[REVIEW] AirPods Max: een typisch Apple-product

Apple Mark Hofman 18 dec 2020
Leestijd: 11 minuten

Wie Apple al jaren volgt weet dat het bedrijf producten op de markt brengt die kwalitatief erg hoogstaand zijn. Maar de keerzijde is wel dat veel producten flink wat geld kosten en dat sommige software- en hardwarematige keuzes niet altijd begrepen worden. Iets wat bij de nieuwe AirPods Max ook het geval is.

Ik heb inmiddels een week het genoegen gehad om aan de slag te gaan met de AirPods Max. In deze review leg ik uit wat deze koptelefoon precies te bieden heeft, vergelijk ik ze met de concurrentie en leg ik uit waarom dit product symbool staat voor alles wat Apple doet.

Waarom het reviewen van de AirPods Max een lastige taak was

Op het eerste oog had ik verwacht dat het reviewen van de AirPods Max vrij makkelijk zou zijn. De koptelefoon heeft een bizar hoge prijs en moet, in vergelijking met de meest populaire koptelefoons van de markt, twee keer zo goed presteren. “Kat in het bakkie”, dacht ik. Maar dat was dus niet het geval. De AirPods Max valt namelijk tussen twee categorieën in. Je hebt de casual koptelefoons zoals de Sony-WH1000XM4 en de Hi-Fi koptelefoons zoals de Sennheiser HD 800S. Gezien de prijs en de kwaliteiten valt de AirPods Max op papier in die eerste categorie, maar in de praktijk wordt al vrij snel duidelijk dat dit niet helemaal het geval is. Maar gezien het feit dat de koptelefoon gebruik maakt van een Bluetoothverbinding en hij de concurrentie voornamelijk van goedkopere modellen kan verwachten, valt hij ook buiten die tweede categorie.

Het voelt een beetje alsof je te maken hebt met een nieuwe categorie die Apple aansnijdt en gezien de prijs van €629 lijkt succes best een lastige opgave te worden. Zeker ook omdat hij buiten de Hi-Fi categorie valt, is het lastig om de telefoon objectief te benaderen zonder constant dat hoge prijskaartje over ogen te zien. Op deze manier ging ik er dus niet komen en moest ik iets anders verzinnen. Daarom heb ik het volgende gedaan:

Aan het einde van deze review, in de conclusie, laat ik me pas uit over de prijs en hoe deze in verhouding staat met de kwaliteit van de AirPods Max. Gedurende deze hele review richt ik mij dus volledig op wat voor een apparaat dit, los van de kosten, is. Gezien de doelgroep voor de casual koptelefoons het grootst is vergelijk ik de AirPods Max op sommige punten met de populairste, en op dit moment mijn favoriete, koptelefoon van de markt: de Sony WH-1000XM4. Je kan het er mee eens zijn of niet, daar is iedereen natuurlijk hartstikke vrij in. Maar het is, voor mij, wel belangrijk dat jullie op deze manier weten hoe ik de AirPods Max heb bekeken tijdens de review-periode van een week.

En daar kwam het volgende uit:

Het ontwerp van de koptelefoon

Wie een beetje opgelet heeft tijdens de aankondiging van de AirPods Max weet dat we het hier hebben over een premium-product. En zo voelt hij ook aan. De oorschelpen zijn gemaakt van aluminium, de hoofdband van roestvrijstaal en de pootjes zijn van staal. Dat verschil voel je meteen als je het vergelijkt met koptelefoons als de Bose Quiet Comfort en de Sony WH-1000XM4 die beiden van plastic zijn gemaakt. Dat merk je overigens wel direct aan het gewicht. Waar dat laatste voorbeeld rond de 250 gram weegt heeft de AirPods Max een gewicht van bijna 385 gram. Hiermee is de koptelefoon wel vrij zwaar en dat merk je tot op een zekere hoogte ook zeker op je hoofd. Maar door het netje dat in de hoofdband zit, wordt het gewicht dusdanig verdeeld dat dit alles behalve storend is tijdens het gebruik. De stalen pootjes schuiven overigens wat stroef uit, maar dat zorgt ervoor dat ze altijd op de juiste positie blijven staan. Het draagcomfort ligt dus hoog.

AirPods Max
Aluminium oorschelpen (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

De oorkussens zijn gemaakt van Memory Foam, wat betekent dat ze zich aanpassen aan de vorm van je oor en ook altijd lekker blijven zitten. Deze oorkussens zitten magnetisch vastgeklikt aan de koptelefoon, waardoor ze makkelijk te vervangen zijn. Na verloop van tijd kan het natuurlijk zijn dat deze oorkussens niet helemaal meer in goede staat is en wat dat betreft is het fijn dat je ze kan vervangen. Al kost het natuurlijk wel wat. Achter deze kussens zitten de 40mm drivers van de AirPods Max.

