Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 1 december 2020

5G rolt sneller uit dan verwacht: indrukwekkende grens nog dit jaar bereikt

De verwachting is dat het snellere 5G-netwerk nog voor het einde van het jaar meer dan een miljard mensen gaat bedienen. Er is veel te doen omtrent het nieuwe netwerk, maar de problemen belemmeren de uitbreiding niet. De komende vijf jaar krijgen heel veel mensen wereldwijd te maken met de mobiele internetverbinding.

Uit onderzoek van Ericsson blijkt dat 60 procent van de wereldbevolking in 2026 gebruikmaakt van 5G (via CNET). Daarmee rolt dit netwerk veel sneller uit dat 3G en 4G destijds uitgerold worden. Voor het einde van het jaar moeten er zo’n 218 miljoen abonnementen zijn afgesloten op het nieuwe netwerk; eerder dacht Ericsson nog dat dit aantal op 190 miljoen zou gaan liggen. Dat is slechts een deel van wat mogelijk is, aangezien ook ongeveer één miljard mensen voor het einde van het jaar wonen in een gebied waar 5G aanwezig is. Dat is ongeveer vijftien procent van de totale wereldbevolking.

5G voor iedereen

Wanneer 2026 aanbreekt, dan moeten er zo’n 3,5 miljard abonnementen zijn die gebruikmaken van het snellere netwerk, aldus Ericsson. Dat is nog een flinke stap omhoog in vergelijking met de voorspelling voor 2025, aangezien die teller op 2,8 miljard staat.

iPhone 12 mini
De 12 mini (met 5G ondersteuning) in het zwart.

Over heel de wereld wordt 5G nu uitgerold. Verschillende landen maken al dankbaar gebruik van de hogere snelheid op het mobiele netwerk, maar hier in Nederland is het nog niet zo ver door beperkingen. Dat kan nog veranderen in de toekomst, maar daardoor zijn Nederlands wel iets minder happig dan mensen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Zuid-Korea.

Covid-19 versnelt het proces

2020 zou het jaar van 5G worden, totdat het er even op leek dat het coronavirus roet in het eten zou gooien. Dat bleek een kortzichtige aanname te zijn, aangezien covid-19 juist voor een versnelling van het uitrollen van dergelijke netwerken wereldwijd gezorgd heeft. Dat geldt bijvoorbeeld voor een land als China, waar de uitrol prioriteit gekregen heeft. Ericsson is een grote speler op de markt voor telecomapparatuur en heeft hier dus voldoende zicht op. Volgens de fabrikant is de ontwikkeling aldaar voornamelijk te danken aan de lagere prijzen voor 5G-smartphones.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5G rolt sneller uit dan verwacht: indrukwekkende grens nog dit jaar bereikt
Sluiten