5G rolt sneller uit dan verwacht: indrukwekkende grens nog dit jaar bereikt

Door: Wesley Akkerman - 8 reacties
Vodafone 5G
(Afbeelding: Vodafone, montage: OMT)

De verwachting is dat het snellere 5G-netwerk nog voor het einde van het jaar meer dan een miljard mensen gaat bedienen. Er is veel te doen omtrent het nieuwe netwerk, maar de problemen belemmeren de uitbreiding niet. De komende vijf jaar krijgen heel veel mensen wereldwijd te maken met de mobiele internetverbinding.

Uit onderzoek van Ericsson blijkt dat 60 procent van de wereldbevolking in 2026 gebruikmaakt van 5G (via CNET). Daarmee rolt dit netwerk veel sneller uit dat 3G en 4G destijds uitgerold worden. Voor het einde van het jaar moeten er zo’n 218 miljoen abonnementen zijn afgesloten op het nieuwe netwerk; eerder dacht Ericsson nog dat dit aantal op 190 miljoen zou gaan liggen. Dat is slechts een deel van wat mogelijk is, aangezien ook ongeveer één miljard mensen voor het einde van het jaar wonen in een gebied waar 5G aanwezig is. Dat is ongeveer vijftien procent van de totale wereldbevolking.

5G voor iedereen

Wanneer 2026 aanbreekt, dan moeten er zo’n 3,5 miljard abonnementen zijn die gebruikmaken van het snellere netwerk, aldus Ericsson. Dat is nog een flinke stap omhoog in vergelijking met de voorspelling voor 2025, aangezien die teller op 2,8 miljard staat.

iPhone 12 mini
De 12 mini (met 5G ondersteuning) in het zwart. (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Over heel de wereld wordt 5G nu uitgerold. Verschillende landen maken al dankbaar gebruik van de hogere snelheid op het mobiele netwerk, maar hier in Nederland is het nog niet zo ver door beperkingen. Dat kan nog veranderen in de toekomst, maar daardoor zijn Nederlands wel iets minder happig dan mensen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Zuid-Korea.

Covid-19 versnelt het proces

2020 zou het jaar van 5G worden, totdat het er even op leek dat het coronavirus roet in het eten zou gooien. Dat bleek een kortzichtige aanname te zijn, aangezien covid-19 juist voor een versnelling van het uitrollen van dergelijke netwerken wereldwijd gezorgd heeft. Dat geldt bijvoorbeeld voor een land als China, waar de uitrol prioriteit gekregen heeft. Ericsson is een grote speler op de markt voor telecomapparatuur en heeft hier dus voldoende zicht op. Volgens de fabrikant is de ontwikkeling aldaar voornamelijk te danken aan de lagere prijzen voor 5G-smartphones.

CNET

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  EGrafland

  Bij mijn provider kon ik dit jaar een abonnement krijgen waarbij ik 5G automatisch zou krijgen wanneer dat werd ingevoerd, of zoals jullie zeggen, ‘uitgerold’. En dat dan bij een iPhone die niet compatibel was met 5G.
  Toen ik uitgerold was, van het lachen, heb ik toch maar een iets goedkoper abonnement genomen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Op mijn nieuwe iPhone 12 heb krijg ik de 5G indicatie te zien (abonnement via mijn werk), maar eerlijk gezegd merk en meet ik geen enkel verschil met 4G.

 • Profielfoto
  Caszz

  @Buzz Het is ook maar een tikkie sneller dan 5G wat wij nu in NL hebben. De millimeter wave duurt nog even, dat is wel sneller maar zit niet in onze iPhone 12 alleen de Amerikaanse iphones. Wat we in NL hebben is 4Gplus. Maar wordt 5G genoemd.

 • Profielfoto
  Caszz

  Tikkie sneller dan 4G bedoelde ik 😬

 • Profielfoto
  Pizzakoerier

  En hier in België vindt de frequentieveiling volgens de laatste berichten pas “eind 2021, begin 2022” plaats. Hier wordt vooral indrukwekkende stilstand bereikt. 🐌

 • Profielfoto
  Raridder

  Ik heb nu een maand en zit met 5G tussen de 170 en 350 Mb.Ben er happy mee. Ook op werk haal ik met gemak de 200 Mb.

 • Profielfoto
  Wankei

  Pizzakoerier op 1 december 2020 21:35
  En hier in België vindt de frequentieveiling volgens de laatste berichten pas “eind 2021, begin 2022” plaats. Hier wordt vooral indrukwekkende stilstand bereikt. 🐌

  De vertragende voorsprong (voor andere landen dan België) noemen ze dat!  ;-)

   

 • Profielfoto
  Padawan

  4G is meer dan snel genoeg, pas als je online gaat gamen zoals Stadia zal het te sloom zijn, maarja wie gaat er nu Stadia spelen in de trein? Nog even 5 jaar wachten totdat het geoptimaliseerd is.