Aan de bovenkant van de rechterschelp zijn de Digital Crown en een knop voor de ruisonderdrukking. De AirPods Max maakt geen gebruik van Touch Controls en dat zie ik persoonlijk als iets positiefs. Andere koptelefoons uit de markt hebben dit bijvoorbeeld wel en dit zorgt meer voor frustratie dan voldoening. Al zijn er ook zeker wat problemen te vinden bij de bediening van de AirPods Max. Zo draait de Digital Crown standaard tegen de klok in wanneer je het geluid harder wilt zetten. Dat lijkt in eerste instantie niet zo’n probleem te zijn, maar het gaat vaak mis. Gelukkig is dit wel aan te passen in de instellingen. Het tweede probleem is het feit dat er geen uitknop op de AirPods Max zit, daar ga ik onder het kopje Batterij iets verder op in. Het derde probleem is dat er geen audiojack te vinden is op de koptelefoon. Wanneer de AirPods Max dus leeg is, kun je hem simpelweg niet meer gebruiken en mensen die veel onderweg zijn, en bijvoorbeeld vaak vliegen, kunnen dus geen optimaal gebruik maken van de koptelefoon. Het zou wat dat betreft lekker zijn als je de koptelefoon kon gebruiken met het multimediasysteem in een vliegtuig.

AirPods Max
De Smart Case (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Smart Case

De AirPods Max wordt geleverd met een Smart Case. Grappen over het ontwerp ervan (de BH of handtas) zijn al ruimschoots gemaakt. Terecht wat mij betreft, want de accessoire hoort tot een van de meest onzinnige dingen die ik gezien heb.

Zoals gezegd zijn de oorschelpen van de AirPods Max gemaakt van aluminium en is de hoofdband gemaakt van roestvrijstaal. Die hoofdband heeft ook een kwetsbaar netje aan de bovenkant, wat duidelijk het meest kwetsbare gedeelte van de koptelefoon is. Maar Apple kiest ervoor om dit juist bloot te stellen aan de buitenwereld en de oorschelpen netjes te beschermen. Maar om nu te zeggen dat de Smart Case ook echt bescherming biedt is een tweede. De onderkant van de koptelefoon wordt namelijk gewoon blootgesteld doordat er simpelweg gebruik gemaakt wordt van een enkele band. Een band die aan de rechterkant overigens voorzien is van een uitsnede om de AirPods Max makkelijk op te laden. Maar wanneer je de koptelefoon rustig in het hoesje steekt, valt de Lightning-poort buiten die uitsnede.

AirPods Max
Uitsnede niet helemaal symmetrisch (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

AirPods Max: fantastische geluidskwaliteit

Een koptelefoon kan nog zoveel geweldige functionaliteiten hebben en er nog zo goed uitzien, maar het draait natuurlijk allemaal om de geluidskwaliteit. Iets waar de AirPods Max wel in uit weet te blinken. Het mag overigens duidelijk zijn dat ik geen audiofiel ben en ook zeker geen professionele achtergrond heb op het gebied van audio. Maar in de afgelopen jaren heb ik wel veel verschillende koptelefoons en earbuds kunnen testen. Ik heb wat dat betreft dus wel degelijk een aardig beeld van wat de markt te bieden heeft. En wat dat betreft ligt de geluidskwaliteit van de AirPods Max simpelweg ontzettend hoog.

Wanneer je de koptelefoon gebruikt voor het luisteren van muziek hoor je dat de bastonen, middentonen en hoge tonen uitstekend verdeeld zijn. Het geluid is daarbij ook ontzettend helder en kraakt geen seconde. Zelfs niet wanneer je de volume maximaal opendraait. Je hebt het gevoel alsof je middenin een concertzaal staat met de leadzanger het hardst en de achtergrondstemmen ook daadwerkelijk op de achtergrond. De instrumenten zijn goed op elkaar afgestemd en komen, mede dankzij Spatial Audio, uit verschillende hoeken. Het is een ontzettend goede ervaring die mij, de eerste keer dat ik de AirPods Max gebruikte, kippenvel bezorgde.

Als we de vergelijking maken met de Sony WH-1000XM4 is de geluidkwaliteit van de AirPods Max wel echt een stap omhoog. Helaas is het niet zo dat de koptelefoon van Apple het geluid beter tegenhoudt. Tot 70% volume horen mensen om je heen zo goed als niets, maar daarna wordt het wel echt duidelijk voor ze waar je precies naar luistert.

Onder het kopje geluidskwaliteit valt, naar mijn idee, ook zeker de kwaliteit van de microfoon. We kunnen er veel over lullen, maar die is gewoon goed. Sterker nog: Apple presteert het om wat dat betreft aan de top van de markt te staan. Het geluid is helder, het achtergrondgeluid wordt beperkt en je klinkt (voor de andere kant van de lijn) hard genoeg.

