Weekend Poll: Welke mobiele telefoon had je vóórdat de iPhone uitkwam?

Door: Night - 50 reacties
nokia 3310
Afbeelding: Nokia

Toen Apple in juni 2007 de iPhone presenteerde zette dit de mobiele wereld op zijn kop. Mobiele telefoons werden smartphones en je kon ineens van alles doen met je vinger op een aanrakingsgevoelig scherm. Maar vóór die tijd waren we natuurlijk ook al mobiel.

In de Weekend Poll van deze week blikken we een flink stuk terug in de tijd. Ruim dertien jaar om precies te zijn. Want voordat je je eerste iPhone kon showen aan jaloerse vrienden, had je natuurlijk ook al een mobiele telefoon. Maar welke?

Deze week mag je zeggen welk merk/type de voorganger was van jouw iPhone. We zijn benieuwd! Staat jouw telefoon er niet bij? Laat dan even in de reacties hieronder weten welk merk en type jij bezat. En voor de mobiele alleskunner: Je mag meerdere keuzes aanvinken als je meer dan één telefoon had.

Wil je het helemaal compleet maken? Geef in de reacties dan ook even op welk type jij had.

Een fijn weekend gewenst van het gehele OMT team!

(Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te stemmen!)

Reacties

50 reacties
 • Profielfoto
  Night

  Nokia 5210. Geweldig ding was dat. Kon zelfs vertellen hoe warm het was 🙂

 • Profielfoto
  Balen zeg

  Orange SPV met externe BT GPS met o.a. ToMToM.

 • Profielfoto
  JdeTuitE

  Nokia 6300, een mooi luxe toestel.

  maar wel een toestel wat precies in het rijtje past wat Steve Jobs destijds in zijn presentatie had laten zien waarom het anders moest.:)

 • Profielfoto
  Yesandno

  Nokia 6310, top toestel. Onbegrijpelijk hoe een groots merk niet innovatief is gebleken. Nu wel weer mooie reeks toestellen met een mooi besturing systeem.

 • Profielfoto
  tomc

  Geen. Ik was namelijk 9 jaar oud.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Een opklappertje van Sony.

  Toen stapte ik de auto nog in met een iPod touch, een telefoon, èn een navigatiesysteem.

  Ik denk dat onze eerste iPhone de 3Gs was(?)

 • Profielfoto
  reneo

  Een Sony-Ericsson P900. Dat was eigenlijk al een smartphone met één groot touchscreen. Men kon het uitklapbare hardware toetsenbordje er vanaf halen, dan leek het net een iPhone. Ohw wacht, die bestond toen nog niet…

 • Profielfoto
  McJohn

  Eerste telefoon was een “Sagem”. Een telefoon met nog zo een zware uitstekende antenne. Ik spreek anno 2000-2001.

 • Profielfoto
  steveb

  Sony Erick son t10s
  2x Nokia 3310
  Nokia 8210
  Sony k700
  Nokia 5660
  Samsung b2100
  Samsung b2800

 • Profielfoto
  Administrator

  Qtek 9100. Geweldig toestel met volwaardig toetsenbord.

 • Profielfoto
  hansz

  Meeste toestellen had ik van Nokia, waarvan ook de laatste communicator E90. Het kwam voor dat ik in die periode 2 toestellen per jaar kocht. Ook de volledige Sony Ericsson P800 en P900 in mijn bezit gehad.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik had meerdere Sony, totdat de eerste iPhone in Nederland uitkwam. Ik heb iPhones gehad tot de 8. Nu weer een Sony (Xperia 1) en de volgende wordt ook een Sony.

 • Profielfoto
  Stipken

  De HTC S710. Uitgekomen in 2007, net voordat de iPhone werd aangekondigd.

  HTC S710

 • Profielfoto
  Danny Veugelen

  Deze stemming is minder spannend precies dan de Amerikaanse verkiezingen. Duidelijke voorsprong voor Nokia. En dan hebben ze nog de boot gemist

 • Profielfoto
  Robert848

  Ik heb na elkaar meerdere Nokia telefoons gehad. De laatste betrof de Nokia N73.

 • Profielfoto
  ZCase

  Bang & Olufsen Serene.

  B&O Serene

  Had een gemotoriseerde clamshell, toetsen in een cirkel en slechts keuze uit enkele beltonen die B&O goed genoeg vond. Absoluut form over function, maar wel een rijk bezit. Ik heb hem bewaard.

 • Profielfoto
  Caszz

  De eerste Hi telefoon. Nog op het nmt netwerk geloof ik. Die kwam nog voor de ‘swing’. Enorme dikke battery en een beetje telefoon met dikke korte antenne die je eraf kon schroeven 🤓.

 • Profielfoto
  Night

  Ha ja, die heb ik ook nog gehad, zo’n Swing. Door de uitschuifbare antenne had je vaak wel bereik, waar anderen het af lieten weten 🙂 Volgens mij moet ik die nog wel ergens in een la verstopt hebben liggen…

 • Profielfoto
  gipsman

  Ik heb allerlei merken gehad, de allereerste een Alcatel, 1996 denk ik, de laatste was een waterdichte schokbestendige Nokia, geschikt voor mijn tuinwerk. De iPhone kwam al in 2008 mee uit de usa. Ik heb die nog maar hij vraagt nu om hersteld te worden. ITunes zegt dat het niet mogelijk is. Waarschijnlijk verknoeid bij een poging om er Nederlands op te krijgen.

 • Profielfoto
  ThePhrase

  Ik had een i-mode toestel.
  Meerdere want ik werkte toen bij KPN.

 • Profielfoto
  plonserd

  De laatste voor ik een iPhone had (de eerste, laten meebrengen uit New York zo’n half jaar na de release) was een Sony W950i. Een walkmanphone met 4GB geheugen en een heel slecht touchscreen met stylus. Maar ook een qwerty-toetsenbord, wat bij de meeste van mijn telefoons daarvoor ook wel het geval was, zoals bv de Nokia 5510 (die kon je ook als muziekspeler gebruiken) en een 9210 communicator die ik toen (2003-2004?) voor relatief weinig geld (350 euro) op de kop heb kunnen tikken. Nu dus sinds 2008 aan de iPhone. Begonnen met de 2G, dan 3G, 4,5,6s en nu sinds bijna 3 jaar de iPhone X. Voorlopig voldoet die nog prima, maar die 12 pro ziet er wel heel fijn uit:D Maar goed, die iPhone X heeft me meer dan duizend euro gekost, de restwaarde is belachelijk laag, dus die blijf ik nog wel een tijd gebruiken.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Voor mij begon het met de Nokia 2110i. Daarna een 6150, daarna een N73. Mijn ouders hadden in de tijd van mijn N73 een Motorola Timeport, het eerste tri-band toestel dat voor consumenten beschikbaar kwam en betaalbaar was…

  Ik moet zeggen dat ik de ouwe Nokia’s soms wel mis, hoor…!

 • Profielfoto
  flappah

  Ik had een Samsung blackberry lookalike met touchscreen. Wat een kl%#^te toestel was dat. Dat toestel vormde het begin van mijn “Samsung-haat”.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Motorola, zo’n klaptelefoon, zilver. Geen idee welk type dat was, maar wat een perfect ding was dat.

 • Profielfoto
  Ome Wout

  Bosch. Volgens mij dezelfde fabrikant als de boormachines.

 • Profielfoto
  Polonium-210

  Ik heb de ptt telefoon met draaischijf nog meegemaakt. Jeugd weet nu niet meer hoe dat werkte 😂

 • Profielfoto
  iampeter

  De O2 XDA, bijna een iPhone ervaring maar dan met een pennetje en niet zo gebruiksvriendelijk.

  02 XDA

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Een Motorola RAZR. God wat een ramp was dat. ALLE telefoons waren een ramp destijds. Die Nokia’s. Dat T9. Totaal achterlijk. Wat keken wij uit naar de iPhone! Wat een revolutie! Wat een ENORME VERBETERING was dat! EEUWIG DANKBAAR, Apple, Steve, onze eigen BAS ORDING, applaus allemaal!

 • Profielfoto
  computer space

  Een Sagem, de eerste iPhone zag er niet uit, kreeg toen op het werk een HTC op Android 2. Daarna een Nokia Asha, soort cheapo blackberry met Facebook en WhatsApp. Toen S8Mini van werk, was een draak van een toestel, gauw zelf een dual sim 640XL gekocht, nog altijd een van de fijnste telefoons ooit gehad. Daarna 950XL, ondanks dat WP 10 5x zo ruk is als WP8.1 nog geen telefoon met betere camera ontdekt. Ook 12Pro Max is wederom minder. IPhone vrouw is verschrikkelijk, zo fijn als OS X is,, zo K is iOS. Nu voor kids Moto E7+ op Android 10 geeft weer een beetje dat WP8.1 gevoel, gelukkig is Google goed eraf te slopen, en dankzij meerdere accounts kun je ook nog een zandbak met Google inrichten voor de apps die echt niet zonder kunnen.

 • Profielfoto
  Ne0

  HTC TyTN2, diverse Nokia’s (7110 😍) en vooral de Nokia e95

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Deze had ik: de Nokia Communicator 9210, met kleurenscherm, toetsenbord, je kon ermee fotograferen, emailen, tekstdocumenten maken, spreadsheets maken, faxen sturen én ontvangen en natuurlijk internetten (toen nog wel met 56Kb/minuut…!!)

 • Profielfoto
  JJmac

  Was volgens mij de Nokia 6600, ik had hier ook navigatie op via een gps apparaat.

 • Profielfoto
  mjsmit

  De Sony-Ericson kon meen ik contacten en agenda’s synchroniseren met de Mac

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Een Nokia N95. Voor die tijd een vooruitstrevend toestelletje. Baggertrage interface, erg buggy. Ik vond het een drama. Het was vet dat er een GUI opzat, maar de SonyEricssons die ik ervoor had gehad waren beter.

   

  M’n eerste GSM was trouwens een Philips Diga, in 1999 ofzo. Met nog een uitstekend antennetje :). Was voor die tijd een heel prima toestel en betaalbaar.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Oh en in oktober 2007 een iPhone gekocht in de Apple Store 5th Avenue in NYC en die middag nog gejailbreaked zodat ik m’n NL SIM erin kon gooien en een lokale prepaid SIM :). Wat was dat een sensatie dat ding zeg!

  Jaartje later de iPhone 3 via T-Mobile. Nog voor in de rij gestaan in Rotterdam met een goeie vriend van me :).

 • Profielfoto
  recoiller

  Eerst een buzzer/pager, toen de kpn kermit (bizar concept, zoek maar op), daarna Ericson op NMT netwerk. Daarna een variatie van Nokia’s waarbij de 8810 de mooiste was, de Ngage de grootste flop, de brick (communicator) was de voorloper voor mijn varianten aan Treo’s waarna de iPhone 1 het overnam. Daarna om het jaar een nieuwe iPhone en nog nooit een kapot scherm gehad.

 • Profielfoto
  iMC

  Ik ben begonnen met de iPhone 3GS. Daar voor had ik een kleine klaptelefoon van Samsung. Ervoor een Nokia en daarvoor een telefoon van Philips. Modellen weet ik niet meer.

 • Profielfoto
  Didier

  Robert848 op 28 november 2020 10:36
  Ik heb na elkaar meerdere Nokia telefoons gehad. De laatste betrof de Nokia N73.

  Dat was ook mijn laatste toestel, OS liep vaak vast! Altijd wat!

 • Profielfoto
  Bart119

  Toen de iPhone in 2007 uitkwam had ik een Sony Ericsson Z550i. Zo een superhandige klap-telefoon. Toen was ik wel een fan van het merk, omdat ik toch iets anders wou als een Nokia waar de massa mee rondliep – al moet ik toegeven dat de camera kwaliteit in vergelijking met toenmalige Nokia’s barslecht was.

   

  Mijn eerste – en huidige – iPhone is dan weer een SE uit 2016, deze verving een Huawei P7 – wat een draak van een telefoon was dat ding…

 • Profielfoto
  Ne0

  Ohja, ook een SonyEricsson P910 gehad.

 • Profielfoto
  mfduffel

  Nokia 7610 was de laatste niet iPhone…Ik kreeg toen een nieuwe smartphone van mijn werkgever. Iedereen op kantoor had een blackberry, ik koos voor een iPhone 3GS, de eerste iPhone in onze firma, later zijn ze pas gevolgd…

 • Profielfoto
  fixar

  Niemand een Kermit?

  kermit

 • Profielfoto
  Roko

  Ik had een Telfort XDA II met Pocket PC als OS.

 • Profielfoto
  hokkie

  Nokia pocketline swing;

  Nokia 3310 (zwart)

  Nokia 8310 (zilver)

  Nokia 6310 (goud)

  iPhone 3GS, 4, 5s, 6 en 7 (zwart)

  Nu iPhone XS.

  Deze ga ik pas vervangen als het echt niet meer anders kan. Laatste tijd valt mij de “updates” zwaar tegen.

 • Profielfoto
  javerhagen

  Philips Xenium [email protected]

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik werkte bij PTT- telecom.

  Ik kon voor een gereduceerde prijs de Pocket Line Amigo kopen van Ericsson

  Dit was in de midden van de jaren negentig.

 • Profielfoto
  MrMo

  Ik had de Nokia 6880, voordat ik de iPhone 3G kocht. De Nokia was een heel fijn toestel en 1 van de eerste met een front camera voor selfies en video talks.

 • Profielfoto
  wgoettsch

  Een Palm Treo natuurlijk. En gezellig bij de Palmclub. Wij gingen soms een avondje beamen samen met vrienden die ook een Palm hadden.

 • Profielfoto
  Elvis

  Mijn laatste mobieltje voor de iPhone (3g) was de  Motorola RAZR V3 zo’n hele platte zilveren met een dunne behuizing. Met een klepje zodat je aan de buitenkant kon zien wie je belde/smsde. En met “Hello Moto”   :-))

   

 • Profielfoto
  Tomac5

  De Nokia N82 was mijn laatste Nokia. 5 MP camera met Xenon flits, stereo speakers, accu die het dagen vol hield, en vreselijk toetsenbordje. Het duurde dan ook pas tot de iPhone 4 uitkwam, toen ik overstapte. Ik vond de eerdere iPhones de overstap niet waard.

   

  Nikia N82