegtuig niet kunt gebruiken bij het multimediasysteem, kun je er dan dus niet mee luisteren…

  Je doet wel je best om slim te zijn maar als jij op een iPhone of iPad muziek hebt staan, (vooraf gedownload) dan kan je ook gewoon in het vliegtuig luisteren. Of werkt dat dan opeens niet meer? Blijkbaar begrijp jij niet wat een multimedia systeem in een vliegtuig betekend…

  Eh, of jij weet niet wat een multimedia systeem in een vliegtuig is. .;)
  Ooit gevlogen, en zo’n schermpje voor je neus gehad? Waar zo’n gaatje (of twee) in je armleuning zat om je hoofdtelefoon op aan te sluiten?

  Als je hoofdtelefoon maar één aansluiting heeft, moet je wel zorgen dat hij voldoende geladen is. Want is die AirPods Max leeg, dan kun je dus niet meer naar die leuke filmpjes luisteren op het schermpje voor je neus, alleen kijken…

 • Profielfoto
  ygtre

  We gaan de max eens testen in een max…

 • Profielfoto
  hansz

  KarelWillem op 20 december 2020 11:21

  Eh, of jij weet niet wat een multimedia systeem in een vliegtuig is. .;)
  Ooit gevlogen, en zo’n schermpje voor je neus gehad? Waar zo’n gaatje (of twee) in je armleuning zat om je hoofdtelefoon op aan te sluiten?

  Ik weet dus wel wat een Mediasysteem in een vliegtuig is en als je lange vluchten maakt, dan moet je inderdaad voorzorgsmaatregelen treffen, maar daar gaat het hier niet om. Iemand beweerd dat hij in het vliegtuig niet kan worden gebruikt, terwijl dat wel kan, alleen niet met het multmediasysteem van het vliegtuig zelf. Ook nog dat er verbindingskabeltjes zouden zijn, die zijn er, maar niet compatible met de Max.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Iemand beweerd dat hij in het vliegtuig niet kan worden gebruikt, terwijl dat wel kan…

  Blijf maar lekker vasthoudend joh. .;) Maar het is gewoon duidelijk wat er bedoeld wordt (en dat is niet wat jij er in leest).

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  “Zeker ook omdat hij buiten de Hi-Fi categorie valt, is het lastig om de telefoon objectief te benaderen zonder constant dat hoge prijskaartje over ogen te zien.”

   

  Eh, welke telefoon? Ging hier toch om een hoofdtelefoon?

  Ik haak ondertussen echt af steeds meer af bij OMT, de site die ik vroegah elke dag checkte. Slechte artikelen, duidelijk geschreven door de jongste stagiair met nul ervaring (niet lullig bedoeld), veel later dan de ‘grote’ buitenlandse reviewers, totaal niet meer vernieuwend etc.

  Je bent veel sneller en beter op de hoogte als je enkele Amerikaanse sites en YouTube kanalen volgt (LTT, SnazzyLabs, MKBHD etc).

  OMT is natuurlijk ooit begonnen als hobbyproject van twee gasten die ondertussen al dik een prima carrière hebben en niks meer doen met OMT behalve de eigenaar zijn. De site zelf wordt bijgehouden door de ene na de andere stagiair. OMT is een ‘side project‘ geworden en dat merk je. En dat begrijp ik ook heel erg goed. De eigenaren van OMT zijn ondertussen ook 15 jaar verder met hun leven. OMT is een leuke bijkomstigheid uit het verleden.

  Ik denk dat het gewoon tijd wordt om OMT op te heffen eerlijk gezegd. Stoppen op je hoogtepunt kan allang niet meer, maar stop dan alsjeblieft voordat het echt sneu wordt (als het dat niet al is).

  Anyway, ik zal wel weer neergesabeld worden om deze pittige mening, maar dat is dan maar zo.

  Merry Xmas lieve mensen:)

 • Profielfoto
  hansz

  KarelWillem op 20 december 2020 13:25

  …Iemand beweerd dat hij in het vliegtuig niet kan worden gebruikt, terwijl dat wel kan…

  Blijf maar lekker vasthoudend joh. .;) Maar het is gewoon duidelijk wat er bedoeld wordt (en dat is niet wat jij er in leest).

  Of wat jij er nu van probeert  te maken!

 • Profielfoto
  Frans

  DB-1 op 18 december 2020 20:19
  Sony WH-1000XM4 vs AirPods Max is een vergelijk dat niet opgaat. Deze review is net zoals de tientallen YouTube filmpjes die er al zijn verschenen een herhaling. Een vergelijk in het zelfde segment dringt zich op, nl met de Beoplay H9(5). We spreken dan over gelijkaardige materiaal keuze en technologie.

  Vergelijken kan natuurlijk altijd, maar inderdaad, je hebt het wel over een heel andere (kwaliteit) klasse met, logischerwijs, bijbehorend prijsverschil. De vraag is of je het prijsverschil ervoor over hebt, en die keuze is heel persoonlijk (nog afgezien van de inhoud van je portemonnaie). Daarmee wil ik het advies van hansz ondersteunen, ga naar een goede audio zaak die een goede selectie in de winkel heeft liggen en ga zelf luisteren met je eigen muziek. Daarna wel daar kopen, al zijn ze wat duurder dan de laagste internet prijs, want anders verdwijnen dat soort winkels en komt er een toekomst waarin je alles alleen nog ‘op de gok’ kunt aanschaffen.

  Overigens, vergeet Bowers & Wilkins niet als je in het betere segment gaat vergelijken.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Daarna wel daar kopen, al zijn ze wat duurder dan de laagste internet prijs, want anders verdwijnen dat soort winkels en komt er een toekomst waarin je alles alleen nog ‘op de gok’ kunt aanschaffen.

  Het ‘mooie’ van online kopen is dat helemaal niets op de gok moet. Je kunt wekenlang testen zonder de opdringerige hijg van een verkoper in je nek(*).

  (*) Gelukkig zijn er ook prima zaken waar ze je in alle rust zaken laten testen, maar je eigen omgeving is toch nog altijd echt de beste testomgeving.

 • Profielfoto
  hansz

  Ach ja, waarom zou je het jezelf ook gemakkelijk maken als het veel moeilijker kan. Als ik 4 verschillende koptelefoons wil uitproberen en dat via internet wil doen dan ben ik zeker 3 maanden bezig en moet ik minimaal 3 keer een pakket terugsturen en naar een bezorgpunt lopen. Los van het feit dat ik er al niet zo dol op ben om iets zomaar te laten komen omdat ik het toch wel terug kan sturen, lijkt het mij een stuk handiger om dan 1x een bezoek aan een speciaalzaak te doen, waar ik binnen 1 dag alles kan beluisteren wat ik wil en bovendien dezelfde dag met het product thuiskom wat mij aanstaat. Dat opdringerige in je nek hijgen gebeurd alleen als jij dat zelf toelaat maar lijkt me ook niet reëel als jij met een koptelefoon op je hoofd zit. Anders zit je bij de verkeerde winkel.

 • Profielfoto
  Wammesonline

  Wat zijn de ervaringen met Hajo’s Headphone
  Enhancer? Klinkt in ieder geval interessant

 • Profielfoto
  Wammesonline

  Ik ben benieuwd hoe de AirPods Max is tov de IRIS Flow Headphones die ik heb besteld via Indiegogo. Voor ongeveer de halve prijs van een AirPods Max. In de IRIS zit algoritme ingebouwd die gecomprimeerde muziek verrijkt en beter op originele opname doet lijken. Verder ook afneembare pads; betere accu duur en zowel draadloos als met kabeltje te gebruiken. Geen ANC, maar de vraag is of je dat gaat missen als de oorschelpen goed afsluiten.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Sudoku op 18 december 2020 18:48
  Ik heb geen koptelefoon en ook geen ervaring met Spatial Audio. Overweeg een goede koptelefoon aan te schaffen en lees vaak dat de Sony WH-1000XM4 zowat de beste koop is momenteel maar:

  1- Is Spatial Audio dan zo bijzonder en interessant?

  2- Kan ik met de Sony WH-1000XM4 ook genieten van Spatial Audio?

  1 – Spatial Audio: Dolby Atmos for Headphones … Volgens mij niets nieuws onder de zon. Apple heeft daar nu dus zijn eigen variant op verzonnen. Een beetje zoals met ProRAW (eigenlijk gewoon Adobe DNG bestanden met enkele toevoegingen en feitelijk dus niet echt meer RAW zoals RAW bedoeld was (1:1 sensor data – ProRAW = bewerkte (verbeterde) sensor data).

   

  2 – Sony heeft 360 Reality Audio ondersteuning. Spatial Audio is Apple’s eigen implementatie en technologie, ik vermoed dat de processing in de koptelefoon gebeurt.

 • Profielfoto
  gijzzz

  Dik 600 euries neertellen voor een koptelefoon om er vervolgens gewoon youtube filmpjes en popmuziek en rappende reppers via muzieksteamingdiensten mee te gaan luisteren dat is wat 90 % van de gebruikers er mee gaat doen. En je vervolgens af te vragen of je nog naar HiFi geluid aan het luisteren bent zonder de rest van de wereld te horen in het OV en het vliegtuig? Leuk al die semi-professionals hier maar laten wij eerlijk blijven deze koptelefoon koop je zodat de wereld kan zien dat jij hem op je hoofd hebt hebt en niet vanwege de audiofiele geluidskwaliteit. Dat je er vervolgens uitziet als een puber van 40 met een midlife-crisis krijg je er gratis bij. Kortom koop hem of koop hem niet maar doe niet alsof er hier iets revolutionairs op de markt is gebracht want ik zie niets nieuws.