Handige functionaliteiten

Zoals in de aankondiging te lezen was, is de AirPods Max voorzien van een aantal uiterst handige functionaliteiten. Zo heb je toegang tot Spatial Audio, Noise-Cancellation en Transparency Mode. Iets waar de AirPods Max ook uitstekend mee weet te presteren.

De grootste interesse zit hem vandaag de dag voornamelijk in de Noise-Cancellation. Niets is zo lekker om op het werk of buiten jezelf even af te kunnen sluiten en alleen te zijn met je muziek. Al helemaal wanneer je opperste concentratie nodig hebt. Wat dat betreft staat de Sony WH-1000XM4 zonder twijfel aan de top van de markt. Maar de AirPods Max evenaart die koptelefoon. Het werkt, mede dankzij de negen microfoons die erin verwerkt zitten, namelijk uitstekend. Waar de AirPods Max overigens wel echt beter in is, mede dankzij die microfoons dus, is de Transparency Mode. De functionaliteit staat bij andere koptelefoons bekend als de Ambient Sound en zorgt ervoor dat je de omgeving juist blijft horen. Iets waar de Max zonder twijfel in uitblinkt.

AirPods Max
De Max (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Spatial Audio is een functionaliteit die we kennen van de AirPods Pro. Dat deze feature goed werkt, is inmiddels lang en breed bekend. Dat de AirPods Max, met de overige functionaliteiten en geluidskwaliteit, er nog een schepje bovenop doet, mag duidelijk zijn. Maar het gebruik van de functionaliteit blijft wel beperkt. Zo is er nog steeds geen ondersteuning te vinden voor Apple TV en blijf je dus gebonden aan je iPad of iPhone. Best zonde aangezien het apparaat van Apple zich uitstekend leent voor het kijken van films in 5.1 Surround, 7.1 Surround en Dolby Atmos.

Verder is de AirPods Max, gelukkig, heel toegankelijk. Verbinden met apparaten gaat gewoon makkelijk, zoals je gewend bent van andere AirPods. Maar het is voornamelijk het gemak waarmee je wisselt tussen apparaten dat het beste bevalt. Wanneer je op je MacBook een video kijkt, maar ondertussen gebeld wordt op je iPhone, is het mogelijk om snel op te nemen met je AirPods Max. Dat gaat allemaal automatisch en werkt uiterst soepel.

De batterij van de AirPods Max

Apple belooft bij de AirPods Max een accuduur van 20 uur. Een voorspelling die ook in de praktijk vrij accuraat blijkt te zijn. Je haalt dat natuurlijk niet in iedere situatie, maar tussen de 16 en 20 uur moet zeker te doen zijn. Het maakt in deze niet heel veel uit of je Noise-Cancellation gebruikt of niet, al zorgt uitschakeling ervan uiteraard eerder voor een langere accuduur dan een kortere. Ik ben wat dat betreft best tevreden, maar vind het wel lastig om te zien dat mijn Sony WH-1000XM4 makkelijk tien uur langer meegaat.

Het feit dat je de AirPods Max niet uit kan schakelen werkt natuurlijk ook niet echt mee. Wanneer je de koptelefoon af doet gaat hij over in een Low Power Mode. Handig, maar zeker niet zo effectief als totale uitschakeling. Wanneer je de AirPods Max niet in de Smart Case stopt, heb je dus te maken met het feit dat de batterij wel gewoon leeg blijft lopen. Heb je daar geen behoefte aan, dan kan je hem dus in het hoesje stoppen. De koptelefoon gaat dan over in een Ultra Low Power Mode en staat zo goed als uit.

Het opladen van de AirPods Max verloopt vrij snel. Wie de koptelefoon vijf minuten aan de lader legt heeft alweer genoeg accu om 1,5 uur te luisteren.

AirPods Max
In de handtas! (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Een typisch product van Apple

Ik ben erg te spreken over de AirPods Max, maar er zijn zeker een aantal beslissingen genomen waar ik zo mijn vraagtekens bij zet. En wanneer ik het prijskaartje van €629 er dan ook weer bijhaal, wordt het eigenlijk vrij snel duidelijk. De AirPods Max is echt een typisch Apple-product. De koptelefoon presteert op veel fronten ontzettend goed, is erg gebruiksvriendelijk en blinkt uit wanneer je in het Apple-ecosysteem zit. Maar er zijn een aantal zaken, zoals de hele Smart Case en het feit dat er geen uitknop op de koptelefoon zit, die ik simpelweg niet echt snap. Dat we met het prijskaartje van €629 te maken hebben met een heel duur product, dat hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen.

Wie de AirPods Max op de kop tikt, mag uiteraard hopen dat deze op en top presteert. En wat dat betreft kan ik je geruststellen: dat doet hij ook. Maar als iemand mij zou vragen of ik deze zou verkiezen boven de, bijna €250 goedkopere, Sony WH-1000XM4 is mijn antwoord “nee”. Ondanks de geweldige geluidskwaliteit van de Max is het verschil in kwaliteit, gezien de prijs, mij toch echt veel te klein.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen